Bodrum Gündem

Turistlerden de aşı karnesi istenmelidir

Turistlerden de aşı karnesi istenmelidir

TBMM Genel Kurulunda söz alan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin  ‘’Turizm çalışanlarının aşılanması yeterli değildir, turistlerden de aşı karnesi istenmelidir’’ diyerek turizm emekçilerinin taleplerini dile getirdi.

Bodrum Gündem Haber

‘’İnsan olarak değerimiz turist görebilme ihtimalimiz kadar, turist olsun da çamurdan olsun’’ mantığıyla hareket edildiğini belirten Girgin şunları söyledi;

‘’17 Mayıs 2021 Pazartesi günü Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Sigortacılık ile Diğer bazı alanlara ilişkin kanunlarda değişiklik yapılması hakkındaki torba kanuna bir önerge eklendi.

Önerge ile ‘’Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli turizm tesislerinin yatırımcıları ve işletmecilerinden bu faaliyetleri dolayısıyla Hazine taşınmazlarını izinsiz kullanmalarından dolayı aynı dönemde tahsil edilmesi gereken ecrimisillerin ödeme süreleri, başvuru şartı aranmaksızın 30/11/2022 tarihine kadar ertelenir ve bu alacaklar için herhangi bir zam ve faiz uygulanmaz.’’ hükmü getirildi. Kısacası,  Hazine taşınmazlarını izinsiz kullanan turizm işletmecilerinin ödemesi gereken ecrimisillerin ödeme süreleri Kasım 2022 tarihine faizsiz kadar ertelendi.

Komisyondan geçen ve Genel Kurulda bugün görüşülmeye başlanan kanun teklifi yasalaşırsa tahsil edilmesi gereken ecrimisiller için zam ve faiz de alınmayacak.”

Esnaf ve çiftçilerin borçları faizsiz ertelensin

‘’Plan ve Bütçe Komisyonunda Komisyon Başkanımızın önerisi ile CHP Komisyon üyeleri olarak Esnaf ve Sanatkârların kullandıkları kredilerin faizsiz olarak 2 yıl ertelenmesi,  kapandıkları süre için işyeri kiralarının yedek ödenekten karşılanması, Vergi Usul Kanunu mağdurlarının sorunlarının çözülmesi, depremlerde evi, iş yeri yıkılan veya hasar gören yapılardaki mülk sahibi yurttaşlarımız için ‘’aylık % 0,30 sabit faiz oranıyla 2 yılı ödemesiz 240 ay vadeli kentsel dönüşüm destek kredisi verilmesi hakkında verdiğimiz önergeler AKP ve MHP Milletvekillerince reddedildi’’ diyen Girgin, esnaflar ve çiftçiler için de borçlarının pandemi boyunca faizsiz ertelenmesi talebimiz maalesef kabul görmemiştir diyerek tepkisini dile getirdi.

‘’Turiste verilen değerin binde 1’i esnafa, çiftçiye ve işçiye, emekliye verilseydi, bugün ekonomi daha güçlü olacaktı.’’ diyen Girgin TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Hazine taşınmazlarını izinsiz kullanan turizm işletmecilerinin ödemesi gereken ecrimisillerin ödeme süreleri Kasım 2022 tarihine kadar erteleniyor.

Turizm işverenlerini düşünen hükümet, turizm emekçilerini düşünmüyor.

Turizm emekçilerinin sağlıklı bir sezon geçirebilmeleri ve vatandaşlarımızın korunması için sadece Turizm çalışanlarının aşılanması yeterli değildir, turistlerden aşı karnesi istenmelidir.

Turizm sektöründe sezonluk çalışan işçilerin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için aranan prim gün sayısı 30 güne, son 3 yılda istenen çalışma süresi 120 güne düşürülmelidir.

Turizm emekçileri aşırı çalışma riskiyle karşı karşıyadır.

 Küresel salgını fırsat bilinip günlük 15-16 saatlik çalışmayı yaygınlaştırılıyor.

Aşırı çalışma süreleri engellenirse, turizmde %20’nin üzerinde yeni istihdam yaratılır.

Salgın nedeniyle istihdam süreleri azalan sezonluk işçilerinin çalışma sürelerini uzatabilmek amacıyla “Sezonluk İstihdam Desteği” verilmeli ve Sezonluk işçilerin en az 6 ay çalıştırılması bütçeden desteklenmelidir.”

‘’İktidarın, Türk lirasını değersizleştirmekten daha büyük bir günahı varsa o da T. C. Vatandaşlarının yaşam hakkını değersizleştirmek. Para karşısında bu kadar ucuzlatılmamıştık bugüne kadar!’’ diyen Girgin turizm emekçilerinin mağduriyetlerinin önlenmesi için konunun takipçisi olacaklarını belitti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.