Bodrum Gündem

Bodrumlu Kadınlardan Tarihe Dokunuş

Bodrumlu Kadınlardan Tarihe Dokunuş

Geleneksel Muğla Dokumaları; Üzümlü Dastar Bezi, Yeşilyurt Bürümcük Dokuması Projesi, TC Ticaret Bakanlığı desteği ile hayata geçiyor…

Bodrum Gündem Haber

S.S. Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, 8 Mayıs 2013 tarihinde Bodrum Turgutreis’de 16 üreten kadın tarafından kurulan Bodrum’un ve Muğla’nın ilk Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi. Halen Turgutreis’de bulunan satış mağazasında 19 kadın ortak tarafından üretilen el emeği ürünler satışa sunuluyor.

Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, kooperatiflere proje hibe desteği kapsamında T.C. Ticaret Bakanlığı Koop-Des Programı’na Şubat 2021’de “Bodrumlu Kadınlardan Tarihe Dokunuş; Geleneksel Muğla Dokumaları; Üzümlü Dastar Bezi, Yeşilyurt Bürümcük Dokuması Projesi” ile başvurdu.

Muğla İl Ticaret Müdürlüğü’nün ön değerlendirmesinden geçti ve ardından Ticaret Bakanlığı tarafından olumlu değerlendirildi. Projenin sözleşmesi Muğla İl Ticaret Müdürü Gülşah Yalçınkaya, Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Funda Akçalı, Başkan Yardımcısı Fulya Arıkan, Yönetim Kurulu üyesi Sevgi Gülyurt tarafından imzalandı.

Sözleşmenin imzalanmasının ardından Muğla Valisi Sayın Orhan Tavlı Kooperatif Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Kooperatif ve proje hakkında bilgi alan Vali Tavlı, proje sürecini takip edeceğini ve Kooperatifi ziyaret edeceğini belirtti.

Bodrumlu Kadınlardan Tarihe Dokunuş; Geleneksel Muğla Dokumaları Projesinin hedefleri;

  • Kurulacak geleneksel 10 tezgahlı dokuma atölyesi ile hem bölgenin yerel ve geleneksel bir değerinin canlanması sağlanacak, hem de katma değeri yüksek ürün elde edilebilecek.
  • Proje, Bodrum İlçesinde yaşayan kadınların üretime katılmalarını sağlayacak, aile ve ilçe ekonomisine katkı sağlamalarının önünü açacaktır.
  • Proje ile kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel dokuma kültürü korunacak;
  • Öncelikli olarak meslek sahibi olmayan kadınların dokuma eğitimi almaları;
  • Dokuma eğitimi sürecinden sonra bir yıl içinde asgari 15 kadının kooperatife ortak olması sağlanacak;
  • Ortak olmadan da kadınların meslek sahibi olmaları sağlanarak üretimde yer almalarının önü açılacaktır.
  • Projenin devam eden sürecinde 3 kadına tam zamanlı ve 10 kadına yarı zamanlı ve/veya geçici istihdam yaratacaktır.
  • Bu sayede kooperatife yeni ortak olanlar ve istahdama katılan kadınlar kendi ailelerinin refah düzeylerinin artmasını ve daha mutlu olmalarını sağlayacaktır.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.