Bodrum Gündem

Ücretsiz plaj mı, rant alanı mı?

Ücretsiz plaj mı, rant alanı mı?

İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Avukat Sevin Çağlayan Marmaris İçmeler ‘de yapılan betonarme halk plajı hakkında basın açıklaması yayınladı.

Bodrum Gündem Haber

Marmaris İçmeler Mahallesinde ki 7 dönümlük plajda yeni bir rant alanı projesi hayata geçirildiğini Kültür ve Turizm Bakanlığının halk plajı projeleri kapsamında imara açılan İçmeler Plajı’nda  hummalı bir çalışma yapıldığını belirten İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Avukat Sevin Çağlayan “Marmaris İçmeler ‘de kıyıda ücretsiz olacağı kamuflajı ile inşa edilen plaj ve birçok tesis, TURAS Şirketi tarafından işletilecek. İhaleyi 10 milyon 200 bin liraya alan firma plajı, 11 Haziran’daki açılışa yetiştirmeye çalışıyor.” dedi.

Marmaris’te yaşayan İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Avukat Sevin Çağlayan, burada amacın bir halk plajı yapmak olmadığını, yeni bir rant alanı projesinin açılmış olabileceğine dikkat çekti.

Çağlayan yetkililere bazı sorular yöneltti:

“Öncelikle kararname çıkartarak yapılan bu yapılan işler Kıyı Kanunu ve İmar Kanunu ile uyumlu mu? Kanun diyor ki, Sahil şeritlerinin birinci bölümünü içeren uygulama imar planları, tümüyle açık alan olarak toplumun kullanımına tahsis edilecek şekilde düzenlenir. Bu alanlarda sadece, yaya yolları, gezinti ve dinlenme alanları, seyir teras ve alanları ile bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde tanımlanan rekreaktif amaçlı kullanımlar ile bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirlenen yapı ve tesisler yer alabilir. Bu alan içinde toplumun yararlanmasına açık yapılar da dâhil olmak üzere başka hiç bir yapı ve tesis yapılamaz.

Şimdi bu kanun maddesi ve 24.10.2020 tarihli değişiklikle Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik 12 ve 17.  maddelerine göre; Belediye veya Turizm Bakanlığı’nca onaylanan bir uygulama planı var mı? Bizim bildiğimiz üzere plan hükmünde böyle bir yer yok. Varsa yetkililerden cevap bekliyoruz.

İstinat duvarı yapmak için nasıl bir doğa katliamı oldu? Toprak kaymaları oldu mu? Kaç ağaç devrildi?

İnanması güç olan durum buranın ücretsiz olacağı…

Kaç tane restoran ve büfe burada çalıştırılacak? Buralar kim ya da kimler tarafından işletilecek?

Bakanlık iştiraki bir firmanın işleteceği söyleniyor, kimin nesidir bu firma?

Bu plaj 2 bin kişiye hitap edeceği açıklanan ve ücretsiz olacağı söylenen plajda mesela şezlonglar için ücret ödenecek mi?

Su sporları işletmesi için kime söz verildi?”

İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Avukat Sevin Çağlayan “Bu soruların cevapları aldığında İçmeler ’de yapılan plajın aslında rahatlıkla bir rant alanına dönüşebileceğini görüyoruz” dedi.

Ege ve Akdeniz’deki kıyı işletmelerinden büyük kazançlar elde ediliyor

Antalya ve Muğla’da Büyükşehir Belediyesi’ni kaybeden AK Parti, kararnamelerle kıyılarda yeni düzenlemelere giderek belediyeleri devre dışı bırakmak için hamleler yaptığını ve kıyılar yandaşlar için kazanç kapılarına dönüştürüldüğünü ifade eden Sevin Çağlayan yaklaşan seçime de dikkat çekti.

“Kararnamelerle yönetilen bir ülke olabilir mi? Cumhurbaşkanı bir gece resmi gazetede kararname yayımlatıyor, ertesi sabah kıyılarda çalışmalar başlıyor. Öyle bir hırsla saldırıyorlar ki, bundan sonraki nesillere nefes alacak alan bırakmıyorlar. Yapılaşmaya ve ranta açılan alanlar için kılıflar hazırlanıyor. Ancak hiçbiri kanunlar ile örtüşmüyor. Yapılan işler rant amaçlı. Halka ücretsiz dense de, bu büyük bir kandırmaca. Görünen o ki; yapılan iş tamamen seçim öncesi yandaşa rant sağlamak için yapılan yeni bir hamle.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hayata geçirdiği söylenen ancak tamamen AK Parti teşkilatlarının sorumluluğundaki alanlardaki işletmelerin kimler tarafından çalıştırılacağının şimdiden belli olduğu kaydeden Çağlayan “İçmelerdeki plajın bir benzerinin Antalya Belek’te de inşa edildiği biliniyor.” dedi.

Betonarme halk plajı hakkında ki açıklama Tüm bunlara ek olarak; Belediye Kanunu 79. Maddesi gereğince; “….Belediye tarafından deniz, akarsu ve gölden doldurma suretiyle kazanılan alanlar, Kıyı Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak kullanılmak şartıyla Maliye Bakanlığı tarafından belediyelerin, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerinin tasarrufuna bırakılır.” Aydın’ın Büyükşehir olmasının ardından 3 yıldır tartışma konusu olan Kuşadası’ndaki sahillerindeki plajların işletmesi, yürütülen hukuki sürecin ardından 2017’de Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de buradan hareketle hukuki mücadele vermesi gerekmektedir.” cümleleri ile sona erdi.

Yorumlar