Bodrum Gündem

Özgür ve bağımsız savunmanın olmadığı yerde adalet ve hukuk da olmaz

Özgür ve bağımsız savunmanın olmadığı yerde adalet ve hukuk da olmaz

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutladı. Savunmanın, hukukun ve adaletin üç ayağından biri olduğunu söyleyen Erbay, “Savunma baskı altına alınmak, susturulmak, işlevsizleştirilmek istenirse adalet ve hukukun üstünlüğü sağlanamaz. Bu nedenle savunmanın kutsallığı için adaletsizliklere, baskı ve hukuksuzluklara direnerek, savunmanın kutsallığı için mücadele eden tüm avukat meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutluyorum.” dedi.

Bodrum Gündem Haber

Savunma hakkının olmadığı bir ülkede hukukun üstünlüğünün ve hukuk güvenliğinin olmayacağını belirten CHP’li Erbay, “Bir ülkede hukuk yoksa o ülkede insanların can ve mal güvenliği olamaz. Bu nedenle çağdaş demokrasilerde en önemli unsur hukukun üstünlüğüdür. Hukukun üstün olduğu ülkelerde savunma güvencesi ve bağımsızlığı vardır. Siyasal iktidarlar yargıya müdahale edemez.” şeklinde konuştu.

Hukuk devletinin temel özelliklerinin bağımsız yargı ve yargısal denetim ile savunma bağımsızlığı olduğunu ifade eden Erbay, şunları söyledi;

“Savunma varsa hukuk vardır

Savunma mesleği; demokrasiyi, adaleti ve hukukun üstünlüğünü savunmaktır. Bir ülkede ‘Avrupa’nın en büyük adalet sarayını inşa ettik’ diye övünmek bize hukuk ve adalet getirmez. Beton inşa ederek hukuk inşa edemezseniz, hukukun üstünlüğünü, hukuk güvenliğini inşa edemezseniz. Vatandaşlar ülkede adaletin ve hukukun olmadığını düşünüyorsa, yargıya güven dibe vurmuşsa, yargının bağımsız olmadığı artık açık bir şekilde ortaya çıkmışsa,  o binaların bir anlamı yoktur.

Barolara müdahale edilmemelidir 

Barolar savunmanın temsilcisi olan avukatların meslek örgütleridir ve bu şekilde kalmaya devam edecektir. Siyasi iktidar tarafından barolara müdahale edilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Barolarımızın siyasi etkilerden uzak bir şekilde, bağımsız olması savunmanın görevini yerine getirmesi için büyük öneme sahiptir.

Hukuk ve adalet için mücadelemize devam edeceğiz

Biz hukukun üstünlüğü ve adalet mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Hukukun üstün olduğu bir ülkeyi inşa edeceğiz. Hak, hukuk, adalet mücadelemizin sonucunda bu ülkedeki her yurttaş adalete kavuşacak. Hukukun üstün olduğu, insanların güven içinde mutlu bir şekilde yaşadığı, hukuka ve geleceğe güvenebildiği, herkesin güven içinde geleceğini planlayabildiği,  bir ülkede daha coşkulu kutlamalar yapmak dileğiyle 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutluyorum.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.