Bodrum Gündem

Malezya’ya Milas Zeytinyağı ihraç edildi

Malezya’ya Milas Zeytinyağı ihraç edildi
29.03.2021
0
A+
A-

Milaslı zeytinyağı üreticilerinden Akarca Çiftliği, Malezya’ya 6.5 ton AB coğrafi işaretli Milas zeytinyağı ve 100 kg. zeytin yaprağı çayı ihraç etti. 250 cc.lik cam şişeleri içinde ihraç edilen AB coğrafi işaretli Milas zeytinyağı ve 100’er gramlık paketler halinde ihraç edilen zeytin yaprağı çayları, gemiyle Malezya’ya gönderilmek üzere özel klimalı tırlarla İzmir limanına yollandı.

Bodrum Gündem Haber

Türkiye’nin AB coğrafi işaretli ilk ve tek zeytinyağı olan Milas zeytinyağı Malezya yolunda. Milaslı zeytinyağı üreticilerinden Akarca Çiftliği, 250 cc.lik cam şişeler içindeki 6.5 tonluk zeytinyağı ile 100’er gramlık poşetler halindeki 100 kg.lık zeytinyağı çayını Malezya’ya ihraç etti. Akarca Çiftliği sahibi Ömer Faruk Akarca, piyasa fiyatlarının çok üstünde bir fiyattan ihraç ettiklerini belirterek yeni yılda hedeflerinin Malezya’nın yanı sıra Endonezya’ya da zeytinyağı ihraç etmek olduğunu söyledi ve Güneydoğu Asya’ya ihracat için Vietnam’da bir şirket kuracaklarını ifade etti.

Milas’ın Kıyıkışlacık mahallesindeki Akarca Çiftliğinde, erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen ve AB coğrafi işareti bulunan Milas zeytinyağını Malezya’ya ihraç etmeyi başaran işletme sahibi Ömer Faruk Akarca, Malezya’ya zeytinyağı ihracatını 3 yıl önce bir tonla başlattıklarını belirterek “İkinci yılda 2.5 ton zeytinyağı ihraç ettik. Üçüncü yıl olan bu yıl 6.5 tona çıktık. Üç yıl içinde 1 tondan 6.5 tona çıkmayı başardık. Hedefimiz, gelecek sezonda 10 tona çıkmak” dedi.

Milas’ın “Akarca Çiftliği” zeytinyağı markasının Malezya’ya ihracata uzayan öyküsü, Türkiye’de Elektrik, Elektronik Mühendisliği eğitimi aldıktan sonra ABD’de İşletmecilik üzerine eğitim alan Ömer Faruk Akarca’ın işin başına geçtiği 2014 yılına kadar uzuyor. Milas’ın Kıyıkışlacık mahallesinde, atalarından kalan ve 1640 yılından bu yana zeytinyağı üretimi yapılan 5 bin dönümlük arazinin mirasçılarından baba Umur Akarca’nın “ABD’de işletme eğitimi gördün. Haydi, işin başına geç ve çiftliği yönet bakalım” demesiyle başlıyor öykü. İngilizce, İtalyanca ve İspanyolca bilen Ömer Faruk Akarca, işin başına geçince ilk iş olarak, o güne dek geleneksel yöntemlerle üretim yapılan çiftliğe, modern işletmecilik anlayışını oturmak olmuş. Bu yolda, öncelikle kaliteyi yükseltmek ve sonrasında ihracata yönelmeyi hedefleyen Akarca, Kimya Mühendisi İzzet Ezber’i “imalat sorumlusu” olarak üretimin başına geçirmiş. Zeytinyağında daha çok bilgi sahibi olabilmek için her yıl, zeytinyağı işinin önde gelen ülkeleri olan İtalya ve İspanya’dan yüzlerce makale okumuş. Türkiye’deki yayınları izlemiş. “İtalya ve İspanya’da her yıl çok önemli yüzlerce makale yayınlanıyor. Türkiye’de de çok iyi makaleler var. Bu yıl 80 – 90 makale okudum. Bizim için çok yararlı oluyor” diyen Ömer Faruk Akarca, Milas zeytinyağına Türkiye’den ve özellikle AB’den coğrafi işaret alınmış olmasının da tanıtım için çok büyük bir önem taşıdığını anlatıyor.

Üç yılda ihracatı 1 tondan 6.5 tona çıkarmayı başardılar

Akarca Çiftliği’nin başına geçtikten sonra erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle çok kaliteli zeytinyağı üretimini amaç edindiklerini belirten Akarca “Sonrasında kaliteli zeytinyağı elde ettik. Fakat bunun Türkiye içinde fazla değer bulabilme şansı yoktu. Bu ancak ihracatla mümkün olabilirdi. Biz de nereye, nasıl ihraç edebiliriz, diye araştırmalara başladık. Malezya pazarı bu sırada karşımıza çıktı. Önce 1 ton zeytinyağı gönderdik. Çok beğenilince talep 2.5 tona yükseldi. Bu yıl Malezya’dan alım yapanları davet ettik. Geldiler, çiftliğimizi, üretim tesislerimizi gezip, gördüler. Çok beğendiler. Taleplerini 6.5 tona çıkardılar. Ayrıca onlara zeytin yaprağı çayının yararlarını anlatmıştık. 100 kg. da zeytin yaprağı çayı almak istediler. Üretimimizi yaptık. Zeytinyağlarını 250 cc’lik cam şişeler içinde, zeytin yaprağı çayını ise 100’er gramlık poşetler içinde paketleyip ihraç ediyoruz” dedi. Malezya’da doğal bitki özleriyle, organik otlarla sağlık kazanmaya yönelik bir “sağlık kültürü” ifade eden Akarca, “Zeytinyağına da böyle yaklaşıyorlar. Zeytinyağını yemeklik olarak değil vücut sağlığı için alıyorlar” diye anlattı.

İhracat, piyasa fiyatlarının çok üstünde…

Malezya’ya ihraç ettikleri zeytinyağının fiyatını açıklamamakla birlikte “Ortalama piyasa fiyatlarının çok üstünde” diye ifade eden Ömer Faruk Akarca Malezyalı alıcıların çok titiz olduğunu da belirterek “Üretimin ve ihracatın her aşamasının videoya kaydedilmesini ve kendilerine gönderilmesini istiyorlar. Biz de bu aşamaları üretimden tıra yüklenmeye, tırdan gemiye yüklenmeye kadar kaydını alıp, kendilerine gönderiyoruz. Ayrıca taşımayı yapacak tırların da, gemideki konteynırların da özel klimalı olmasını istiyorlar” diye anlattı.

Malezya’dan sonraki hedef Endonezya ve Vietnam

Malezya’nın gelenekleri ve Türklere yakınlığı ile Türkiye’ye çok yakın olduğunu vurgulayan Ömer Faruk Akarca, “Malezya’dan sonraki hedefimiz Endonezya. Malezya halkının yüzde 60’ı, Endonezya halkının yüzde 85’i Müslüman. Malezya’da olsun, Endonezya’da olsun Osmanlılardan beri gelen Türkiye’ye karşı çok büyük bir ilgi var. Türkiye’ye karşı çok büyük bir ilgi, saygı ve takdir var. Bu ülkeler Türkiye için çok önemli bir ihraç kapısı olabilir” diye konuştu. İhracat için Güneydoğu Asya’nın da çok iyi bir pazar olduğunu anlatan Akarca “Güneydoğu Asya pazarı bizim için çok güzel bir pazar. İhracat için Vietnam çok uygun. İhracat için Vietnam’da bir şirket kurmak istiyorum” diye ihracat hedeflerini anlattı.

Ab ve Abd’den Organik Sertifikası aldık şimdi sırada Japonya var

5 bin dönümlük arazilerinin 3 bin 500 dönümlük bir bölümü için AB’den ve ABD’den organik sertifikası aldıklarını ve “organik tarım belgeli çiftçi kayıt sistemi”nde kayıtlarının olduğunu da belirten Ömer Faruk Akarca “ABD’den ve AB’den organik sertifikası alabilmek gerçekten zor. Bunun için dört yıl uğraştık. Fakat Japonya’dan organik sertifikası alabilmek ise inanılmaz derecede çok zor. Biz AB ve ABD’den almayı başardık. Şimdiki hedefimiz Japonya’dan da organik sertifikası almak. Eğer Japonya’dan bu belgeyi almayı başarırsak ihracat için çok daha avantajlı bir konuma geliriz” dedi.

Ab Coğrafi İşaret etiketleri Mitso’dan

Ömer Faruk Akarca,  Malezya’ya yaptığı 250 cc.lik 2 bin 500 şişeden oluşan 6.5 tonluk Milas zeytinyağına Ömer Faruk Akarca Milas Ticaret ve Sanayi Odası’ndan coğrafi işaret etiketlerini aldı. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, ihracat nedeniyle Akarca’yı kutlayarak “Milas zeytinyağı gerçek değerini ancak böyle güzel ihracatlarla bulacaktır. Bu yolda Akarca Çiftliği olarak siz çok önemli bir adım attınız. Sizi kutluyor ve başarılar diliyorum. Çok önemli bir iş başardınız. Milas zeytinyağına ihracat kapısını açtınız. Öyle inanıyorum ki, sizin açtığınız bu ihracat kapısından daha pek çok Milas zeytinyağı markası geçecektir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.