Bodrum Gündem

Bayrama sayılı günler kala kurbanlık seçimin püf noktaları

Bayrama sayılı günler kala kurbanlık seçimin püf noktaları

19-23 Temmuz arasında kutlanacak olan Kurban Bayramına sayılı günler kalırken, Ümmetoğlu Besi Çiftliği işletmecisi Servet Kahraman doğru kurbanlık seçiminin püf noktaları ile ilgili “ iki yaş dişi çıkmış olmalı” dedi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum’un Çamlık Mahallesinde bulunan deden babaya, babadan oğula yaklaşık yüz yıldır geçimlerini besicilikle sürdüren Ümmetoğlu Besi Çiftliği işletmecisi Servet Kahraman, bayrama günler kala kurbanlık seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.

Besi çiftliklerinde yüzü aşkın büyük baş kurbanlık bulunan Servet Kahraman dededen babaya bu işi yaptıkları için geçen seneki Kurban Bayramından itibaren rezervasyon aldıklarını kaydetti. Kahraman “Bu sene geçen seneye göre daha fazla kurbanlığımız mevcut. Her sene artan siparişlerimiz oluyor. Bu da Bodrumluların bize olan güveninin neticesidir.  Kurbanlıklarımız Eylül’den Mayıs’a kadar meralarda otlanır. Kışı bu bölgenin otlaklarında geçirirler. Zaten biz alımı da bu bölgedeki yetiştiricilerden temin ediyoruz. Düzenli veteriner kontrolü yapılıyor, küpeleri ve pasaportları mevcut.” Dedi.

Kesim, Bayramın birinci ve ikinci günü yapılacak

Ümmetoğlu Besi çiftliği olarak tüm kurbanlıkların kesimi bayramın birinci ve ikinci yapıldığını ifade eden işletmenin 4. Kuşak temsilcisi Hatice Kahraman pandemi dönemi nedeniyle kesimi iki güne böldüklerini kaydetti. Hatice Kahraman, kurbanlıkların gelişim sürecini işletmenin sosyal medya mecralarında aşama aşama paylaştıklarını kaydettiği açıklamasın şöyle devam etti “Biz işimizde teknolojiyi de kullanmaya başladık. Bizden aylarca önce kurbanlık alan müşterilerimize seçtikleri kurbanların gelişim süreçlerinin hemen hemen her aşamasını sosyal medyamızda paylaşıyoruz. Böylece müşterimiz seçtiği kurbanlığı yakından takip edebiliyor. Bu sene de geçen yıl olduğu gibi sms sistemi ile kesimden yarım saat önce hissedarlara bilgi notu göndereceğiz, böylelikle buradaki yığılmanın da önüne geçmiş olacağız. Kesim ve kurbanlık seçimi esnasında ateş ölçümü, maske ve eldiven uygulamasına özen gösteriyoruz. Bütün önlemlerimizi aldık.

İslami Usullere Uygun Kesim

Servet Kahraman, en fazla 7 hisseli kurbanlık satışı yaptıklarını söyledi. Kahraman “Besi çiftliğimizde kurban kesim yerimiz son sisteme göre hazırlandı. Böylece kurbanlığımız strese sokulmadan, İslami usullere göre, hocamız eşliğinde ve hızlı bir şekilde yapılıyor. Paylama tesisimize gelen hissedarlar önünde yapılırken son aşamada kura yöntemi uygulanıyor. Buraya gelemeyen hissedarların da telefonla vekaletleri alınıyor, hocamız duasını okuduktan sonra kesim gerçekleşiyor. “ dedi.

Bodrum’un Çamlık mahallesinde bulunan Ümmetoğlu Besi Çiftliğinde sadece kurban edilmeye uygun dana ve düveler bulunurken, Hatice Kahraman, düvelerin hamile olup olmadığı ile ilgili hiçbir risk almadıklarını ve bu amaçla tüm düvelerin gerekli veteriner kontrolünden geçtikten sonra kurbanlık olarak ayrıldıklarını dile getirdi. Hatice kahraman “Biz zaten yerli üreticiden hayvan alıyoruz. Onların da sayıları her geçen gün azalmakta. Hayvanlardaki çoğalma durumu da ortada iken bizim de var olanlara destek olmamız gerekir. Bu nedenle düvelerimiz merada iken bile danalardan ayrı alanlarda otlatılırlar. Yine de düvelerimizde hiçbir risk almamak için tıbbi kontrollerden geçirilmeden kurbanlığa ayrılmazlar”  dedi.

Yorumlar