Bodrum Gündem

Pazar yerlerinde alınması gereken tedbirler kararlaştırıldı

Pazar yerlerinde alınması gereken tedbirler kararlaştırıldı

Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında yapılan toplantıda tam kapanma dönemi içerisinde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri 10:00-17:00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açık olabilmesi vatandaşların yaş meyve/sebze ve fide ihtiyaçlarını temin amacıyla ikametlerine en yakın pazar yerine gidip gelebilmelerine izin verilmesi, pazar yerlerinde oluşabilecek yoğunluk göz önünde tutularak Valilik/Kaymakamlıkların koordinasyonunda mahalli idareler tarafından gerekli tedbirlerin alınması, bu amaçla mevcut pazar yerlerinin genişletilmesi ve/veya ilave pazar alanlarının oluşturulması adına il genelinde pazar yerlerinde alınması gereken tedbirler kararlaştırıldı.

Bodrum Gündem Haber

Video konferans sistemi ile düzenlenen toplantıya Vali Orhan Tavlı, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Dalaman Kaymakamı Ali Güldoğan, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Ula Kaymakamı Baha Başçelik, Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, Yatağan Kaymakamı Onur Kökçü, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, Seydikemer Kaymakamı Ayhan Yazgan, Kavaklıdere Kaymakamı Mustafa Arslanşahin, Ortaca Kaymakamı Oktay Erdoğan, Köyceğiz Kaymakamı Erdinç Dolu, Datça Kaymakamı Mesut Çoban, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İlçe Emniyet Müdürleri, İlçe Jandarma Komutanları, İlçe Tarım Müdürleri ve İlçe Belediyeleri temsilcileri katıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen genelgede, gerek vatandaşların temel gıda ürünleri arasında yer alan yaş sebze ve meyveye ulaşım imkânlarının artırılması gerekse çiftçilerin elindeki ürünlerin çeşitli nedenlerle (ürün arzında yaşanan artış, ürünlerin saklama zorluğu ve raf ömürlerindeki kısalık gibi) zayi olabilme ihtimali göz önüne alındığında 8 ve 15 Mayıs tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri pazar yerlerinin 10.00-17.00 saatleri arasında açık tutulması kararlaştırıldı.

Toplantıda, tam kapanma tedbirlerinin ruhuna aykırı şekilde kalabalıkların/yoğunlaşmaların önlenmesinin büyük önem taşıdığı, bu nedenle her türlü olasılık göz önünde bulundurularak gerekli planlamalar yapıldı.

Bu doğrultuda, pazar yerlerinde yeterli sayıda personel görevlendirilmesi, pazarların kurulu bulunduğu süre boyunca tedbirlerin nasıl uygulandığı, herhangi bir yoğunlaşmanın oluşup oluşmadığının sürekli olarak kontrol edilmesi gibi hususların titizlikle takip edilmesi gerektiği ifade edildi.

Toplantı sonucunda aşağıdaki tedbirlerin alınması kararlaştırılmıştır;

-Pazar yerlerinde oluşabilecek yoğunluğu azaltmak amacıyla mevcutta farklı günlerde kurulmakta olan tüm pazar yerlerinin Cumartesi günü eş zamanlı olarak açılması sağlanmalıdır.

-Bu durumun önüne geçilebilmesi için özellikle nüfus yoğun yerleşim yerlerinde mevcut tüm pazarların açılması, hatta pazar yerleri ile bitişik cadde, sokak, meydan gibi yerlere de pazarın yayılması ve ilave pazar yerlerinin de hizmete açılması gerekmektedir.

-Bu çerçevede; Belediyelerle koordinasyon sağlanarak il ve ilçede kurulacak pazarların ve esnafın nüfus yoğunluğuna ve sosyo ekonomik duruma göre planlanması ve şehir sathında dengeli dağıtılması önem taşımaktadır.

-Pazar yerlerine giriş-çıkışların kontrollü şekilde hazırlanan noktalardan yapılması, yığılmaların ve kontrolsüz girişlerin önlenmesi için fiziki tedbirlerin alınması sağlanmalıdır.

-Pazar tezgâhları arasında en az en az 3 metre mesafe bulunmasının sağlanmasına dikkat edilmelidir.

-Pazar yerlerinin gün boyu zabıta ve kolluk birimlerince denetlenmesi sağlanmalıdır.

-Pazar yerlerinin giriş ve çıkışlarında yeterli miktarda temizlik ve hijyen maddelerinin Belediyelerce bulundurulmasının sağlanması önem taşımaktadır.

-Pazar faaliyetlerinin gün boyu takip edilerek pazar sırasında tezgahlar önünde meydana gelebilecek olası yoğunlaşmalara görevlendirilen zabıta ve kolluk görevlilerince yapılacak anonslarla kuralların sık sık hatırlatılması ve kalabalıkların oluşmasına izin verilmemesi sağlanacaktır.

-Cumartesi günü tüm pazar yerlerindeki gelişmeler anlık olarak takip edilerek, yaşanabilecek her türlü aksamaya karşı ivedi şekilde müdahalede bulunulacak ve gerekli ilave tedbirlerin alınması sağlanacaktır.

Vali Orhan Tavlı toplantı sonrası yaptığı açıklamada, toplum sağlığını korumak ve salgınla etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla denetimlerin titizlikle sürdürüldüğünü ifade etti.

Vali Orhan Tavlı, Cumartesi kurulacak pazar yerlerinde salgının kontrolünü kaybetmemek amacıyla pazarcı esnafından ve vatandaşlardan yukarıda belirtilen kuralların yanı sıra maske, mesafe ve temizlik kurallarına hassasiyetle uymalarını istedi.

Yorumlar