Bodrum Gündem

Gümüşlük’te ilk konser Gülsin Onay & Ancyra Ensemble’dan

Gümüşlük’te ilk konser Gülsin Onay & Ancyra Ensemble’dan

18 . Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, 24 Temmuz Cumartesi akşamı, Piyanist Gülsin Onay ve Ancyra Ensemble’ın birlikte sahne alacağı açılış konseriyle başlıyor. İki bin beş yüz yıllık antik taş ocağında gerçekleşecek konseri, Şef Nisan Ak yönetecek.

Bodrum Gündem Haber

Bu yıl 18.’si gerçekleştirilecek olan festival, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen Kovid-19 salgını önlemlerinin eksiksiz uygulanacağı bir ortamda organize edilecek. Sanat Yönetmeni Piyanist Eren Levendoğlu ve Sanat Danışmanı Piyanist Gülsin Onay’ın önderliğinde Bodrum Klasik Müzik Derneği tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivalinin, ana sponsorluğunu Bosfor Turizm üstleniyor. Festivalin diğer destekçileri ise Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu, Institut Français Türkiye İzmir, Liba Laboratuarları, Aktur A.Ş., Barbaros Yachting, Sistem A.Ş. ve Bodrum Belediyesi…

24 Temmuz – 29 Ağustos tarihleri arasında sanatseverleri bir araya getirecek olan, ‘Suda’, ‘Kumda’ ve ‘Taşta’ konseptiyle düzenlenecek festivalde bu yıl 17 konser, 2 ustalık sınıfı öğrenci konseri ve 2 Dj performansı gerçekleşecek. Ayrıca her yıl olduğu gibi Gümüşlük Festival Akademisi bünyesinde piyano ve çello masterclassları düzenlenecek.

Mozart ve Elgar’ın eserleri seslendirilecek

Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Şef Nisan Ak yönetimindeki konserle bir yıl aradan sonra klasik müzikseverlere buluşuyor. Piyanist Gülsin Onay ve Ancyra Ensemble’ı bir araya getirecek konserde, Wolfgang Amadeus Mozart’in iki; Edward Elgar’ın ise bir eserine yer verilecek.

Tarihi taş ocağındaki Konser, W.A. Mozart’ın, “Piyano Konçertosu No.12, K.414” başlıklı eseriyle başlayacak. Bu eser, I. Allegro; II. Andante; III. Allegretto bölümlerinden oluşuyor. Konserin ilk bölümü bu eserle sonlanırken, ikinci bölüm yine W.A Mozart’ın bir eseriyle başlayacak, “Divertimento, Fa Majör, KV 138” başlıklı bu eser ise yine üç bölümden oluşacak; I. Allegro; II. Andante; III. Presto. Programda son eser Edward Elgar’ın “Yaylılar için Serenad, Mi minör, Op. 20” başlığını taşıyor. Bu eser, I. Allegro piacevole; II. Larghetto ve III. Allegretto başlıklarıyla klasik müzikseverlere sunulacak.

Konsere solist olara katılacak olan Devlet Sanatçısı Gülsin Onay‘ın uluslararası müzik kariyeri Arjantin’den Japonya’ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 80 ülkeyi kapsıyor. Bugüne kadar dünyanın belli başlı tüm müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan sanatçı Dresden Staatskapelle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Japon Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, Saint Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni, Viyana Senfoni gibi önemli orkestralarla konserler verdi. Birlikte çaldığı şefler arasında Vladimir Ashkenazy, Erich Bergel, Michael Boder, Andrey Boreyko, Jorg Faerber, Vladimir Fedoseyev, Edward Gardner, Neeme Jarvi, Emmanuel Krivine, Ingo Metzmacher, Esa-Pekka Salonen, Jose Serebrier, Vassily Sinaisky, Stanislaw Wislocki ve Lothar Zagrosek sayılabilir. Rachmaninov yorumlarıyla müzik otoritelerinden büyük övgüler alan Gülsin Onay ayrıca, uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı olarak kabul ediliyor. Polonya Hükümeti’nin, Chopin yorumları nedeniyle Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırdığı Gülsin Onay, Hocası Saygun’un dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanımlanmakta. Sanatçı, gerek konser programlarından gerekse kayıtlarından eksik etmediği bestecinin eserlerini önemli orkestralar eşliğinde sayısız ülkede seslendirdi.

Ancyra Ensemble ise kadın sanatçılarımızdan oluşan bir topluluk; 1990 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nda görev yapan sanatçılardan kurulan Ancyra Oda Orkestrası kısa bir aradan sonra Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, İstanbul Senfoni Orkestrası ve Hacettepe Senfoni Orkestrası’nda görev yapan sanatçıların da katılımıyla 2018 yılında Ancyra Ensemble olarak yeniden bir araya geldi. Kurulduğu yıllardan itibaren yurtiçi ve yurtdışında birçok başarılı solist ve orkestra şefiyle konserler veren Ancyra Ensemble, hem dünya repertuarını, hem de Türk bestecilerin eserlerini seslendirmeye özen gösteriyor. Kadın sanatçılardan oluşan Ancyra Ensemble’ın daimi şefliğini 2019 yılından bu yana İtalyan – Türk şef Nil Venditti üstleniyor.

Başarılarıyla övgü toplayan bir şef; 2019 yılında Forbes Türkiye tarafından, 30 yaş altı en başarılı 30 ismin seçildiği “30 under 30” kulübüne seçilme ayrıcalığına erişen orkestra şefi, eğitimci ve besteci Nisan Ak, Columbia-South Carolina’daki Bruch Oda Orkestrasının müzik direktörlüğünü yapıyor. Devamlı şeflik pozisyonlarının yanı sıra, Aiken Senfoni Orkestrasının ve Columbia Oda Orkestrasının da asistan şefliğini sürdürmekte. 30 yaşındaki Ak, South Carolina Üniversitesinde Orkestra Şefliği alanında doktora sahibi. İlk bestesi 15 yaşındayken prömiyeri yapılan Ak, özellikle Lisans seviyesindeki çalışmalarında besteciliğe odaklanmış ve Türkiye’deki gençlik festivallerinde bestelerini seslendirmiş. 2019 yılında Washington D.C.’deki Smithsonian Müzesi’nden sipariş alan bestecinin koro ve perküsyon için yazdığı eserinin Kasım 2019’da ilk seslendirilişi yine Smithsonian Müzesi’nde yapılmış. Türkiye’nin yanı sıra, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde konserler vermiş olan Ak, 2019 Ekim ayında ilk Meksika konserini de vererek Orta Amerika seyircisine de ulaşmış. Nisan Ak, her daim daha fazla kitleye klasik müziği tanıtmak ve kadın liderlerin görünürlüğünü arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Dopdolu bir program, farklı konseptler…

Açılış konserinin ardından festival, Hollanda’dan North Sea String Quartet ile devam edecek; ardından Güney Kore’den genç piyanist Kisuk Kwon; müzik yaşamını Hollanda’da sürdüren Meral Polat Caz Trio; İspanyol piyanist Pablo Galdo; Gürcistan’dan Piyanist Valerian Shiukashvili; keman, çello ve piyanodan oluşan Nova Trio; Piyanist Barış Büyükyıldırım; Hakan Başar Caz Trio; keman, çello ve piyanodan oluşan Trio Likya; Sırp piyanist Zoran İmsirovic; Elif Çağlar Caz Quartet; Fransız çelist Henri Demarquette ve piyanist Özgür Ünaldı ; Hollanda’dan Trio Reijseger Fraanje Sylla birer konser verecekler. Festivalin sanat danışmanı Gülsin Onay ayrıca bir de solo performans sergileyecek. Festival, İsrail’den Çelist Maya Belsitzman & Perkisyoncu Matan Ephrat ile devam edecek. Ayrıca Dj performanslarıyla Mx. Sür & Q-BRA (Kübra Uzun) ve Almanya’dan Dj Lakuti de 13 & 14 Ağustos’ta festival sahnesinde olacak. 18. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, 29 Ağustos akşamı, El Ele Müzik Senfoni Orkestrası, Piyanist İlyun Burkev ve Kemancı Naz İrem Türkmen’in Antik Taş Ocağı’nda verecekleri konserle son bulacak.

GFA’da iki masterclass var

Gümüşlük Festival Akademisi bünyesinde piyano ve çello masterclassları düzenlenecek. 1 – 12 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek piyano masterclassına Gülsin Onay, Pablo Galdo ve Valerian Shiukashvili eğitmen olarak katılacak. 12 – 18 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek çello masterclassını ise Fransız çelist Henri Demarquette üstlenecek.

Çocuklar bu festivale bayılacak!

Geçtiğimiz yıl programa eklenen çocuk projelerinin içeriğini zenginleştiren, sayısı ve sürecini de uzatan festival, çocukları yeşil yaşam, temiz enerji, ekoloji ve sürdürülebilirlik gibi konularda bilinçlendirmeyi hedefliyor. Çocuklar için halen süren atölyeler 30 – 31 Temmuz’da düzenlenecek müzik atölyeleri ve 21 Ağustos’taki “Mini Hologram” ve “Öykü Feneri” etkinliğini Atta Festival üstlenecek. Festivale Rize’den davet edilen Caner ve Tamer Karataş İkiz Kardeşler Eski Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Atölyeleri ise 22 – 24 Temmuz; 30 – 31 Ağustos ve 1 – 3 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Ayrıca festival kapsamındaki çocuk tiyatrosu takvimi ise; 20 Ağustos – Atta Festival, “Tavşan Aranıyor” çocuk tiyatrosu, Gümüşlük Sahili ve Çömlekçi Köyü’nde minik izleyicilerle buluşacak. Ayrıca yine Festival Merkezi’nde çocuklar için BabunPlay’in 28 Ağustos’ta “Mikroplastik Avcılığı” etkinliği ve 4 Eylül’de “Festival Çadırı Tasarla-Yap” etkinliği gerçekleşecek. Eylül başında da Nil İlkbaşaran ve Güngör Erdem ile beraber “Arılar Aşkına”  atölyeleri gerçekleşecek.

Film Gösterimleri ve sergiler Gümüşlük Sahili’nde

Eylül ayı boyunca Gümüşlük Sahili’ndeki festival merkezinde açık hava sineması, meraklılarını bekliyor olacak. Global düzeyde, doğanın, tüm canlıların ve azınlıkların maruz kaldığı sorunlarla ilgili farkındalık yaratmayı hedefleyen bir  film seçkisi olacak. Ayrıca, Festival boyunca Toprak Ev  dört farklı sergiye ev sahipliği yapacak.

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali Sponsor ve Destekçiler

Ana Sponsor: Bosfor Turizm

Yeşil Festival Sponsoru: Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu

Kamu Destekçileri: Bodrum Belediyesi

Etkinlik Sponsoru: Institut Français Türkiye İzmir, Liba Laboratuarları

Festivalin bu yıl iş birliği içerisinde olduğu kurumlar: Aktur A.Ş, Barbaros Yatching

Kumda GFA Eğitim Sponsoru: Sistem A.Ş.

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali konser programı

24 Temmuz: Gülsin Onay (Piyano) & Ancyra Ensemble & Nisan Ak (Şef) / Türkiye – Antik Taş Ocağı – TAŞTA

26 Temmuz: North Sea String Quartet / Hollanda – Antik Taş Ocağı – TAŞTA

29 Temmuz: Kisuk Kwon (Piyano) / Kore – Zefirya Kültür Merkezi

1 Ağustos: Meral Polat Caz Trio / Hollanda – Gümüşlük Festival Merkezi – SUDA

4 Ağustos: Pablo Galdo – (Piyano) / İspanya- Antik Taş Ocağı –  TAŞTA

5 Ağustos: Nova Trio  / Türkiye- Zefirya Kültür Merkezi

8 Ağustos: Valerian Shiukashvili – (Piyano) / Gurcistan – Antik Taş Ocağı TAŞTA

10 Ağustos: Barış Büyükyıldırım  (Piyano) – Gümüşlük Festival Merkezi SUDA

12 Ağustos: Kumda Piyano – GFA Piyano Masterclass Konseri – Toprak Ev, Gümüşlük Festival Merkezi

13 Ağustos: Dj performansı: Q-BRA (Kübra Uzun) & Mx. Sür / Türkiye – Gümüşlük Festival Merkezi  SUDA

14 Ağustos: Dj performansı: Lakuti / Almanya  – Gümüşlük Festival Merkezi  SUDA

15 Ağustos: Zoran İmsirovic  (Piyano) / Sırbistan -Zefirya Kültür Merkezi

16 Ağustos: Elif Çağlar Caz Quartet / Türkiye – Gümüşlük Festival Merkezi, SUDA

17 Ağustos: Kumda Çello –  GFA Cello masterclass konseri – Toprak ev Gümüşlük Festival Merkezi

18 Ağustos: Henri Demarquette (Viyolonsel) & Özgür Ünaldı (Piyano) / Fransa –  Antik Taş Ocağı – TAŞTA

21 Ağustos: Trio Reijseger Fraanje Sylla / Hollanda – Gümüşlük Festival Merkezi SUDA

23 Ağustos: Maya Belsitzman & Matan Ephrat Duo (Viyolonsel / Perküsyon) / Israil – Gümüşlük Festival Merkezi SUDA

24 Ağustos: Gülsin Onay (Piyano) / Türkiye – Zefirya Kültür Merkezi

26 Ağustos: Trio Likya / Türkiye –  Antik Taş Ocağı TAŞTA

27 Ağustos: Hakan Başar Caz Trio / Türkiye – Gümüşlük Festival Merkezi SUDA

29 Ağustos: El Ele Müzik Orkestrası & İlyun Burkev (Piyano) & Naz İrem Türkmen (Keman) / Türkiye- Antik Taş Ocağı  – TAŞTA

* Festival biletleri, Biletix’ten satışa sunulmuştur.

* Festival alanındaki (Gümüşlük Sahili) konserler 20.30; Antik Taş Ocağındaki konserler 21.00’de başlayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.