Bodrum Gündem

Ali Kılıç Başkanın “Beser Hatun” Kitabı – Muhsin Durucan Bodrum Gündem yazıları

Ali Kılıç Başkanın “Beser Hatun” Kitabı – Muhsin Durucan Bodrum Gündem yazıları

” En sürekli sevgi, Karşılık beklemeden duyulandır.”

W.Somerset Maugbam
*
Maltepe Belediye Başkanımız Sayın Ali Kılıç’ın “Beser Hatun” adlı kitabının yayımlandığını öğrendim. Telefonuma tıkladım. Bu kez tez yanıt aldım.  Empatik bir devinimle kutladım ve yapıtını okumak istediğimi belirttim. Adres istedi ve bir süre sonra kitap bana geldi.
Kitap, bende rahmetli ninemi çağrıştırdı! Adı unutulmayan Milli Eğitim Bakanımız Hasan Ali Yücel’in oğlu Şair Can Yücel: “Hayatta ben en çok babamı sevdim.” Derken; bir başka Şair Abdülkadir Budak, nazire olarak: “Hayatta ben en çok annemi sevdim.” Demektedir. Bir başka nazireyle ve yüreğimin derinliklerinden gelen içsel duygularımla ben söyle dedim: “Hayatta ben en çok ninemi sevdim!”  Şimdi adı geçen kitaba dönüş yapalım mı?

Şöyle bir evirdim, çevirdim. Gözüme şunlar takıldı: Alfa Yayınları ürünü, görkemli bir kapak içinde 336 sayfa içerikli… Beser Hatun Adlı Yapıtın Arka Kapak Yazısı şu tümceleri içermektedir:

“Bir insan, yaşamı boyunca ne kadar sıkıntı çekebilir, hangi zorluklarla karşılaşabilir, eziyetlere dayanma gücü nedir?” gibi soruların tahmin edemeyeceğim yanıtlarını; sıkıntıları, zorlukları ve eziyetleri yaşayan, göğüsleyip üstesinden gelen bir kadının kendisinden dinledim. İnsanlar tarafından acımasızca örülüp ‘alınyazısı’na dönüştürülen kıskacın, bu kadının sıkı sıkıya sarıldığı mücadele gücünü alt edemediğini gördüm.

Koşullar ne olursa olsun, nefes alındığı sürece ‘umut’a dair inancın yitirilmemesi gerektiğini O’nun hikâyesini öğrendikten sonra belleğime kazıdım. İnsandan ağustosböceğine kadar doğada ne varsa yaşama haklarına saygıyla yaklaşmanın görev ve sorumluluğunu O’nu izleyerek üstlendim. Yürekte sevgi yittiğinde bedende iyiliğe dair zerre duygu kalmayacağını da yine O’nun hikâyesinden alıp beynime yazdım…

Yaşadığı sürece herkese nasip olmayan saygıyla sarmalanan, Hakk’a yürüdükten sonra da özlemle yâd edilen bu kadını, babaannem ‘Beser Hatun’u sizlerle de tanıştırmak istedim. Meçi’den geçen bu bilgenin ışığının bugünü de aydınlatması, hatırasının hafızalardan silinmemesi muradıyla… Ali KILIÇ”
***
Ali Kılıç şiiriyle Mazlum Çimen müziği desteğinde Halil Ergün’ün seslendirdiği  ‘Halk Gülü’ başlıklı dört dörtlüğü okuyarak girdim (s.4). Okuru sıkmamak ereğiyle kitap sekiz bölüm düzenlemeli… Her bölümden önce alıntı kısa, özlü ve özgün metinlerle anlam yüklenmiştir. Yine bölüm başlarına içeriği destekleyen resimler eklenmiştir.

Beser Hatun’un sayfalarını çevirdikçe izlenimlerim şunlar oldu. Ali Kılıç’ın uğraşları; gazetecilik, dernek başkanlığı, siyasi parti görevlisi ve 2014 yılından beri Maltepe Belediye Başkanı…

Birlikte büyüdüğü babaannesini anlatıyor. Toprağı yırtan ve yeşerten elleri…”Ömrünü neredeyse sadece bana adadı.” Derken, babaannem Gülizar, tüm olumlu ve özdeşik özellikleriyle gözlerimin önünde canlandı! “Hayatta ben en çok ninemi sevdim!Başlıklı şiirimi internet ortamında bulup bir kez daha okudum.

Akıcı anlatımla; Munzur’un doğal güzellikleri, bitkileri ve hayvanlarına koşut tüm olanaksızlıklarla cebelleşen Dersim konu olurken, bir de kız çocuklarının okula gitme oranı % 100 olan Tunceli’den söz edilmektedir.

Daha neler neler… Ancak, bu sınırlı sayfalarda anlatmak olanaksızdır. Gerisi anlatılmaz,  okunur. Yapıt, Alfa Yayınları arasındadır.

Böylesi özgün yapıtı özenle hazırlayarak okurlarına sunan Ali Kılıç Başkanı kutluyor ve başarılarının sürmesini diliyorum.

Yorumlar