Bodrum Gündem

İstanbul Arkeoloji Müzelerinin Taşınması Çok Sakıncalıdır

İstanbul Arkeoloji Müzelerinin Taşınması Çok Sakıncalıdır

Arkeolog Dr. Alpay PASİNLİ

     Son günlerde gerek basında gerekse medyadaki haberlerle İstanbul Arkeoloji Müzeleri depolarının taşınacağını öğreniyoruz.

Gerekçesi ne olursa olsun bu haberlerden derin üzüntü duydum.  Gerek İstanbul Arkeoloji Müzeleri eski Müdürü gerekse Anıtlar ve Müzeler eski Genel Müdürü olarak haberle ilgili görüşlerimi bildirmemin bir görev olduğunu düşündüm. Zira arkeolog olarak ilk göreve başladığım, toplam 28 sene çalıştığım, 15 sene yöneticiliğini yaptığım İstanbul Arkeoloji Müzeleri dünyanın en büyük ve en saygın müzelerinden biridir. 1 milyondan fazla esere sahiptir. Eserlerin ancak %10 kadarı sergilenmektedir; gerisi ise depolara sistematik olarak yerleştirilmiş ve muhafaza edilmektedir. Bu bütün dünyada da böyledir. Bütün eserlerin sergilenmesi söz konusu değildir; bu doğru bir uygulama da olamaz… Zira düşünün ki 600.000 sikke var, 70 bin tablet, on binlerce seramik, cam, madeni eser, taş eser vb. var. Bunlardan ancak belirli ve makul sayıda, dönemini temsil edecek şekilde eser seçilerek sergilenir.  Birbirine benzeyen yüzlerce, binlerce eser sergilenmez. Yoksa sergileme salonları da depoya dönerdi ve ziyaretçilerin hiç dikkatini çekmeyeceği gibi, eğitici olmaktan uzak, çok da sıkıcı ve itici olurdu.

Gelelim depoda korunan eserlere; bunlar depolara konulur, öyle kendi hallerine mi bırakılır? Tabii ki değil… Depoların taşınma kararını alanlar herhalde zannediyorlar ki “Eserler depoda duruyor, uzmanlar da müzede oturuyorlar…” Böyle bir şey yok… Uzmanlar ve araştırmacılar sürekli olarak depodaki eserler üzerinde çalışırlar; depo olmadan müze olmaz… Ve depolar hemen ulaşılacak bir konumda olur.

Evet İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin depoları doludur ve depo ihtiyacı da vardır. Bunun çözümü bugün yapılmaya konulduğu gibi biri Atatürk Hava Limanı’nda diğeri Maltepe’de iki depo mekanı oluşturmak değildir. 35-40yıl öncesinden (Altan Akat’ın müdürlüğü döneminde) planlandığı gibi müzenin hemen karşısındaki Eski Darphane binalarının arkeoloji müzesine tahsis edilmesidir. Yukarıda belirttiğim üzere yıllar önce Darphane binalarında bir “sikke müzesi” açılması ve depo ihtiyacının karşılanması İçin depolar oluşturulması planlanmıştı. Şimdi anlaşılıyor ki; Darphane başka bir kuruma verildiği için Arkeoloji Müzesi devreden çıkarılmış ve ona uzak yerlerde depolar oluşturulmuş… Liyakatlı ve müzecilikten anlayan, müzenin işleyişini bilen karar mercii ve üst yöneticiler olsaydı böyle bir uygulama gerçekleşmek değil, akla bile gelmezdi… Ve eminim ki müze çalışanları da depoların taşınmasını benimsemiyorlardır ama başlarına bir şey geleceğinden korktuklarından sessiz kalıyorlardır. Bu uygulamayı desteklen bir müzeci olabileceğine inanmıyorum.

Sonuç olarak; İstanbul Arkeoloji Müzeleri depolarının 20km. kadar uzaklıktaki Atatürk Hava Limanı ile 25 km. kadar uzaklıktaki Maltepe’ye taşınması ( Bu akşam 25 Mayıs 2021 TV. haberlerinde İstanbul Kültür Müdürü bu yerleri açıkladı) son derece sakıncalıdır. Böylece eserler müzeden ve çalışma ortamından koparılmış olacaktır. Tüm müzecilerin bu karara karşı olduğunu düşünüyorum.

    “Hatadan dönmek fazilettir…”

Yönetimin de bu vahim hatadan döneceği ümidiyle “depoların taşınması” kararını kınıyorum.

Yorumlar