Bodrum Gündem

Süt fiyatları üreticinin beklentisinin altında

Süt fiyatları üreticinin beklentisinin altında

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, süt fiyatlarının belirlenen 2.80 lira bandının altına düştüğünü belirterek, bu durumun girdi maliyetleri artan küçük ölçekli işletmeleri, süt üreticilerini zor duruma soktuğunu söyledi.

Bodrum Gündem Haber

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, süt fiyatlarındaki düşüşle ilgili açıklamalarda bulundu.

Süt üreticilerinin zor günler geçirdiğinin altını çizerek, süt fiyatlarının üretici beklentisinin altında olduğunu söyleyen Başkan Gezgin, yılbaşından bu yana süt fiyatlarındaki dalgalanmayı şu sözlerle ifade etti: “Bilindiği gibi yılbaşı itibariyle Tarım Bakanlığı, Gıda Komitesi, Gıda Konseyi toplanarak süt fiyatlarını belirlenmişti. Bu fiyatta 2.80 lira artı 30 kuruş devlet desteği şeklindeydi. Ancak bu fiyata kimse uymadı. Önce Güney Marmara’da, Çanakkale’de ve Balıkesir’de örgütler yâda süt toplama işi yapan kişiler kendi aralarında ihale yapıp süt fiyatlarını 3 liraya çıkarıp artı 30 kuruş şeklinde fiyat belirlediler. Bu süreç 15-20 gün içerisinde fiyatların aşağıya çekilmesi şeklinde işledi. Yani süt fiyatları yılbaşında belirlenen 2.80 artı 30 kuruş devlet desteği seviyesine geldi. Hatta 2.80 üretici fiyatıydı, soğutma ve nakliye primleri sanayiciye aitken sanayici buna da uymadı. Şuanda sanayici 2.80 liraya süt alımı yapıyor. Bu örgütlü yerlerde uygulanıyor ancak birçok yerde sanayici bu fiyatı bile ödemiyor ve süt fiyatları ‘kalite kesintisi’ adı altında düşmektedir.”

Süt Fiyatları 2.60 Liraya Kadar Düştü

Şuanda 2.60-2.75’e süt alımı yapıldığını bildiklerini ve Aydın, Muğla gibi yerlerde süt fiyatlarının 2.60 liraya kadar düştüğünü söyleyen Başkan Gezgin, son 10 günden bu yana da “bahar dinlendirmesi” olarak tabir edilen süt toplanmayan günlerin yaşanmaya başladığını belirtti.

Haksız Kesintiler Tepki Çekiyor

Kalite kesintisi adı altında haksız yere yapılan kesintilerin artmaya başladığına vurgu yapan Başkan Gezgin, “Bu durum Süt Konseyi fiyatlarını geçersiz kılmaktadır. Eskiden konseyin belirlediği fiyat ülke genelinde uygulanmaktaydı. Şuan ki durum üreticileri, süt sektörüne ağır yara vermektedir.” dedi.

Bakanlık Sütte Regülasyona Başvurdu

Bu durum karşısında Tarım ve Orman Bakanlığı sütte regülasyona gittiğini söyleyen Başkan Gezgin, Bakanlığın süt tozu kotalarını açtığını ve bu kötü gidişatı bir nebze olsun üretici lehine çevirdiğini söyledi.

Gezgin, “Bakanlığımız süt tozu ve kremayı alma garantisi verdi. Örgütler üzerinden sütler süt tozu ve krema olarak değerlendirilmektedir. Milas Süt Birliği’nin topladığı sütün de günlük 20 tonu süt tozu olarak değerlendirilmektedir.

Mevsimsel olarak sütün çok, pandemi sebebiyle de tüketimin az olduğu bir dönemde süt piyasasında bir toparlanma görülmüyor. Süt fiyatları, üreticilerimizin beklentisinin çok altında…

Nisan ayına geldik ve 15 gün sonra herkes sütte zam, güncelleme ve 3 lira fiyat beklerken bugün süt fiyatları düşmektedir. Tabi bu durumun yanında yem fiyatlarına da zamlar devam etmektedir.” dedi.

Milas Süt Birliği Üyelerini Olumsuz Koşullardan Koruyor

Milas Süt Birliği üyelerinin süt fiyatlarındaki olumsuz piyasa koşullarından etkilenmemesi için gerekli önlemleri aldıklarını kaydeden Gezgin, Birliğin kendi olanaklarıyla üyelerini şuana kadar koruduğunu ve üyelerinin sütünü 2.80 liradan alarak, üyelerini üretebilir durumda tuttuklarını kaydetti.

Yorumlar