Bodrum Gündem

Pandemi ve Uzaktan Eğitim Akademik Başarıyı Olumsuz Etkiliyor

Pandemi ve Uzaktan Eğitim Akademik Başarıyı Olumsuz Etkiliyor

Tüm dünyada etkili olan ve milyarlarca insanı eve hapseden Covid-19 pandemisi maalesef en çok da çocukları etkiledi. Çocuklar hem okullarından hem arkadaşlarından ayrı kaldı ayrıca sınıflarını geçebilmek için ve YKS LGS sınavlarında başarı gösterebilmek için sınavlarına çalışmaya devam ettiler. Pandemi, çocukların sağlıklarının yanı sıra sosyal ve psikolojik durumlarını olumsuz etkilediği gibi akademik durumlarına da çok büyük zarar verdi.

Pandemi maalesef tüm dünyayı olduğu gibi bizleri de etkiledi. Hayatın her alanında yaşanan kapanma bizde etkisini en çok da eğitim sisteminde gösterdi. Biz dünyada okulların en çok kapalı kaldığı ülkeler arasındayız. Okulları kapatmak, uzaktan eğitim yapmak durumunda kaldık.  Bu süreçte özellikle uzaktan eğitim, tüm sınıf seviyelerini de en az sınav grubu olan 8 ve 12. Sınıflar kadar olumsuz etkiledi.

Eğitim sistemimizde konular ve kazanımlar sarmal şekilde ilerliyor. Aldığımız akademik bilgilerin her birinin bir tuğla olduğunu düşündüğümüzde sistemin sonunda amacımız: Eğitimde düzgün ve sağlam bir duvar örmektir. Maalesef uzaktan eğitim çeşitli sebeplerle minimum düzeyde yarar sağlıyor. İşte bu yüzden öğrenilemeyen her konu ya da her kazanım duvardaki bir tuğlanın eksik olması anlamına geliyor. Son sınıflar kazanım eksiliğinin giderilmesi açısından nispeten daha şanslı. Duvarın alt kısımları sağlam; duvarın son sıralarında sorun var. Birkaç işlem ile duvarın son sırası sağlamlaştırılıp açıklar giderilebilir. Fakat onlar da sınava gireceği için yaşadıkları olumsuz durumlar, okulların zaman zaman açılıp kapanması ve belirsizlikler psikolojik açıdan olumsuz etkiler göstermiştir. Ara sınıflar için ise eğitimde günü kurtarmak düşüncesinden uzak kalıcı çözümlerle ilerlemeliyiz. Bugün ara sınıflardaki öğrencilerin eksikliklerini tamamlamak önceliklerimizde olmalı aksi takdirde ara sınıflardaki bu eksiklikler duvarın çökmesine sebep olacaktır.

Süreçte hem öğretmen hem öğrenci hem de veli daha çok çaba göstermesine rağmen sürecin çıktısı pek de olumlu olmuyor. Süreç yorucu, zahmetli ve verimi düşük. Bir Çin atasözünde “Öğrenmek akıntıya karşı yüzmek gibidir, ilerleyemediğiniz takdirde gerilersiniz” diyor. Öğrencilerimizin ve gençlerimizin birçoğu maalesef geriledi. Bu bilinçli yapılmış bir şey değil. Uzaktan eğitimin getirmiş olduğu olumsuzluklardan bir tanesi. Tabi bunların yanında bir de fiziksel ve teknik zorluklardan bahsetmek gerekiyor. Bir eğitimci olarak uzaktan eğitim için materyal eksikliği, bağlantı problemleri, internet hızları vb. olumsuzlukları sık sık yaşayan öğrencilerin uzaktan eğitim başladığından bu yana ilerleme kaydetmek bir yana gerilediklerini gözlemliyorum. Sürecin uzaması sorunların giderilemez ve kalıcı olmasına sebep olacak.

Ülkemizdeki eğitim anlayışı geleceğe yönelik, ekonomik katma değeri yüksek, iyi bir meslek sahibi olmak üzerine kurulmuştur. Uzaktan eğitim, sınavlar ülkesi olan yurdumuzda özellikle sınav grubu olan 8 ve 12. sınıfların sınav başarısında giderilmesi mümkün olmayan akademik başarısızlıklara sebep olacaktır.  İleride böyle bir pandemi yaşanması durumunda gençlerimizin istedikleri bölümlere yönelmesi çok da mümkün olmayacaktır dolayısıyla bu ve buna benzer olumsuz durumlara çare bulacak bilim insanlarının yetişmesi zora girecektir. Uzaktan eğitimin bitmesi halinde öğrencilerin yaşadığı akademik kayıpların ekstra derslerle ve kurslarla giderilebileceği kanısındayım.

Umarız uzaktan eğitim uzayan eğitime dönüşmez. Eğitimcilerin aşılanıp gerekli önlemlerin alınarak 2021-2022 eğitim öğretim yılının yüz yüze başlamasını ve kesintisiz devam etmesini umut ediyoruz. Bizler de akademik kayıpların ortadan kalkması için üzerimize düşen ne varsa fazlasıyla yapacağız. Önce sağlık diyoruz. Sağlıklı günlerde derslerimizi işlemeyi dört gözle bekliyoruz.

Biz eğitimciler olarak inanıyoruz ki uzaktan eğitimin sona ermesiyle öğrencilerimizin bu aşamada eksik kaldıkları akademik kayıpların ekstra ders ve kurslarla giderilebilecektir.  Bizler de salgının bir an önce bitmesini öğretmen ve öğrencilerin birbirlerine kavuşmasını diliyoruz.

Haydar Akbaba

Açı Kurs Merkezi Kurucusu

Yorumlar