Bodrum Gündem

Pedasa Antik Kenti destek protokolü imzalandı

Pedasa Antik Kenti destek protokolü imzalandı

Arkeolojik kazılara yardımcı olmak, Muğla’nın tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacı ile Pedasa Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.

Bodrum Gündem Haber

Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Kavuk, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanları Özgen Uysal, Suat Esin, Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Hüseyin Toprak’ın yanı sıra Kazı Bilimsel Danışmanlığını Prof. Dr. Adnan Diler’in yürüttüğü Bodrum ilçesine bağlı Pedasa Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü taraflar arasında imzalandı.

Antik belgelerde Troya savaşı sırasında ve sonrasında Lelegler bugünkü Bodrum Yarımadası’nda sekiz kent kurmuştu. Kurulan bu şehirlerin en önemlilerinden birisi Pedasa’dır. Kendisi’de Pedasa’ya komşu Halikarnassoslu Herodotos’un aktardığı bilgiye göre “Halikarnassos’un ötesinde kıyıdan içeri” konumlanan Pedasa yarımada üzerinde iskân edilmiş Leleg yerleşmelerinden birisidir.

Pedasa antik kenti Bodrum lçesinde Konacık mahallesinden 2 km yukarıda yer alıyor. Pedasa’da yürütülen yüzey araştırmaları sonrası 2007 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi adına Prof. Dr. Adnan Diler başkanlığında kazı ve koruma çalışmaları yürütülmekte.

Pedasa’da bugüne kadar yürütülen kazı ve araştırmalar sonucu Karya’nın en eski Tümülüs mezarları ve konutları açığa çıkarıldı. Kültürel ve doğal değerlerin bir arada en iyi korunduğu Pedasa, antik kaynaklarda Karyalıların Ataları olarak gösterilen Leleglerin Bodrum yarımadasında kurduğu en önemli yerleşme.

2007 yılından itibaren kazı, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları yürütülen Pedasa Antik Kentinde bugüne kadar sürdürülen çalışmaların ana ilkesi, koruma, araştırma ve tanıtma yolu ile Pedasa’yı yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşturarak kültür turizmine katkı sağlamak. Bundan sonra yapılması planlanan proje odaklı çalışmalarla, Pedasa’da koruma sürekliliğin sağlanması, çevre düzenleme ve restorasyon uygulamalarının yürütülmesi ile elde edilecek bilimsel bilgilerin geniş halk kitlelerine yayın yoluyla tanıtılması hedeflenmekte. Bölgede ihtiyaç duyulan kültür turizminin model bir uygulamasını hayata geçirilmesi öncelikli hedefler arasında.

Vali Orhan Tavlı, Muğla’daki antik kentlerin önemine vurgu yaparak, bu protokol ile Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğünün ilgilendiği antik kentlerin diğer kurumlarla da iş birliği içinde sahip çıkılması için uğraş verdiklerini söyledi.

Toplantının sonunda Kazı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Adnan Diler yaptıkları kazılarla ilgili kısa bilgiler sunarak bilgilendirme yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.