Bodrum Gündem

İasos Antik Kenti destek protokolü imzalandı

İasos Antik Kenti destek protokolü imzalandı

İlde yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, Muğla’nın tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacı ile İasos Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.

Bodrum Gündem Haber

Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömür Özdil, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanları Özgen Uysal, Suat Esin, Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan, Milas Müze Müdürü Mehmet Çelebi’nin yanı sıra Kazı Başkanlığını Prof. Dr. Asuman Baldıran’ın yürüttüğü Milas’a bağlı İasos Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü taraflar arasında imzalandı.

İasos Antik Kentinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Asuman Baldıran’ın bilimsel danışmanlığında 2015 yılında başlayan çalışmalar, 2018 kazı sezonunda Bakanlar kurulu kararıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Selçuk Üniversitesi adına Prof. Dr. Asuman Baldıran başkanlığında sürdürülmekte.

İasos, Milas’a 28 kilometre uzaklıktaki Kıyıkışlacık mahallesinde, üç tarafı denizle çevrili bir yarımada üzerinde kurulmuş. Maiandros vadisinin güneyinde deniz iletişimini sağlayan önemli bir kıyı kentidir. Kent, MÖ 5. yüzyıl ortalarında Attik-Delos Deniz Birliği’ne üye olmuş. Kentte bulunan kalıntılar, Adayı çepeçevre dolaşan ve Hellenistik Dönemde inşa edilmiş sur kalıntıları, Batı Limanda kule, Artemis Astias Kutsal Alanı, Zeus Megistos Kutsal Alanı, Demeter ve Kore Kutsal Alanı, Çifte Baltalar Kutsal Alanı, Agora’nın Merkezindeki Küçük Tapınak, Nekropol Alanları, Balık Pazarı olarak bilinen Anıtsal Mezar, Baldakhin Mezar, Bazilikalar, Agora, Bouleutherion, Tiyatro, Yerleşim alanındaki konutlar, Mozaik ve Freskli Villa, Akropolde yer alan kale ve su kemerleridir.

Vali Orhan Tavlı, Muğla’daki antik kentlerin önemine vurgu yaparak, bu protokol ile Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğün ilgilendiği antik kentlerin diğer kurumlarla da iş birliği içinde sahip çıkılması için uğraş verdiklerini söyledi.

Toplantının sonunda Kazı Başkanı Prof. Dr. Asuman Baldıran yaptıkları kazılarla ilgili kısa bilgiler sunarak bilgilendirme yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.