Bodrum Gündem

Bodrum’un Hedefi 2.5 Milyon Turist Ve 5 Miyar Dolar

Bodrum’un Hedefi 2.5 Milyon Turist Ve 5 Miyar Dolar

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in video konferans yoluyla katıldığı Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bodrum Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen Global Tourism Forum Bodrum (Dünya Turizm Forumu Bodrum) zirvesinde;  Kovid-19’un turizme etkileri, sektördeki yerel ve küresel gelişmeler ve Bodrum’un turizmdeki hedefleri ele alındı.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın ev sahipliğinde Voyage Otel’de gerçekleşen foruma; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, Dünya Turizm Forumu Enstitüsü (WTFI) Genel Sekreteri ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) Eski Genel Sekreteri Talep Rıfai, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Avrupa Parlamentosu üyeleri, Nijer, Gabon, Çad, Malavi ve Azerbaycan turizm bakanları, büyükelçiler, Bodrum ve Muğla protokolü ile Dünyaca ünlü sinema yönetmeni, senarist ve yapımcı Bobby Roth katıldı.

“2.5 Milyon Turist Ve 5 Miyar Dolar Hedefliyoruz”

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras İngilizce yaptığı açılış konuşmasında Bodrum nüfusunun pandemiyle birlikte 3’e katlandığını belirtirken bu yeni koşullara adapte olup, tüm altyapıyı güçlendirerek Bodrum’da 12 ay turizmi canlı tutarak 2,5 milyon turist ve 5 milyar dolar gelir hedeflediklerini kaydetti. Aras’ın konuşmasının detayları şöyle “ “Son bir buçuk yılda tüm dünyayı etkileyen pandemi, turizm endüstrisinde de büyük bir değişim ve dönüşüm yarattı. Bu dönüşümün en çok göze çarpanı ise kuşkusuz dijital göç oldu. Artık insanlar iş ve sosyal hayatını dijital göçebe olarak sürdürmeyi düşünüyor. Elimizdeki veriler 17 milyondan fazla dijital göçebe olarak tanımlanan çalışan sayısının olduğunu gösteriyor. Yine aynı veriler, dijital göçebelerin %70’inin kadın olduğunu ve bu çalışanların haftada 40 saatten fazla mesai harcadığını gösteriyor. Yakın tarihte 50 milyon olacağı öngörülen dijital göçebelerin ‘yeni normal’ olarak tanımlanan bu yeni süreçte hayatımızda çok daha fazla yer alacak. Dijital göçebe olarak tanımlanan iş hayatının aktörleri aynı zamanda turizm sektörünün de çok önemli bir unsuru haline gelecek.” Dedi.

Bodrum’un yeni normalde, hem dijital göçebeler üzerinden iş eğilimlerini hem de yerli ve yabancı turistlerin tatil eğilimlerini belirleyecek ve karşılayacak özelikte olduğunu vurgulayan Bodrum belediye Başkanı Ahmet Aras, yeni normalde güvenli tatil anlayışını benimseyecekler için Bodrum’un önemli bir destinasyon olacağının altını çizdi.

Bodrum’un turizmde Türkiye’nin gözbebeği olduğunu vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle,  hem turizmde hem de hizmet ihracatında yaşanan kayıpların aşıda yaşanan ilerleme ve sektördeki iyileşmeyle gelecek dönemde telafi edileceğine inandıklarını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, turizmin özgünlükten mimariye, mutluluktan tarihe, maneviyattan paraya kadar her şeyle ilgili olduğuna işaret ederken “Turizm önemli ama doğaya da kör, sağır olmayalım. Salgın turizme önemli bir sekte vurdu. Yeni dönem bazı sıkıntılara gebe. Bazen bu maskelerimizden hiç kurtulmayacağımızı sanıyorum. Sanki bundan önce hep bununla yaşamışız gibi. İnşallah salgını aşıyla birlikte aşmayı umut ediyoruz. Salgın sonrası hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Uluslararası toplumun bu alanda makul davranmasını umut ediyorum.” Dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, “Bugün itibarıyla 10 binin üzerinde sertifikalı turizm paydaşı var. 5 binin üzerinde otelimiz sertifika almış durumda. 30 oda üzerindeki tüm otellere bunu zorunlu kıldık. Bunu kalıcı hale getireceğiz. Kovid-19’dan kurtulsak bile dünya eski dünya olmayacak. Turizm, tatil yapma alışkanlıkları değişecek.” dedi.

“Aşılama Oranı Küresel ölçekte Büyütülmeli”

Toplantıya video konferans yoluyla katılan Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, turizmin salgından en çok etkilenen sektör olduğunu ifade ettiği konuşmasında turizmin durması nedeniyle ülkeler arasındaki uluslararası iletişimin de koptuğunu belirtti. Balir  “Turizm ticaretindeki düşüşün bir sonucu olarak dünya çapında 100 milyon dolayında kişi çalışan işini kaybetme riski altında. Sektörün yeniden açılması acil bir öncelik. Kovid-19 sürecinde tüm dünya gibi turizm sektörünün de en önemli çıkış yolu aşılanma oranlarının küresel ölçekte artmasından geçiyor. Turizmin yeniden başlaması için sektör çalışanlarına yapılan aşıların doğrulanabileceği bir sisteme ihtiyaç var. Aşıya ulaşmada küresel adaletin sağlanması ve zengin ülkelerin bu noktada aktif rol alması gerekiyor. G7, G20 ve BM gibi uluslararası örgütlerin aşı dağıtımında adaletin sağlanmasını öncelikli görmesi halinde 2022 sonuna kadar küresel nüfusun aşılarının tamamlanabilecek. “dedi.

 

Yorumlar