Bodrum Gündem

Destek alan vatandaşlar neye göre belirleniyor?

Destek alan vatandaşlar neye göre belirleniyor?

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Bodrum Gündem Haber

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Doğrudan desteklemelerin miktarının ve alacak kişi sayısının artması gerektiği açıktır. Ancak sosyal desteklerin hiçbir ayrım gözetmeden ihtiyaç sahibi bütün vatandaşlarımıza verilmesi gerekmektedir. Desteklerin verilmesinde şeffaf olunmaması adalet duygusunun zedelenmesine neden olmaktadır” diyerek şu soruyu sordu: “Destekleri alacak haneler hangi kriterlere göre belirlenmiştir?”

Adalet Duygusu Zedeleniyor

“Pandemi sürecinin başından beri CHP olarak kapsamlı bir sosyal destek programının hayata geçirilmesini savunduk. Madde madde önerilerimizi sunduk. CHP’li Belediyeler sosyal destekleri hayata geçirmek için canla başla çabaladı. AKP ise bu destekleri engellemek için elinden geleni ardına koymadı” diyen Girgin şöyle devam etti:  “Sosyal destekler hangi siyasi görüşten hangi kimlikten olursa olsun bütün ihtiyaç sahibi yurttaşlarımızın hakkıdır.

Doğrudan desteklemelerin miktarının ve alacak kişi sayısının artması gerektiği açıktır. Ancak sosyal desteklerin hiçbir ayrım gözetmeden ihtiyaç sahibi bütün vatandaşlarımıza verilmesi gerekmektedir. Desteklerin verilmesinde şeffaf olunmaması adalet duygusunun zedelenmesine neden olmaktadır.”

Sosyal Destekler Siyasi Bağlantılara Göre Mi Veriliyor?

“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yapılan açıklamada, 30 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında, “Tam Kapanma Sosyal Yardım Programı kapsamında 2 milyonun üzerinde ihtiyaç sahibi haneye 1100’er lira olmak üzere, yaklaşık 2,2 milyar lira destek sağladık” denmiştir. Kamuoyunda bu destekleri alacak kişilerin belirlenmesine yönelik kriterlerin neler olduğu konusunda bir rahatsızlık dillendirilmektedir. Destek alacak kişilerin listelerinin siyasi bağlantılar baz alınarak hazırlandığı iddia edilmektedir. Muhtarlarımızın görüşünün alınmadığı, sadece belirlenen listelerde yer alan kişilere yardımların ulaştırılmasının istendiği belirtilmektedir.

CHP İktidarında, hakkaniyet duygusunu zedeleyen uygulamaları yok edecek şeffaf bir sosyal destek programını hayata geçireceğiz.”

İhtiyaç Sahiplerinin Belirlenmesinde Neden Muhtarların Görüşü Alınmamıştır?

Mahallesinde, köyünde ihtiyaç sahibi vatandaşları en iyi muhtarların bileceğini, oysa muhtarların bu konuda görüşünün alınmadığını, sadece belirlenen liste üzerinden paranın teslim edilmesinin istendiğini, belirten Girgin, Bakan Yanık’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1) Destekleri alacak haneler hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

2) Muğla’da bu destekleri alan hane sayısı kaçtır ve bunların ilçelere göre dağılımı nedir?

3) Sosyal destek alacak ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesinde neden muhtarların görüşü alınmamıştır?

4)Kamuoyunda hakkaniyet duygusunu zedeleyecek uygulamaları yok edecek şeffaf bir destekleme sistemi oluşturma yönünde bir çalışmanız var mıdır?

Yorumlar