Bodrum Gündem

Hastalıktan Ari İşletmede Süt Günü Kutlandı

Hastalıktan Ari İşletmede Süt Günü Kutlandı

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak 1 Haziran Süt Günü dolayısı ile Milas İlçesi Ekinambarı Mahallesinde Serdar Atabey’in Hastalıktan Ari İşletmesini ziyaret ederek, basın açıklaması yaptı.

Bodrum Gündem Haber

Yetiştiricilerin Süt Günü’nü kutlayan İl Müdürü Saylak, aynı zamanda sosyal medya hesabından canlı yayın yaparak, sütün önemine değindi.

Programa Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, İl Müdürü Barış Saylak, Milas Süt Birlik Başkanı Ali İhsan Gezgin, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Ak Parti İlçe Başkanı Emin Çelik, İl ve İlçe Müdürlüğü personelleri ile Milas İlçesinde Hastalıktan Ari İşletme sahibi yetiştiricileri katıldı.

İlk olarak işletmeciler adına ev sahipliği yapan Serdar Atabey konuşma yaptı. Hayvancılığa desteklerin arttırılması gerektiğine değindi.

Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin Süt Gününü kutlayarak, ülkemizde süt tüketiminin istenen sevide olmadığını, sütün tüketiminin arttırılması için farkındalık çalışmaları yaptıklarına değindi. Örgütlenmenin önemine değinen Gezgin, süt konusunda birlik olarak gerekli çaba ve çalışmayı gösterdiklerini ifade etti.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı dünya ve ülke olarak zor günlerden geçildiğini, Milas Süt Birliğinin ilçe için bir şans olduğunu, tam kapanma döneminde hiçbir yetiştiriciyi mağdur etmediğini ve en az hasarla atlatmaya çalışıldığını ifade etti. Ancak girdi teminindeki fiyat artışına dikkat çeken Atıcı,  sektörün desteklenmesi gerektiğine değindi.

2021 Yılının İlk Çeyreğinde Tarımda %7,5 Büyüme Sağlandı

Muğla İl Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak konuşmasında hastalıktan ari işletmelerinin önemine değinerek “Üreticimizin yaşanan pandemi ile birlikte baş gösteren kuraklıkla zor günler geçirdiğinin farkındayız. Buna rağmen siz değerli üreticiler sayesinde 2021 yılın ilk çeyreğinde tarımımızın %7,5 oranında büyüdü. Bunu sizlere borçluyuz. Bu zor dönemden geçiyoruz. Küresel ısınmayla birlikte yaşanan kuraklık İç Anadolu’da ekin hasadı yaptırmazken diğer yandan Afyonkarahisar’ da, Muğla Kavaklıdere’de yaşanan dolu maalesef ciddi kayıplara yol açtı. Kendi kendine yetebilen bir ülke olmak şu an için çok önemli. Ne mutlu ki bizler kendi kendine yeten bir ülkeyiz. Tam kapanma döneminde tüm ekiple birlikte hiçbir yetiştiricimin sütü yerde kalmasın diye çalıştık. Elbette daha fazlası gerekli. Süt sektöründe kimsenin mağdur olmaması için elimizden geleni yaptık. Tarımın sürdürülebilirliği için ortak çalışmak zorundayız. Devlet olarak önümüzdeki günlerde Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin ziyareti ile yapılacak sektör toplantısında dile getirecek, çözümleri konuşacağız. ” dedi.

İlk göreve başladığımızda Muğla’da ari işletme sayısı 34 iken ilk yıl çalışma ile 84’ e çıkardık

Konuşmasına suyun ve torağın önemine değinerek devam eden Hastalıktan Ari İşletmelerin önemine vurgu yaptı. “İlk göreve başladığımızda Muğla’da ari işletme sayısı 34 iken ilk yıl çalışma ile 84’ e çıkardık. Hedefimiz 3 yılda 300 işletmeye arilik kazandırmak. Sağlıklı süt üretimi ve tüketimini arttırmayı hedefliyoruz. ” dedi. İşletmede yapılan buzağı aşıları ile buzağı ölümlerinin önüne geçilmesinin önemine değine Saylak, 1 Haziran Dünya Süt Gününü kutladı.

5 bin yıldır üzerinde nefes aldığımız bu topraklar kültür ve turizmi dışında tam bir tarım kenti

Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke “5 bin yıldır üzerinde nefes aldığımız bu topraklar kültür ve turizmi dışında balıyla, zeytiniyle, hayvancığıyla tam bir tarım kenti. Milas’ta önceki gün lider olduğumuz arıcıkta kursumuzu ziyaret ettik. Yine bugün lider olduğumuz süt üretiminde örnek bir işletmede Dünya Süt Gününü kutluyoruz. 118 bin üzerindeki büyük baş hayvan varlığı ile 80 bin üzerindeki küçükbaş hayvan varlığı ile tüm ilin yaklaşık %40 hayvan varlığına sahip ilçe olarak bugünü burada kutlamaktan mutluluk ve onur duyduk. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Dünya Süt Gününü kutluyorum.” dedi.

Ardından katılımcılara sıcak süt ikram edilerek “ Sağlık için günde iki bardak süt tüketelim” mesajı ile son buldu.

Program Milas İlçesinde M.Önal Karadeveci Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde, Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seyfi Bozçelik’in katılımıyla Muğla geneli özel gereksinimli bireylerle huzur evi sakinlerine dağıtılmak üzere 500 litre sütün dağıtılması ile son buldu.

Yorumlar

  1. Metin SOKEN dedi ki:

    söylem ve anlama gizem katınca havalı olsa gerek.
    (bu arada sözcük yazımı da yanlış) “Hastalıktan ari” ne demektir.
    kurumsal bir terim olarak size aktarıldıysa daha da kötü.
    “ari” sözcüğünün konuyla ilgili anlamını karşılayan Türkçe karşılığını kullanmaya özen gösterseydiniz keşke.

    Anlam çeşitliliği içinde bu sözcüğün çok olumsuz bir örnek olarak çağrıştırdığı, Nazi Soykırımı notunu da eklemekte yarar var.