Bodrum Gündem

Kıyıkışlacık Yat Limanı işinde zorlu dönem şimdi başlıyor

CHP Muğla milletvekili Suat Özcan, Kıyıkışlacık’ta yapılmak istenilen liman bölgesinde incelemelerde bulundu.

Bodrum Gündem Haber

Güllük Körfezindeki mevcut limanın dışında, bu limanın tam karşısında, Kıyıkışlacık Antik Limanı’nın iki koy arka tarafına bir firma tarafından yapılmak istenen Kıyıkışlacık Yükleme İskelesi ile ilgili olarak, muhtarlık ve yöre halkının mücadelesine verdiği destekle tanınan CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, Kıyıkışlacık’ta basın mensuplarıyla kahvaltılı bir toplantıda buluşarak gelişmeleri aktardı ve Güllük Körfezi’ne ikinci iskelenin yapılmak istenen koyu gösterdi.

Ayyıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş. tarafından Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi adı altında, bir süreç başlatıldı ve bölgedeki madenlerin ihracatı amacıyla buraya bir iskele yapılması planlanmıştı. 60.000 DWT’luk gemilerin yanaşabileceği bir iskele için firma tarafından yapılan başvuruyla ilgili olarak, Güllük Körfezi çevresindeki vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla, Kıyıkışlacıklılar ve muhtarlık birleşerek karşı çıkmışlardı.

Firma, Muğla Valiliği İl Çevre Müdürlüğünden araştırma sonucu “ÇED Gerekli Değildir” kararı aldı.  Bu kararın iptali için yöre halkı birleşerek dava açtıkları gibi, Muğla Büyükşehir ve Milas Belediyesi de dava açmıştı. Geçtiğimiz Cuma günü mahkemede bu dava görülecek ve inceleme için bilirkişi tayin edecekti. Ancak bundan bir hafta önce, Muğla Valiliği İl Çevre Müdürlüğü, daha önce verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti. Bunun üzerine mahkeme de ‘dava konusu kalmadığı için’ davaya son verdi. Suat Özcan’ın verdiği bilgiye göre, daha sonra aynı firmanın 100 bin DWT – 135 bin DWT’luk bir başka müracaatı daha vardı ve Çevre İl Müdürlüğü de kararı alırken, “İkisini birlikte değerlendirmenin daha doğru olacağı” gerekçesiyle, bu başvuru ile ilgili “ÇED Gerekli Değildir” kararını kaldırmıştı. Çevre İl Müdürlüğü, firmanın aynı konulu diğer müracaatı için 29 Haziran günü, ÇED süreci içinde Halkın Katılımı Toplantısı’nın yapılacağını duyurdu.

Suat Özcan ve Kıyıkışlacık Muhtarı Halis Şahin, Kıyıkışlacıklılar için sürecin zorlu kısmının şimdi başladığı konusunda hemfikirler. Suat Özcan, mücadelenin devam edeceğini ve kendisinin de Kıyıkışlacıklılar’a elinden gelen desteği vereceğini belirtirken, bu iskele yapımı ile ilgili olarak da şunları belirtti: “Bir kere, uzun yıllar SİT alanı olduğu için vatandaşlara ev bile yaptırılmayan bu yerlere, üstelik yüzlerce, binlerce kamyonun gidip geleceği bir yükleme iskelesi yapılmasına nasıl izin veriliyor? Ayrıca, Güllük Körfezi ikinci bir limanı kaldırabilir mi? Herkes biliyor ki birincisi bile Güllük Körfezi ve ünlü Dalyan’ımız için büyük bir tehlike.. Buna ikinci bir liman eklemenin manası ne? Ayrıca, karar sahipleri artık bir karar vermelidirler. Buralar hem bir tarım ve balıkçılık merkezidir. Böyle mi olacak, bir turizm destinasyonu mu olacak, yoksa sanayi ve madenciliğin ihraç kapısı mı olacak? Bütün bunların arasına sıkışmış bir Güllük Körfezi, korkarız ileride Kocaeli Körfezi’ni aratacak bir kirliliğe neden olabilir. Ayrıca bölgemiz hem arkeolojik bir SİT alanı, hem de binlerce vatandaşımızın tatil beldesi olarak gelip yerleştiği bir yer. Böyle saçmalık olur mu? Birazdan gidip göreceğiz, şu tepenin hemen ardındaki koy, bahsedilen iskele yeri. Bu olursa, buraya yeni yollar açılacak, yüzlerce binlerce ağır tonajlı kamyonlar geçecek.. Bu tam bir kaosdur. Bu iskelenin buraya yapılmaması için ne gerekiyorsa yapmalıyız.”

Yorumlar