Bodrum Gündem

Bodrum’da 2400 Yıllık Lahit Mezar Günyüzüne çıktı

Bodrum’da bulunan 2 bin 400 yıllık mezar lahit açıldı. İçinden karı koca oldukları tahmin edilen bir erkek ve kadına ait hiç bozulmamış ve tahrip olmamış kemikler ve çeşitli arkeolojik eserler çıktı. Lahit kapağı büyük bir titizlikle açılırken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da bu tarihi ana tanıklık etti.

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

Yokuşbaşı Mahallesi Cevat Şakir Caddesi’nde geçmiş dönem CHP Bodrum İlçe Başkanı merhum Hüseyin Dinçer’in eski evinin yıkılıp, yeni ev yapılması için temel kazılırken rastlanan 2 bin 400 yıllık lahit mezar, Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müze Müdürlüğünün titiz çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkartıldı. Bodrum için oldukça önemli bir çalışma olarak görülen bu kazı çalışmasında ortaya çıkan lahit mezarın açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile birlikte, AK parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, AK Parti Bodrum İlçe Başkanı Osman Gökmen de tanıklık etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy 8 Mart’ta bu yana yapılan kazı çalışmalarının sonucu ortaya çıkan 2 bin 400 yıllık lahit mezar ile ilgili olarak, Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müze Müdürü Hüseyin Toprak’tan bilgi aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy gazetecilere yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi; “Mezarın içinde bir bay ve bayanın iskeletleri var. Burası 2 bin 400 yıllık bir yer. Milattan Önce 4. yüzyıla ait Halikarnasosun bir doğu nekropol kısmı olduğu düşünülüyor. Bizi sevindiren yanı hiç bozulmamış olması. Hiçbir yerden de hasar almamış gömüldüğü gibi kalmış. İçindeki malzemelerde hiçbir sarsıntıdan etkilenmemiş…”

Tarihi bir ana tanıklık eden Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da Bodrum Gündem’in sorularını yanıtladı;

Sayın Başkanım çok heyecanlı anlara tanık olduk neler söyleyeceksiniz?

“Biz dün aldık haberi. Kaymakam Bey ile birlikte ziyaret ettik ve dün daha açılmamıştı kapakları. Bugün Sayın Bakanımızın da katılımlarıyla kapak açıldı ve 2400 yıllık lahidin ortaya çıkışına tanıklık ettik. Burası Halikarnassos’un doğu nekropolü, batı nekropolü de bizim Antik Tiyatro tarafındaki bölgelerdir. Bu bölgelerde de çok ciddi mezar kalıntıları var. Doğu nekropolü ise işte tam da Yokuşbaşı mahallemizin bu bölgesi. Bütün yapılan çalışmalarda zaten kesinlikle antik mezarlara rastlanıyor. Hatta anımsayın, Kraliçe Ada’nın da mezarı da bu bölgeden çıkarılmıştı. Burada geçtiğimiz senelerde yapılan inşaat sırasında iki lahit daha çıkmıştı. Bodrum’un altı zaten ayrı bir tarih. 3 bin 500 yıldır sürekli yaşanan bir kent ve şöyle bir şanssızlık var burada yeni kentler hep eskilerin üzerine kurulduğu için ve diğer o medeniyetlerin kalıntıları maalesef günümüz yapılaşmasının altında kalmış. Efes gibi, Afrodisias gibi, Hierapolis gibi, Stratonikeia gibi çok görkemli anıtlarda olabilirdi. Bizde böyle bir tarihin üzerinde yaşamaktan açıkçası onur duyuyoruz Bodrum böyle bir kent. Önemli olan bu kazıların müzemizde düzgün bir şekilde sergilenmesi…”

Gıda çarşısının orada bir çalışma yapıyorsunuz neler söyleyeceksiniz orayla ilgili biraz bilgi verelim.

“Orada daha önce kalede sergilenen bir lahiti Müze Müdürlüğümüzün de tabii ki kontrolünde getirip orada sergileyecektik. Kentin içerisinde arkeolojik ürünler eserler sergilensin diye. Ancak onu sergileme projesi biraz farklıymış o yapılmaya başlanınca aslında oraya pek uygun olmadığı ortaya çıktı. Bu sezon sonu onu oradan tekrar doğru bir yere alacağız. Myndos Kapısı tarafına doğru…”

Kendi kendime düşünüyorum da burada sergilense daha mı doğru olur? Böyle bir şey olabilir mi? Böyle bir proje gerçekleştirilebilir mi?

“Pek mümkün olmuyor. Çünkü çok toprak altında biliyorsunuz. Muhtemelen bunu alıp taşıyacaklar yeni yerine koyacaklar. Yeni yeri dediğimizde kalenin içerisinde sergilenecek. Çünkü bunlar kurtarma kazısı gibi oluyor. Sonuçta burada insanların yapılaşma hakları da var. Eski evlerini yıktılar yenisini yapacaklardı. Altından bu lahit çıktı. Doğru olan aslında kamulaştırıp sergilenmesi olduğu yerde ama mümkün olduğu kadarda koruyup alıp başka yere taşıyıp orada sergileyebilirsek Bodrum Kalemizde, Müzemizde bu da aslında doğru bir yaklaşım…”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.