Bodrum Gündem

Beyaz et sektörü zor bir sürece girmiştir

Beyaz et sektörü zor bir sürece girmiştir

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Muğla Milletvekili Metin Ergun, beyaz et sektörünün yaşadığı sorunları gündeme taşıdı. Ergun, beyaz et sektörünün sıkıntıları ile ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın cevaplandırması için soru önergesi verdi.

Bodrum Gündem Haber

İyi Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a ilettiği soru önergesi şu şekilde;

“Türkiye ekonomisinin son yıllarda içinden geçtiği kriz atmosferi tarımdan sanayiye kadar birçok alanda üretim maliyetlerini arttırmıştır. Üretim maliyetlerinde yaşanan artışlar sebebiyle birçok üretici ortaya çıkan maliyetlerle artık baş edemez duruma gelmiştir. Bu süreçten ciddi şekilde olumsuz etkilenen sektörlerden birisi de beyaz et sektörüdür. Zira beyaz et üretimi yapan çok sayıda firma ya konkordato ilan etmiş ya da üretim tesislerini bankalara veya yabancı sermayedarlara satmak durumunda kalmıştır.

Ayrıca bilindiği gibi, orta ve düşük gelirli vatandaşlarımız kırmızı ete göre daha ucuz olduğu için daha fazla beyaz et tüketmektedir. Fakat beyaz et üretiminde yaşanan maliyet artışları vatandaşlarımızın beyaz et tüketimini de azaltmış ve üreticiler nezdinde çift yönlü baskı yaratmıştır. Dolayısıyla sektör çok daha zor bir sürece girmiştir.

Bu bilgiler ışığında;

1-Bakanlığınızın, beyaz et üretiminin ana maliyet kalemi olan yemlerle alakalı olarak maliyetlerin azaltılması konusunda bir çalışması var mıdır?

2-Bakanlığınızın, tüketicilerin gittikçe azalan beyaz et talebini yeniden arttırmak için herhangi bir çalışması var mıdır, böyle bir çalışma varsa ne tür adımlar atılacaktır?

3-Bakanlığınız, sektördeki firmaların mali durumlarının sektöre zarar verecek şekilde kötüleşmesi ihtimaline karşı ne gibi tedbirler almıştır?

4-Söz konusu firmalara karşı herhangi bir destek, hibe ve uygun kredi sağlama konusunda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.