Bodrum Gündem

Muğla Gazeteciler Cemiyeti’ne Nasıl Bir Başkan Seçerdim?

Bizim mesleğin en ağır işini yerel gazeteci meslektaşlarımız yapar. Onlardan da, yalnızca yerel medyaya hizmet verenleri ise daha da ağır koşullar içerisinde çalışır.

Çünkü çoğunun sigortası yoktur, bazen olay yerine yetişmeleri için motosikletlerine bile yakıt koyamayacak kadar parasızdır. Üstelik zaman zaman uluslararası işlere de imza atsalar, isimleri hep “Taşra gazetecisi”dir. Tehditlere ve saldırılara karşı, çok daha savunmasızdırlar.

Oysa Türkiye’nin bazı özel kentlerinde olduğu gibi, Muğla’daki arkadaşlarımızın da tümüne yakını iyi eğitimlidir; üniversite bitirmemiş olanları da, çok iyi yetişmiş, alaylı gazetecilerdir. İstanbul’daki, Ankara’daki birçok gazeteciden çok daha iyi Türkçe ile haber yazabilen, genel kültürleri de son derece sağlam arkadaşlarımızdır.

Üstelik bu arkadaşlarımızın hepsi, İstanbul ya da Ankara’daki meslektaşlarımızdan çok daha mütevazıdırlar.

CESARET VE ÖZVERİ

Hele Muğla gibi bir yerde, ya da Muğla ekonomisinin lokomotifi olan en kalabalık ilçesi Bodrum’da çalışıyorsanız, ulaşım açısından inanılmaz dağınık ve dağlık tepelik arazilerde, aynı günde birkaç işi kovaladıysanız; bir gün içerisinde birkaç yüz kilometre kat etmeniz de mümkündür. Ki genelde de bu hep böyledir. Böylece hayatları, genelde iki tekerlek üzerinde risk içerisindedirler. Yangınların göbeğine dalacak kadar da cesur ve özverilidirler.

Gazeteci olunmaz, gazeteci doğulur derler; bu çok doğrudur. Ve bu mesleği hakettiği gibi yapıyorsanız; hem doğuştan gazetecisinizdir, hem de meslek aşkı ile topluma hizmet aşkını kalbinizde bütünleştirmişsinizdir.

Aslında bu, aynı zamanda yerel meslektaşlarımızın da tarifidir!

KİM SEÇİLMELİ?

Yarın Muğla Gazeteciler Cemiyeti’nin Genel Kurulu ve dolayısıyla başkan ve yeni yönetim kurulu seçimi var. Ve artık Muğla’da göreve gelecek olan başkan ve yönetim kurulu, meslektaşları için gerçekten somut ve elle tutulur hizmet verecek olan isimlerden oluşmalıdır.

– Göreve seçilecek Başkanın, gazetecilikten başka hiç bir işi olmamalıdır.

– Hem elektronik medyaya hâkim, hem de televizyonu bilen bir gazeteci olmalıdır.

– Geçmişinde en küçük bir şaibe, menfaatçilik, yasa dışı kişilerle kol kola olma, yalan habercilik, yalakalık, dolandırıcılık, şiddet ve taciz gibi hiç bir lekenin üzerinde olmaması gerekir.

-Kısacası sıfır bagajlı olmalıdır.

– Gereğinde gece yarısı zordaki bir meslektaşı için sıcak yatağından kalkıp koşturacak ve tüm yetkililerle meslektaşlarının menfaatleri için boğuşabilecek ve bunlar için de sözünü sakınmayan yürekli bir meslektaşımız olmalıdır.

– Meslektaşları için somut hedefleri olan ve bunları gerçekten gerçekleştirebilecek, tuttuğunu koparan bir kişiliğe sahip olmalıdır.

– Ve bu görevi, gazeteciliği gibi aşkla yapmalıdır.

Bakıyorum da, Fatih Bozoğlu meslektaşımız, bu özellikleri taşıyan, hedefleri olan ve başkan seçildiği takdirde de bunları hızla yerine getirebilecek kapasitedeki bir meslektaşımız.

Diyeceksiniz ki:

“Sen Fatih Bozoğlu’nun sahibi olduğu Bodrum Gündem’de yazıyorsun onun için ona destek veriyorsun.”

Hayır!

Öncelikle şunu söyleyeyim. Ben Bodrum Gündem’de yalnızca bu meslektaşıma destek vermek için onun ricası ile yazmaya başladım; 5 kuruş da ücret almıyorum.

Bana Türkiye’de popüler bazı sitelerden teklif geldiği halde oralarda yazmıyorum. Çünkü para da kazandıkları halde yazarlara beş kuruş vermiyorlar. Bunun tecrübesini 6 ay boyunca tüm masraflarımı da cebimden harcayarak Tele1’e beş kuruş almadan hizmet vererek edindim. Karşılığı da, bir kuru teşekkür bile edilmeden terbiyesizce ağzımın payını almak oldu.

Tabii ki gerekenleri de gerektiği gibi söyleyerek bıraktım orayı. Egomanyaklarla iş yapılmayacağını; bırak işi, iyi niyetle destek bile verilmeyeceğini bu yaşımda öğrenmiş oldum.

O tecrübeden dolayı hiç bir yerde ücret almadan hizmet vermemeye karar verdim.

Ama bu kararım, ekonomik durumunu çok yakından bildiğim yerel medyayı kapsamıyordu.

Nitekim Fatih Bozoğlu’nun ricasını, onun duruşunu sevdiğim ve bitmek tükenmek bilmeyen çabalarını bildiğim için kırmadım.

SAHİPSİZLİK BİTSİN

Dedim ya yerel gazetecilik kimsenin tahayyül edemeyeceği kadar zor bir iş ve yerel gazetecilerimiz sahipsizler.

Ana akım medyasına AKP iktidarı çöreklendiği ve çöreklendikleri gazeteler ve ekranlarda yalnızca iktidar yalakası gazetecilere iş verdikleri için, o medya grupları da hızla okur ve izleyici kaybederek iyice batağa saplandılar.

Batakta oldukları için de yerel gazetecilere en küçük bir iş olanağı tanımıyorlar. Bir kaç istisna hariç!

Gün, artık laf değil, hizmet günüdür.

Muğla’daki yerel gazeteci meslektaşlarımın sahipsiz olmamaları, hakları ve hukuklarının layık olduğu gibi korunmaları ve onlara gerçek hizmetler götürülmesi için Fatih Bozoğlu diyorum.

Fatih Bozoğlu, bu işin altından kalkabilecek ideal isimdir.

Bu arada son derece isabetli bir Yönetim Kurulu aday listesi hazırlamış. Böyle bir liste hazırladığı için de Fatih’i kutluyorum.

Dilerim Fatih Bozoğlu, Muğla Gazeteciler Cemiyeti’nin, Muğla’nın tarihine yazılacak efsane bir başkanı olur.

Bölgedeki tüm meslektaşlarıma iyi bir genel kurul toplantısı diler, hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım.

2 Temmuz 2021-Cuma-Fatih Güllâpoğlu

[email protected]

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar