Bodrum Gündem

Yükseköğretim Kurumları Sınavına Bağlanan Umutlar – Hatice Orman Bodrum Gündem yazıları

Yükseköğretim Kurumları Sınavına Bağlanan Umutlar – Hatice Orman Bodrum Gündem yazıları

Ülkemizde yıllardır lise öğrenimi gören gençlerin umudu; Üniversite sınavını kazanmak, bir meslek sahibi olmak, ülkesine ve milletine faydalı olmaktır. Çok az bir kesim de yurtdışına gitmek orada üniversite okumak, yüksek lisans ya da doktora yapmak hayali kurar.

2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı 26-27 Haziran tarihlerinde yapılacak. Sınava 2 milyonun üzerinde öğrenci girecek. Sınavın ilk otumu olan 26 Haziran’da yapılacak Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) tüm öğrenciler katılmak zorunda. TYT’de 150 ve üzerinde puan alan öğrenciler ön lisans programlarını tercih edebilir ve özel yetenek sınavlarına girebilir. Öğrenciler hem uzaktan hem de yüz yüze eğitimdeki konular ve kazanımlardan sorumlu olacaklar. Konularda herhangi bir azalma söz konusu değil.

Lise eğitim öğretim müfredatının dört yıllık süreçteki amacı TYT-AYT sınavlarına öğrenciyi hazırlamaktır. Ancak fırsat eşitliğinin yok denecek kadar az olduğu Ortaöğretim Kurumları; resmi Fen Liseleri, özel kolejler, Devlet Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri şeklinde guruplara ayrılmıştır. Liseye Giriş Sınavı adını verdiğimiz sınav Türkiye’nin en başarılı öğrencilerini resmi Fen Liselerine ve yüksek puanlı kolejlere yerleştirir. Yarış gittikçe artar, başarı açısı da iyice genişler. Adrese dayalı sistem her ne kadar oturtulmaya çalışılsa da bir şekilde delinir. Bazı okullar çok tercih edilir.

Ülkemizde Üniversiteye hazırlanmanın tek adresi hiçbir zaman okul olmaz, daima bir dershane arayışı sürer gider. Nedendir bilinmez ama sanki veliler çocuğunun dershaneye gitmezse üniversite sınavını kazanamayacağını düşünür. Bir gurup öğrenci de imkânları ölçüsünde özel dersler alarak bu çetin sınava yıllarca hazırlanır. Benim en büyük dert ettiğim konu dershaneye gidemeyen, özel ders alamayan binlerce gencimizin geleceğinin ne olacağıdır. Pandemi koşulları içerisinde 2020 yılının Mart ayından bu güne gelinceye kadar eğitimin büyük kısmı online olarak ya da EBA üzerinden yapıldı. Bir çok kolej kendi online sistemini kullanarak eksiksiz eğitim vermeye çalıştı. Özel okulların çoğunda uzaktan eğitim sabah başlayıp akşama kadar sürdü, Devlet okullarındaki öğrenciler ise EBA’ya bağlanabilirlerse dersleri dinleyebildiler. Yüz yüze eğitime göre hazırlanan müfredat uzaktan eğitimde de devam etti.

Eba ve okul ikilemi içerisinde YKS sınavına hazırlanan binlerce gencimiz 26-27 Haziran tarihlerinde yapılacak olan TYT-AYT sınavlarında nasıl bir başarı gösterecek, ailelerin ve kendilerinin umutları gerçekleşecek mi? Yoksa önümüzdeki yıla mı kalacak? Önümüzdeki yıl akademik eksiklikleri nasıl tamamlanacak?

Günümüz gençlerinin dikkat süreleri kısa, kural ve otoriteyi de çok sevmiyorlar. Bir o kadar da cesaretli ve girişken bir yapıya sahipler. Teknolojiyi çok iyi kullandıkları için dünyanın her yeri ile bağlantı kurabiliyorlar, bu kadar yetenekli gençlerimizin önünün açılması, hayallerinin peşinden koşmaları gerekiyor. Umutlar ve gelecek hayalleri her daim yaşasın. Umutlu yarınları sonuna kadar da hak ediyorlar. Onlara güzel bir gelecek hazırlamak bizlerin gençlerimize karşı en önemli görevi, onlara bu umutları ve güzellikleri hep birlikte yaşatalım. Büyük Önderimiz Atatürk’ün dediği gibi bütün umudumuz gençlerimizde. Ülkemizin aydınlık yarınları gençlerimize emanet.

YKS Sınavına girecek bütün öğrencilerimize başarılar diliyor, öğretmenlerimiz ve sevgili ailelerine de destekleri için teşekkür ediyorum.

Hatice Orman

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.