Bodrum Gündem

Turizme Kendi Elimizle Büyük Darbe!

“Dış Politika Cahilleri” Ne Oldu? Rusya Cezayı Kesti!

Bazıları, Türkiye Polonya’ya SİHA “Silahlı insansız hava aracı” satıyor diye havalara uçarken, “Yanlış yaptınız;  Matematik hocanız mı kötüydü?.. Dış politika mı bilmiyorsunuz?… Rusya bunun cezasını keser. Üstelik de ilk cezayı turimde keser!…” dedim.

Neden?

Çünkü Polonya bu SİHA’ları, “Düşman gördüğü” Rusya’ya karşı aldı da ondan!

Rusya bu satış anlaşmasından hemen sonra, “Rahatsızlığını” hafifçe hissettirdi. Ben ise  “Eyvah, en kısa zamanda misillemelere başlarlar” dedim. Çünkü bu iktidar, Dışişleri Bakanlığı’nı iğdiş edip bir yığın kalitesizle doldurduğu için ve de onlar gibi, “Dış politika cahili olmadığım” için olacağı görebiliyordum.

Bunları Pazar günü yazdım ve bir gün sonra; yani dün akşam Rusya ilk cezayı kesti.

Rusya, vatandaşlarına Ürdün’e kadar seyahat serbestisini getirirken, Türkiye’ye seyahat yasağını 21 Haziran’a kadar uzattı. 21 Haziran’da da  duruma tekrar bakacaklarını, yasağı tekrar uzatıp uzatmayacaklarına karar vereceklerini bildirdi. Yani daha da uzatma ihtimalleri var!

Gitti mi turizmde Rus pastasından 1 ay? Gitti maalesef.

Zaten şurada ağırlıklı olarak,  Haziran, Temmuz, Ağustos vardı. Üçün biri gitti!

Rusların turizmimize döviz katkısı yıllık en az 5 milyar dolar. Kısacası 1.5 milyar dolar dolayında temiz, yani ithalatsız ve hemen kasaya girecek net para da uçtu gittiii.

Tabii sattığımız tarım ürünleri vs. için ceza kesip kesmeyeceğini henüz bilmiyoruz. O pastanın toplamı da, 3.5-4 milyar dolayında.

“Dış politika cahilleri” Rusya’nın her ceza kesişinde yaptığı misillemenin, kendisine zarar veren her adımdaki miktarın en az bir misli kadar,  bazen de 2-3 misli kadar ceza kesiyor. Ne kadar kızdırdığımıza bağlı!

Rus jetini düşürdüğümüz andan itibaren dönüp arşivlere bir bakın bakalım; Rusya’yı her kızdırışımızda, hangi miktarlarda ticari darbe vurmuş; dış politika cahilleri!

Ben o yazımda, SİHA satış gelirini fazla yazmışım. Bu satıştan elde edilecek kazanç, istasyonları vs’si ile  muhtemelen 1 milyar dolar civarında ve bu paranın tümünün ülkeye girişi 2 yıla yakın bir süreyi alacak. O bir milyar doların da muhtemelen 500-600 milyon doları da imalat için gerekli ithalata gidecek! Ama Rusya’nın misillemesi ile cebimizden uçan miktar 1.5 milyar dolar. Üstelik “ithalatsız”, yani kemiksiz net para!

Ülkemiz bu ara, dövizde her Cent’e deli gibi ihtiyaç duyarken, bu herzeyi yemek, ancak “Dış politika cahillerine” yakışır.

O yazımda da belirttim. İHA’larımızı, SİHA‘larımızı muhteşem buluyorum. Bayraktar firmasını ve emeği geçen tüm mühendislerimizi ve personeli candan kutluyorum.

Ama dünyada bu kadar potansiyel alıcı ülke varken, arı kovanına çomak sokmanın ne alemi vardı dedim ve demeye devam ediyorum.

Pazar günkü yazıma karşı, büyük büyük konuşup hamaset yaparak itiraz edenlere soruyorum:

Hadi şimdi konuşun bakalım!

Ne oldu?

Aklınız başınıza geldi mi?

Sanmam!

1 Haziran 2021-Salı-Fatih Güllâpoğlu

(İrtibat için: [email protected])

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Zafer Cengiz dedi ki:

    Evet Fatih Bey; Bile bile LADES hükmünde içine düşülen girdaplar gerçekten sorgulanmalı ve çıkış yolları cümleten elele vererek bulunmalı. Zira BODRUM Bu durumu hiç hak etmiyor! Fakat öte yandan “dibe vurunca (vurgun yemeden) Yüze çıkmayı bilen ustalık genleriyle donatılı Süngercilik” geleneği bile, bunu başarmak için fazlasıyla yetecektir?