Bodrum Gündem

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü 2021 Söyleşilerine Başlıyor

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü 2021 Söyleşilerine Başlıyor

Dibeklihan’da 2021 yılının ilk söyleşisi Bodrum’dan bir isimle başlıyor.

Bodrum Gündem Haber

2 Temmuz Cuma günü saat 21:00’da gerçekleşecek olan ilk söyleşi ve imza günü C. Canan Küçükeren ile “Gurbetçi Karialılar Mısır, İran, İsrail” konusu ile olacak. Araştırmacı arkeolog ve profesyonel rehber olan Canan Küçükeren söyleşi sonrasında son çıkan kitabı Gurbetçi Karialılar, Mısır, İran, İsrail isimli kitabını dinleyiciler için imzalayacak.

C.Canan Küçükeren İstanbullu olup 24 senedir Bodrum’da yaşayan bir araştırmacı arkeolog ve profesyonel rehberdir. İstanbul Özel Site Koleji ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Klasik Arkeoloji Bölümü mezunudur. Ord. Prof. Dr. Arif Müfid Mansel başkanlığında Perge kazısında ve Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın Smyrna (Bayraklı) kazısında çalışmış olup üniversite eğitimini takiben University of London’da bir süre Prof. James Mellaart’ın arkeoloji derslerine devam etmiş, sonrasında özel sektörde çalışma hayatına atılmıştır. Yıllardır antik dünyanın yedi harikasından birini barındıran, Halikarnassos’un başkent olduğu Karia Uygarlığını araştırmaktadır. Bu konuda yazdığı dört kitabı vardır. Ege’de bir Anadolu Uygarlığı, Karia ve Gurbetçi Karialılar, Mısır.İran.İsrail isimli kitapların İngilizce tercümesi de yapılmış olup Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile bazı üniversitelerin arkeoloji bölümlerinin kaynak kitapları arasında yerini almaktadır. Karia Efsaneleri isimli kitabı da İngilizceye çevrilme aşamasındadır.

Güneybatı Anadolu Karya Uygarlığı, İstanbul: Ray Sigorta Kültür Yayınları, 2000.
Ege’de bir Anadolu Uygarlığı, Karia, 3. baskı, İstanbul: Ekin Grubu, 2005
An Anatolian Civilisation in the Aegean: Karia, 3. baskı, İstanbul: Ekin Grubu, 2005.
Karia Efsaneleri, İstanbul: Ekin Grubu, 2007.
Gurbetçi Karialılar, Mısır.İran.İsrail : Aktüel Arkeoloji Yayınları, 2019
The Carian Overseas, Egypt.Iran.Israel : Aktuel Arkeoloji Yayinlari, 2019

Anadolu uygarlıklarına sahip çıkmak ve Karia Uygarlığına daha çok dikkati çekmek amacıyla yürüttüğü çalışmalar gazete ve dergilerde, radyo ve televizyon programlarında yayınlanmakta, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere yurtiçinde ve yurtdışında pek çok konferans vererek Karia Uygarlığının tanıtılmasına katkıda bulunmaya çalışmaktadır.

Son araştırması, “Karialıların İzinde” (The Carian Overseas) projesi ile ilgili, Mısır Kültür Bakanlığı’nın sponsorluğunda çalışmış, Karialı paralı askerlerin izinden Nil Vadisi boyunca Sudan’a kadar inmiş, Karca yazıları takip ederek Karia kalıntılarını belgelemeye çalışmıştır. Aynı şekilde İran Kültür Bakanlığı’nın sponsorluğunda Persepolis ve Pasargadae antik kentlerinde çalışıp Karialı askerlerin ve taş ustalarının izlerini bularak belgelemiştir. İsrail ayağı için ise Tel-aviv ve Hayfa Üniversitesi’nin öğretim görevlileriyle iletişim kurarak projesini sonlandırmıştır.

Gayesi, gurbetçi Anadolu insanının yabancı ellerde yüzyıllar öncesinde süregelen çabalarını belgeleyerek, Karia Uygarlığını biraz daha irdelemek ve çalışmalarının sonuçlarını bilim dünyası ile konunun meraklılarına aktarmaktır. Hâlâ Bodrum’da yaşamakta olan Küçükeren, zamanı oldukça profesyonel yelken hakemliği yapmakta, bir gezgin olarak dünyayı dolaşmakta ve çeşitli sivil toplum örgütlerinde görev almaktadır. Biri kız, biri erkek iki çocuk ve bir de erkek torun sahibidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.