Bodrum Gündem

Stratonikeia Antik Kentini Muğla Turizmine kazandırdık

Stratonikeia Antik Kentini Muğla Turizmine kazandırdık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve kızı Esra Albayrak ile 2 yıl önce ziyaret ettiği 3 bin yıllık geçmişe sahip Stratonikeia Antik Kenti’nde Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz ile birlikte incelemelerde bulunduklarını belirten Milletvekili Gökcan; “Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti sonrasında restorasyon çalışmalarına hız verildi.  Osmanlı dönemine ait Şaban Ağa Camisi, Selçuklu hamamı ve Ağa Evleri’nin restorasyonu tamamlandı” dedi.

Bodrum Gündem Haber

Milletvekili Gökcan: “Stratonikeia Antik Kenti pandemi sonrasında ziyaretçilerini bekliyor. Adeta Tarihe yolculuk yapıyoruz.”

Çalışmalara Cumhurbaşkanı ile Kültür ve Turizm Bakanının özel önem verdiklerini ifade eden Gökcan; “Prof. Dr. Bilal Söğüt hocamızın Başkanlığında hummalı bir çalışma yürütülmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.

Muğla’nın bir turizm cenneti olduğunu vurgulayan Milletvekili Gökcan; “Ancak Muğla sadece muhteşem deniz, kum, güneş ve eşsiz koyları ile değil, arkeolojik eserleri ve kültürü ile de Ülke turizminin lokomotif kentlerinin başlarındadır” dedi.

AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan şu açıklamalarda bulundu;

“Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişi olan Stratonikeia Antik Kenti’nde Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserlerin bir arada olduğu Eskihisar Mahallesi’ndeki 3 bin yıllık Stratonikeia Antik Kenti’nde kazı ve restorasyon çalışmaları ile tarihe yolculuk yapıyoruz.

Yaşayan tarih olan Stratonikeia yerli ve yabancı pek çok seyyah ve araştırmacının uğradığı yerlerden birisidir. Evliya Çelebi’nin uğradığı ve hakkında bilgi verdiği yerleşimlerden birisi de burasıdır.

Bilinen yapılar arasında; surlar, anıtsal çeşme ile birlikte şehir kapısı, sütunlu caddeler, meclis binası, hamamlar, umumi tuvalet, tiyatro, tapınaklar, agoralar ve su yapısı bulunmaktadır.

Doğu Roma Dönemi’nden kiliseler, yollar, dükkânlar, mozaik ve evler bilinmektedir. Ayrıca Beylikler Dönemi’nden cami ve hamam ile 18. ve 20. yy’a ait köy meydanları, kahvehaneler, evler, fırınlar, çeşmeler, dükkânlar ve sokak dokusu ile birlikte köy meydanları bulunmaktadır.

Stratonikeia Antik Dönem ile Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden birisidir.

Antik kentin içinde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde kullanılan köy meydanı özgün yapıları ile restore edilmeye başlanmıştır. Bu köy meydanındaki dükkânlarda o dönemin esnaflarından bakırcı, terzi, ayakkabıcı, demirci, bakkal ve kahvehaneler yaşatılmaya ve köy meydanını şenlendiremeye devam edecekler.

Burada yaşan bir arkeoloji ve tarihi kenti kazılar ile çıkarılmakta ve restorasyonlar ile gelecek nesillere aktarılmaktadır.”

Milletvekili Gökcan: “Her alanda olduğu gibi arkeolojik çalışmalara da gerek ödenek gerekse lojistik olarak her türlü desteği vermekteyiz.”

“Bu kadar değerli bir antik kentin Yatağan ilçemizde Muğla’mızda olması ve gün yüzüne çıkartılması ilimiz turizmi için büyük önem taşmaktadır. Her alanda olduğu gibi arkeolojik çalışmalara da tam destek vermekteyiz.

Bu değerli antik kentin yerli ve yabancı turistlere tanıtılması için gayretlerimiz de sürmektedir. Pandemi sonrası yerli ve yabancı turistleri bölgemize bekliyoruz.”

“Milletvekili Gökcan: Stratonikeia, Muğla Arkeoloji ve Kültür Sempozyumuna ev sahipliği yapacak.”

Stratonikeia Antik Kenti’nin 19-22 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılacak olan Muğla Arkeoloji ve  Kültür Sempozyumu’na ev sahipliği yapacağını açıklayan Gökcan; “Destekleri için Sayın Cumhurbaşkanımız ile   Kültür ve Turizm Bakanımıza teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.