Bodrum Gündem

Gazeteci Zeynep Oral 54 yıllık eşi Mimar Ahmet Oral’ı kaybetti

Gazeteci Zeynep Oral 54 yıllık eşi Mimar Ahmet Oral’ı kaybetti

PEN Yazarlar Derneği Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından, Gazeteci Zeynep Oral’ın 54 Yıllık Hayat Arkadaşı 1937 doğumlu Mimar Ahmet Oral yaşama veda etti. İstanbul Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlük binasını tasarlayan Mimar Ahmet Oral, 1937 yılının Ağustos ayında doğmuş ve  1956 ile 1961 arasında Londra’da bulunan Architectural Association School of Architecture’de mimarlık eğitimi almış…

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

Cumhuriyet Gazetesindeki köşesinden; “Dün 54 yıllık eşim, can yoldaşım, en yakın arkadaşım, omuzdaşım, çocuklarımın babası, yedi torunumun dedesi, tüm dostlarımızın sevgilisi, “Ahmedim”i, Ahmet Oral’ı toprağa verdik…” cümleleri ile eşi Mimar Ahmet Oral’ın vefat haberini veren Zeynep Oral yazısını; “Şimdi sevgili okurlar, yasımı tutmak ve bir süre dinlenmek için izninizi istiyorum. Yeniden buluşuncaya kadar hoşça kalın…” şeklinde tamamladı.

Acısı kelimeler ve cümlelere sığmamış…

Bir Bodrum sevdalısı da olan Ahmet Oral’ı kısa cümleler ve birkaç paragrafla anlatan Zeynep Oral’ın yürek acısı adeta kelimelere ve cümlelere bulaşmıştı. Zeynep Oral 54 yıllık sevdalısını şu kelimeler ile anlatıyor; “İyi yürekli bir insandı. Çok özel bir insandı. Nitelikli, birikimli, kalender, özgün, uygar bir insandı. Hayatı seven, dünyayı seven, öğrenmeyi ve öğretmeyi seven bir insandı. Mimardı. Mükemmeliyetçiydi. Kültürlüydü. Alçakgönüllüydü. Cömertti. Efendiydi. Yedi dil konuşur, harika yemek pişirir, her sözcüğün etimolojisini bilirdi…”

Ondan çok şey öğrendim… 

Ahmet Oral’ı adeta bir hayat öğretmeni ya da ustası olarak gördüğü anlaşılan usta gazeteci Zeynep Oral “Ondan çok şey öğrendim. Profesyonelliği ve insanın yaptığı işin onun kimliğini belirlediğini öğrendim. Ondan sınırları aşmayı ve köprüler kurmayı öğrendim. Emeğin, çalışmanın amaç değil, araç olduğunu, kişinin kendini geliştirmesi için bir araç olduğunu öğrendim. İnsanın, yapabileceğinin en iyisini yapması gerektiğini; hayatta yalnızca kendimle yarışmam gerektiğini de ondan öğrendim…” cümleleri ile ona olan saygısını anlatmaya çalışmış.

Birlikte güldük, birlikte kahrolduk…

Ahmet Oral ile birlikte hayatı, tüm sanatları, doğayı, yeryüzünü sevdiklerini anlattığı kısacık ölüm haberi yazısının son paragrafında; “Yıllar boyu hep yanımda oldu, beni destekledi, hep ufkumu genişletti. Attığım her adımda, daha ileri gitmem için beni kışkırttı. 

Bütün bu yıllar boyunca birlikte değiştik. En çok birlikte güldük, birlikte kahrolduk. Birlikte muhteşem çocuklar yetiştirdik, birlikte torunların keyfini çıkardık, birlikte hayatı, tüm sanatları, doğayı, yeryüzünü sevdik. En önemlisi, elli beş yıl boyunca birbirimizi ve yaşamımızı her gün yeni baştan seçtik…” cümleleri yer aldı.

Zeynep Oral yazısını bir gazetecinin okurlarına saygısını gösteren şu örnek cümleleri ile sonlandırdı; “Şimdi sevgili okurlar, yasımı tutmak ve bir süre dinlenmek için izninizi istiyorum. Yeniden buluşuncaya kadar hoşça kalın…”

Mimar Ahmet Oral kimdir?

Mimar Ahmet Oral, 1937 yılının Ağustos ayında doğmuş ve  1956 ile 1961 arasında Londra’da bulunan Architectural Association School of Architecture’de mimarlık eğitimi almıştır.

Le Corbusier’in asistanı olan Otto Glaus’un mimarlarından biri olarak Zürih’e taşınmasından önceki iki yılında Howell, Killick, Partridge and Amis’in Londra  ofislerinde yardımcı mimar olarak çalışmıştır.

1964 yılında Türkiye’ye askerlik hizmeti için dönmüş ve 1935’te kurulan Muhtar Oral’ın şirketinde kıdemli mimar olarak çalışmaya başlamıştır. Ahmet Oral, İstanbul’daki Yapı Kredi Bankası genel müdürlüğünü tasarlamış ve yapımında nezaret etmiştir.

Aynı banka için yaptığı diğer projeler: İstanbul’daki apartmanlar, Beykoz’da banka şubesi ve ofisleri, bankadan ayrı olarak tasarlanmış ve ana hissedarlara hizmet verecek Yeniköy toplantı ve konferans salonu.

Ahmet Oral, Bebek/İstanbul’da bir apartman, Dragos/İstanbul’da villa tarzında dubleks binalar çizmiş ve 1977 ile 1984 arasında Türkiye’nin ilk kendi atölyesinde iç mekanlar ile  modüler mutfaklar tasarlamıştır.

Bodrum Gündem ailesi olarak biz de ablamız Zeynep Oral’ın acısını paylaşıyoruz.

Ağabeyimiz Ahmet Oral’ın da iyi bir insan olduğuna tanıklık eder, Allah’tan rahmet diliyoruz…

Yorumlar

  1. Kadir Civelek dedi ki:

    Mekanı cennet olsun,Manavgat Titreyengöl de Clup aldiananin yapımında tanımıştım,çok özel bir insandı,,Zeynep ablanın ve bütün ailesinin başı sağolsun,,