Bodrum Gündem

Muğla’da 60 çeşit patatesin denemesi yapıldı

Muğla’da 60 çeşit patatesin denemesi yapıldı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünce “Tütün Tarımına Alternatif ” katma değeri yüksek sebze üretim programı kapsamında patates üretim çalışmaları yapıldı.

Bodrum Gündem Haber

Amaç olarak ildeki çiftçi gelirlerinin arttırılması, tüketicilerin daha kaliteli patates tüketimlerinin sağlanması ve ürün çeşitliğini arttırmasıdır. İlde 2020 yılı patates üretimi toplam 4271,62 da alanda 745 çiftçiyle yapılmakta olup, en fazla üretim 2705,11 da alan ve 350 çiftçiyle Seydikemer ilçesinde yapılmakta. Sırasıyla Datça 519.496 da, Milas 367,7da ve Fethiye 207,749 da ilçelerinde de yoğun olarak patates üretimi yapıldı. Datça ilçesinde en fazla erkenci yetiştirilmekte. Bu çeşitler yemeklik ve kızartmalık çeşitler.

En fazla üretim Seydikemer ve Datça’da

Seydikemer, Fethiye, Datça, Menteşe, Yatağan, Milas ve Köyceğiz ilçelerinde “Patates Üretimi” için çalışmalar atarak devam etmekte. 14 çeşit ile başlanan çalışmalar 60 çeşide çıkarıldı. Demonstrasyonu yapılan çeşitlerden bazıları çiftçiler ve tüketiciler tarafından verimlerinin yüksekliği, tadı, aroması, hastalık ve zararlılara dayanıklılığı ile çok beğenildi.

Bazı çeşitler sahilden 1000 metreye kadar olan yüksekliklerde iyi verim verdiği, bazı çeşitlerinde 600 ve 1500 metre rakımlarda çok verimli olduğu görüldü.  Bu çeşitlerle Sahil bölgelerinde 4-5 ton yüksek kesimlerde ise 6-7 ton verim alındı. İldeki patates üretim çalışmalarında alınan verimler Türkiye ortalamasının çok üzerinde gerçekleşti.

Patates üretim çalışmaları için Bakanlık kaynakları ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden sağlanan tohumluklarla demonstrasyonlar kuruldu. Ayrıca bazı patates tohumluğu üreten firmalar çalışmalara çok büyük destekler sağladı. Patates çalışmalarında gübre, ilaç ve toprak tahlilleri konusunda da üreticilere destekler sağlandı.

Patates ihtiyacının bir kısmını karşılarken bir kısmını da tüm yurtta pazarlanmakta

İlin patates ihtiyacı daha önceleri başka illerde üretilen patateslerden karşılanmaktaydı. Müdürlüğün yürüttüğü çalışmalarla ilin patates ihtiyacının bir kısmını karşılarken bir kısmını da tüm yurtta pazarlanmakta.

Son yıllarda sürdürülen patates üretim çalışmaları ile Muğla bölgesinin patates yetiştiriciliğine çok uygun olduğu anlaşıldı. Hasat döneminin ilk ve son turfandaya denk geldiği İlde üreticilerin patatesten iyi kazandığı görüldü.

“İlk Turfanda” Datça’dan, “Geç Turfanda” Seydikemer’den

Özellikle Datça bölgesinde Ülkenin en erkenci “İlk Turfanda” patates hasadı mart ayı sonunda başlar mayıs ayı sonunda biter. Seydikemer bölgesinde ise hasat eylülde başlar kasım başında sona erer. Bu bölgede de “Geç Turfanda” patates üretimine uygun. Ayrıca Milas bölgesinde de “orta ve geç turfanda” patates üretimi yapılmakta.

Ülkenin diğer bölgelerindeki üretilen patates henüz hasat edilmemişken, İl turfanda patates hasadı ile alternatif yaratmakta. Bu durum, yıllara göre değişmekle birlikte üreticilere ciddi anlamda katma değer sağladı.

Muğla, Tatlı Patatesle Tanıştı

Muğla Tarım Orman İl Müdürlüğü tarafından 4 yıl önce denemesi yapılan tatlı patates çalışmaları bu yıl 9 ilçede yaygınlaştırıldı.

Üretici gelirlerinin arttırılması ve katma değeri yüksek ürün yetiştiriciliği kapsamında da bu yıl üreticilere sahil ilçelerinden başlamak üzere 12.000 adet tatlı patates dağıtıldı.  “Mor patates” ve “ tarla sarmaşığı” olarak da bilinen tatlı patates üretimi önemli ölçüde katma değer yaratırken, hem patatesi hem de yeşil aksamı tüketilebilen yeni sebzeler ve tatlar tüketicilerle buluştu.

Patates üretimi konusunda üreticilere yönelik yapılan eğitim ve yayım çalışmaları “Patates Yetiştiriciliği” konusunda liflet, broşür, afişle desteklendi. Üretim alanlarında yapılan çalışmalar tarla günleri ile sergilendi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.