Bodrum Gündem

İkizköylüler Akbelen ormanları için dava açtılar

İkizköylüler Akbelen ormanları için dava açtılar

İkizköylüler, Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine kömür ocağı açılmak üzere satıldığını İkizköy Akbelen ormanının “kesim izninin iptali” için Orman Genel Müdürlüğü aleyhine Muğla 1. İdare mahkemesinde dava açtı.

Bodrum Gündem Haber

İkizköy Çevre Komitesi ve Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) tarafından Orman Genel Müdürlüğü’ne yönelik açılan dava ile ilgili açıklamanın başında “Ormanlarımızın korunması halk sağlığı meselesidir.” İfadeleri yer aldı.

2020 yılında yapılan bir bilimsel çalışmada; COVID 19 gibi hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıkları taşıyan hayvan nüfusunun insan eliyle tahrip edilmiş alanlarda, örneğin ormanların kesildiği alanlarda, el değmemiş doğal alanlara göre 2,5 kat daha fazla olduğu belirlendiğini ifade eden İkizköy Çevre Komitesi ve Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) “Bu durum, virüslerin insanlara geçişinin de insan eliyle tahrip edilmiş alanlarda daha fazla olduğunu göstermektedir. Ayrıca; diğer bilimsel çalışmalar da COVID 19 hastalığının öldürücülüğünün hava kirliliği ile birlikte arttığını, yani termik santrallerin ve madenlerin baş sorumlularından olduğu hava kirliliğinin COVID 19’dan kaynaklı ölümleri arttırdığını göstermektedir. Öte yandan, bilim insanları, COVID 19 salgını sırasında harcanan paranın % 2’sini doğa alanlarını korumaya harcamanın gelecek 10 yılda yeni bir salgının ortaya çıkma riskini önemli oranda engellemek için yeterli olduğunu ortaya koymuştur. 

Avukatları ile de bu bilimsel delillere dayanarak OGM hakkında açılan dava Muğla İl Hıfzıssıhha Kurulu’na da bildirdiklerini, COVID 19 salgınının daha da artmaması için Muğla Valiliği ve İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun gerekli önlemleri almasını talep ettiklerini; Akbelen Ormanı kesildiği takdirde İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun da hukuki ve cezai sorumluluğunun olduğunu bildirildiklerini ifade eden İkizköy Çevre Komitesi ve Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) açıklamaya şu şekilde devam etti; Hepimizin biliyoruz ki,  ülkemiz termik santrallerin, madenlerin ve orman kesimlerinin de suçlusu olduğu bu corona virüs sarmalından çıkamamaktadır. Bu durumda  40 yıldır Muğla halkını ve İkizköylüleri zehirleyen Yeniköy-Kemerköy termik santralleri  ve diğer termik santraller; artık ülkemizde halk  sağlığını ve güvenliğini tehdit eder hale gelmiştir. Ormanları keserek, ormanları parayla satarak corona virüs salgını derinleştirilerek ekonomik kriz batağından çıkılamayacağı kesindir.”

Açıklama “Termik santrallerin ve madencilik faaliyetlerinin neden olduğu iklim krizi ve corona virus salgınıyla, çevre-ekoloji mücadelesinin yaşam hakkı mücadelesi haline geldiği kesinleşmiştir. Ormanlarımızı  savunmak, hayatımızı savunmakla eş anlamlıdır.” cümleleri ile sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.