Bodrum Gündem

Tam Burslu Kızlar Tutkumm’un misafiri olmaya devam ediyor

Tam Burslu Kızlar Tutkumm’un misafiri olmaya devam ediyor

“Tutkumm” teknesinin kaptanı Neşe Hasipek, Türk Eğitim Derneği’nden tam burslu kız çocuklarını teknesinde ağırlayarak hem Bodrum tatili yaptırıyor hem de denizciliğe adım atmalarına vesile oluyor. Neşe Hasipek ve ekibi bu yıl 24 kız öğrenciyi denizle tanıştıracak.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Son 4 yıldır başarılı kız çocuklarını ödüllendirmek ve kadınların da deniz yaşamında başarılı olabileceklerini göstermek amacıyla sahibi olduğu Tutkumm teknesinde misafir eden kaptan Neşe Hasipek, Ceyda Güleçyüz ve Türk Eğitim Derneği’nden tam burs alan 6 kızla güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.

Neşe hanım proje ile ilgili söyleşimize başlamadan önce biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Önceki hayatımda bilgisayar programcısıydım emekli oldum. Tekne aldım. Ankara’daydım şimdi Bodrum’dayım. Bir arkadaşımız vardı Marmaris’te Kadınlar Yelken Haftası düzenliyordu. Önce ona katılmaya başladık. Her erkek birçok tekneye binebiliyor ama kadınlar her tekneye binemiyor. Bizde cinsiyet ayrımcılığına karşıyız ama kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bu kadınlar teknesi diyerek kadınlara ait projeler gerçekleştirmeye başladık. İlki 2017 Adriyatik seyrimiz oldu, 70 gün sürdü. Arkasından Adriyatik’te başımıza gelen bir olaydan dolayı Kıbrıs’ı düşünmeye başladık, 44 gün Akdeniz seyrimiz oldu. 2019 yılında Karadeniz Seyri yaptık, o da 70 gün sürdü. 19 Mayıs’ta Samsun’daydık lider tekne olarak, müthiş bir duyguydu. Ben şöyle özetliyorum; En zor seyrimiz Adriyatik Seyri, en güzel seyrimiz Akdeniz Seyri, en anlamlı seyrimiz Karadeniz Seyri oldu. Bizim için çok anlamlıydı. Onun üzerine başka anlamlı bir seyrimiz olacağını düşünmüyorum.

Kız çocuklarını misafir ettiğiniz bu proje neden aklınıza geldi?

Biz Akdeniz seyrinde İskenderun’a gittiğimizde Denizcilik Lisesinde okuyan genç kızlarımız, öğrenciler karşıladı bizi. Biz anladık ki onlar hiç denize çıkmadan Liseyi bitiriyorlar. Biz orada 2 tane genç kızımızı teknede misafir ettik. İskenderun’dan Karataş’a gidinceye kadar teknemize bindiler. Maalesef tekneye bindikleri andan itibaren kusmaya başladılar. Deniz tuttu onları. Bu çok üzücü bir şey. O sene yazın biz Akdeniz seyrinden döndükten sonra gençlerimizi çıkarmaya başladık.

Gençler kızlarımıza ulaşma konusunda başta Ceyda Güleçyüz’ün önerisi ile TED’in tam burslu kızları ile başlamışsınız…

Bizim seçme şansımız yok o yüzden dernekler aracılığı ile yapıyoruz bunu. Onlara duyuruyoruz, onlar seçip gönderiyorlar. Ceyda TED’li, onun önerisi ile ilk TED’in tam burslu kızları ile başladık. Her gelen heyecanla geliyor. Ufak tefek teknede dikkat edilmesi gereken kurallarımız olsa da. Bu teknede oluşabilecek tüm şeylerden ben sorumluyum. Aslında hepsinin sorumluluğunu alıyorum ve dikkat etmek zorundayız Rahat bir seyir geçirmeniz için kurallara uyulması gerekiyor. Beni de anladıklarını düşünüyorum.

Bu yıl 24 kız öğrenciyi denizle tanıştırdıktan sonraki projeniz nedir?

1 Eylül’ü de içine alan, başka kadınların teknelerinin de katıldığı barış seyrimiz var. Dünya barış gününde biz Yunan adalarıyla başladık ilkinde. İkincisinde Çeşme, Didim, Kuşadası ve Teos yaptık. Bu senede yine İzmir’e gideceğiz orada da müthiş bir duygu 30 Ağustos’a rastlıyor. Biz özgürce 30 Ağustos’u denizde kutluyoruz. Biz İzmir’e gittiğimizde kadın yelkenciler, spor kulübü de bizi denizde karşılıyor. Yaklaşık 50 kadın denizde oluyoruz. Çok güzel bir duyguydu. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

Bizim konuk olduğumuz günün misafir kızları Elif Güleç; İzmir Kâtip Çelebi Üniveristesi Diş Hekimliği 3. Sınıf, Damla Yastı; Gaziantep’te okuyor Tıp Fakültesi 6. Sınıf, Yağmur Erkan;Türk Alman Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, Ece Alpay; TED Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği, Dilek Küçükerdem; Özyeğin Üniversitesi – Hukuk Fakültesi – 1. Sınıf ve İrem Şahin; Koç Üniversitesi  Makine Mühendisliği çift ana dal Bilgisayar Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi.

Röportajın detayları videonun içinde ..n Keyifli izlemeler …

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.