Bodrum Gündem

Siz hiç VURGUN yediniz mi?

Bodrum Devlet Hastanesinde Hiperbarik Oksijen Tedavisi diye bir birim var. Burada sadece denizde vurgun yiyenlerin Basınç Odası tedavisi ile iyileştirildiğini sanıyordum.

Meğer eksik biliyormuşum. Hiperbarik Oksijen Tedavisinin; vurgun hastalığı başta olmak üzere karbonmonoksit zehirlenmesi, gözde damar tıkanıklığına bağlı ani görme kayıpları, sebebi bilinmeyen ani işitme kayıpları, şeker hastalığına bağlı ayağın kesilmesine  neden olabilen iyileşmeyen yaralar,  hayatı tehdit eden bazı enfeksiyonlar, yanıklar, kemiğin inatçı enfeksiyonları, kemik çürümeleri,  ameliyata bağlı damarsal bazı komplikasyonlar gibi ölümcül olabilen veya uzuv kaybına yol açabilen önemli hastalıklarda da kullanıldığını öğrenince çok şaşırdım.

Diyeceksiniz ki nereden aklına geldi bu konu?

Belki haberlerimizden anımsarsınız; 2020’nin Aralık ayında İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, Denizciler Derneği Başkanı Erol Erdoğan ve Sür– Koop Su Ürünleri Muğla Bölge Birliği Başkanı Serhan Kozinoğlu bir basın açıklaması yapmışlardı. Açıklamada Deniz patlıcanlarının Turgutreis – Akyarlar- Gümüşlük açıklarında 80’i aşkın tekne ile yapıldığını ve Bodrum’da bu işin adeta talan boyutuna geldiğine dikkat çekmiş, deniz patlıcanı avcılığının da ilk etapta süresinin kısaltılmasını, daha sonra da tamamen yasaklanmasını talep etmişlerdi.

Geçtiğimiz ay bir sohbet sırasında deniz patlıcanı avcılığı yapan amatör dalgıçların çok zor şartlarda çalıştırıldığını, 2021 yılının ilk 6 ayında da 20 civarında amatör dalgıcın vurgun yediğini ve en önemlisi de vurgun yiyen amatör dalgıçların Bodrum Devlet Hastanesinde bulunan Basınç Odasında Hiperbarik Oksijen Tedavisi ile sakat kalmaktan kurtulup, normal yaşamlarına döndüklerini öğrendim.

Kısa bir araştırma yapınca da Hiperbarik oksijen tedavisinin sadece vurgun için değil günde bir veya iki kez düzenli uygulanabilen, hayat kurtarıcı veya uzuv kaydını önleyici rol üstlenebilen bir tedavi olduğunun farkına vardım.

Türkiye’nin tamamında 23 adet var, birisi de Bodrum’da…

Ülkemizde bu tedavi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik ihtisası yapmış olan uzman hekimlerce uygulanıyor. Türkiye’de toplam 23 ilde bulunan Hiperbarik Oksijen Tedavisi, Güney Ege bölgesinde (İzmir, Denizli, Antalya’ya kadar olan bölge) aktif olarak yalnızca Bodrum Devlet Hastanesinde bulunan, branşında tek uzman Hekim olarak çalışan sadece bir doktor (!) tarafından uygulanıyor. Düşünebiliyor musunuz sadece bir doktor neredeyse Güney Ege’nin tamamına hizmet vermekte.

Biz Bodrumlular bu konuda çok şanslıyız diye düşünüyorum. Güney Ege’den (Muğla, İzmir, Denizli, Antalya’ya kadar olan bölgesi) tedavi için gelen ve günlük tedavi alan birçok hasta bulunuyor.

Her hafta bir gün tedavi duruyor…

Büyük çabalarla Bodrum’a kurulan ve yine büyük çabalarla uzman hekim istihdamı sağlanan bu merkezde bugünlerde merkezin tek uzman hekiminin geçici görevlendirmeyle haftada bir gün imza atmak için Marmaris’e gitmesi nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor.

Görevlendirmeye gittiği günlerde de doğal olarak Bodrum’daki hastaların tedavisi yapılamıyor ve tedavileri telafi edilemez şekilde aksamış oluyor. Hasta ve hasta yakınlarının bu konuda ilgili makamlara mağduriyetleri ile ilgili çeşitli başvuruları olmuş ancak bir sonuç alınamamış ve herhangi bir değişiklik olmamış.  Hastalar ve yakınları tedavilerin aksaması nedeniyle yeterli sonucunu alamamaktan ve uzuv kaybı yaşamaktan endişe ettiklerini ifade ediyorlar. Aslında Sağlık Bakanlığı’nın konu ile ilgili geçici görevlendirme genelgesinde “Personelin görev yaptığı sağlık biriminde çalıştığı unvan ve branşta tek olmaması gerekir…”  şeklinde bu durum net olarak ifade edilmiş.

Birçok kişi şifa buldu…

Son olarak şunu yineliyorum; Bodrum Devlet Hastanesinde Hiperbarik Oksijen Tedavisi yapılabiliyor olması Bodrum için çok ama çok önemli. Hasta hakları gereği bu isimleri açıklayamasam da, kamuoyunun tanıdığı birçok isim burada şifa buldu ve şifa bulmaya da devam ediyor.

Bu vesile ile Bodrum Devlet Hastanesi yöneticileri ve sağlık çalışanları özellikle salgın döneminde çok önemli bir sınav verdiler ve bu sınavdan başarıyla çıktılar. Onlara minnettarız.

Rahmetli Barış Manço’nun “Adam Olacak Çocuk” programındaki gibi biz Bodrumlular da onları birinci ilan ediyoruz…

Kaynaklar:

https://yhgm.saglik.gov.tr/Eklenti/2632/0/gorevlendirme2014-20genelgepdf.pdf

https://www.klimik.org.tr/wp-content/uploads/2014/06/UDA%C4%B0S-2014-Diyabetik-Ayakta-Hiperbarik-Oksijen-Tedavisi.pdf

https://www.olay.com.tr/aynaya-baktigimda-dehsete-dustum-burnum-oluyordu-802800

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.