Bodrum Gündem

Ormanlar Ranta Kurban ediliyor

Ormanlar Ranta Kurban ediliyor

Muğla Milletvekili Özcan; Ne yazık ki, kapsamlı bir politika oluşturmadığımız sürece orman yangınları devam edecek. Orman Genel Müdürlüğü’nün artık kiralamak yerine kendi uçak ve helikopter filosunu kurması gerekiyor. ” dedi.

Bodrum Gündem Haber

Milas’ın Çökertme, Gökbel ve Bozalan mahalleleri arasında 29 Mayıs Cumartesi günü gündüz saatlerinde ormanlık alanda çıkan yangın 8 saatlik bir mücadelenin ardından havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmıştı. Akşam saatlerinde soğutma çalışmalarına geçildiğinin duyurulmasına rağmen Pazar gününün erken saatlerine kadar rüzgârdan dolayı yangının devam edebileceği endişelerinin ise bitmediğini dile getiren CHP Muğla Milletvekili Özcan: “Korkulan olmadı ve yangın tamamen söndürüldü.  Resmî açıklamalara göre 60 arazöz, 6 helikopter, 14 su tankeri, 7 iş makinesi ile 180’e yakın orman işçisi ile mahallelilerin müdahale ettiği yangına çevre illerden de destek ekipleri ve ekipmanları sağlandı.  Milas Orman Müdürlüğü’nün resmi olmayan tahminlerine göre 20-25 hektar alan küle döndü. Çok üzgünüm! Ne yazık ki, kapsamlı bir politika oluşturmadığımız sürece orman yangınları devam edecek…” dedi.

Yangın mevsimi başladı…

Orman yangınları konusunda kapsamlı bir açıklama yapan CHP Muğla Milletvekili Özcan: “Muğla’da her yıl bahar mevsiminin bitmesi ile birlikte art arda orman yangınları haberleri geliyor. Orman yangınları anında söndürülemediği ve uzun saatler boyunca sürdüğü ve oldukça geniş alanı etkilediği için bu yangınlar hem doğal yaşamı hem de bölgede oturan vatandaşların yaşamını tehdit ediyor…” dedi.

Kiralık uçak ve helikopter değil kendi filomuzu kurmalıyız…

Orman yangınları ile ilgili olarak geniş bir bilgilendirme yapan Özcan: “Gelişmiş ülkelerde kaynakların yüzde 80’i yangını önlemek için verilen eğitimlere ayrılır, bütün masraflar yangını söndürmeye değil, yangın oluşmasını engellemeye yönelik olarak yapılır. Fakat Türkiye’de henüz böyle değil. Türkiye’de artık yılın her zamanı orman yangını çıkma riski var. Orman yangınlarını sadece yaz aylarında çıkan yangınlar olarak düşünmememiz gerek. Yangın söndürme organizasyonumuzu bütün bir yıla yaymamız gerekiyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün artık kiralamak yerine kendi uçak ve helikopter filosunu kurması gerekiyor. Bu ekiplerin artık yer ekipleriyle birlikte koordineli şekilde çalışması gerekiyor” uyarısını yaptı.

Yangınlarla ilgili meclis araştırması teklifimiz reddedildi…

TBMM’de Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili olarak; Türkiye’de orman yangınlarının çıkış sebebinin ortaya çıkarılması, yangınların önlenmesi ve yayılması süresince görevlerini ihmal edenlerin tespit edilmesi, orman yangınlarının zararlarının tüm boyutlarıyla araştırılması ve zarar gören bölgelerin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla geçen yıl bir Meclis Araştırması açılması teklifini verdiklerinin anımsatan Özcan: “Teklimiz Cumhur İttifakı oyları ile reddedildi, doğal kaynaklarımız siyasi rantın hırslarına kurban ediliyor…” dedi. Orman yangınları konusunda farklı Bakanlıklara birçok soru önergesi verdiğini ancak bugüne kadar tatmin edici bir cevap almadığını vurgulayan Özcan: “Orman yangınlarının peşini bırakmayacağım, TBMM’de bu konunun araştırılması için tekrar önerge vereceğim, vatandaşlarımız da bu konunun takipçisi olsun…” dedi.

Yorumlar