Bodrum Gündem

Bir Kurban Bayram Yazısı –  Muhsin Durucan Bodrum Gündem yazıları

Bir Kurban Bayram Yazısı –  Muhsin Durucan Bodrum Gündem yazıları

Kar çiçeğim solmuş kar yatağında
Can verir ırmağın dar yatağında
Arife gecesi yer yatağında
Üstüme serdiğim bayramlar hani?
                                Abdürrahim Karakoç

Kurban Bayramı konulu yazı yazmak istedim. İstedim ama bu bayram, geçmiş bayramlardan çok farklı… Nasıl farklı olduğu konusunda belleğimden geçen kimi kişisel düşüncelerimi maddelerle aktarmaya çalışacağım.

1-Korona Virüsün ölümcül rahatsızlığı şimdilerde uzaklaşmış değil. TV haberlerinden edindiğimiz bilgilere göre; Sağlık Bakanlığının verilerinde 50 binin üzerinde, TTB verilerine bunun üç katı olan 175 bin civarında yurttaşımız yaşamını yitirmiştir! Ne yazık ki aşılanma nüfusumuzun üçte birine yapılmış durumda. Dışarıdan ülkemize kaçak ya da turist olarak gelen binlerce insan, toplu olarak bir arada bulunmalar, maske takmayanlar, aşı olmaktan kaçınanılar, sayesinde Korona Virüsün ölümcül rahatsızlığı sürmektedir.

2-Hiçbir malın alış satış denetimi olmadığından ve hiçbir hizmet kontrol edilmediğinden dolayı hayat pahalılığı her gün artmaktadır. İsteyen istediği gibi ya da gönlüne göre zam yapmaktadır. Çarşı pazar fiyatları uçuyor. İşsizlik almış başını gidiyor.

Belirgin bir örnek: Bir ay önce berbere 25 TL ödediğimiz saç tıraşı, şimdilerde 75 TL… Ayrıca çarşı pazar fiyatları da uçuyor! Oysa memur emeklisinin aylıklarında sadece 200-400 TL artış oldu!

3-Geçmişte turistler konusunda olumlu yaklaşımlarla çağrılar yapılırdı. Şimdilerde gelen turist ülkemize salgın hastalık getiriyor ve yaşayan dar gelirlilere yansıyan hayat pahalılığını körüklüyor. Turizm, yararlı değil zararlı olmaya başladı.

4-Yurttaşımız geçim darlığı içindeyken kurbanını alıp kesemiyor. Kurbanlık satanlarsa satamadıklarından yakınıyor. Fiyatsal açıdan arz talep dengesi oluşmuyor.

5-Adı: Kurban Bayramı… Ancak böyle bir bayram yazısı, yazabildim. Sevinecek ya da mutlu olacak olumlu bir gelişme bulamadım! Şair yaklaşımıyla aşağıdaki şiirime dönüş yaparak biraz rahatlayalım ve sıcak günler için bayram esintisi getirelim, düşüncesindeyim.

Bayram Esintisi

Günlerinize;
Bayram coşkusu,
Bayramca aydınlık,

Yaşamınıza;
Bayramca sağlık,

Davranışlarınıza;
Kişilik onuru,
Yurttaşlık bilinci,

Düşüncenize;
Duru duygu esini,

Yüreğinize;
Tükenmeyen umut,
İnsanlık sevgisi,
Aydın duyarlılığı,

Uğraşınıza;
Üstün başarı,

Size ve çevrenize;
Aile mutluluğu,
Ulus birliği,
Mutluluğun
Bayramca görkemlisi,
Bayramca esenlikler…

Muhsin Durucan
*

Yorumlar