Bodrum Gündem

Gülsün Bilgehan Bodrum’da Lozan’ı anlattı

Rotary 2440.Bölge Federasyonu’na bağlı Karia Rotary Kulübü, Lozan’ın 98.Yıldönümünü Kutlama etkinliğini Dibeklihan’da Gülsün Bilgehan’ın Söyleşisi ile gerçekleştirdi…

Bodrum Gündem Haber

Lozan’ın 98 yılı tüm yurtta olduğu gibi, Bodrum’da da Karia Rotary Kulübü tarafından düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. “Lozan 98 Yaşında” etkinliğinin konuğu Kurtuluş Savaşı’nın Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra gelen ikinci adamı İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan’dı. Etkinliğin açılış Konuşmasını yapan Karia Rotary Kulübü Başkanı Saide Kurt Lozan Antlaşması’nın önemini vurgulayarak, dönem başkanlığının ilk etkinliğinin Lozan gibi çok önemli bir konu olmasının heyecanını yaşadığını dile getirdi.  Ardından Rtn.Türkan Ulubaş, “Barış” konulu bir şiir ile girizgah yaptı ve Gülsün Bilgehan’ın özgeçmişini paylaştı.

Gülsün Bilgehan Lozan konulu konferansının kısa bir giriş yaptıktan sonra, İnönü Vakfı tarafından hazırlanan Lozan’ın 90.yılında hazırlanmış “Lozan” animasyon filmi gösterildi.

Gülsün Bilgehan İsmet Paşa’nın aile anlayışından başlayarak, askeri ve diplomatik başarılarını Lozan Konferansı çerçevesinde anlattı. Lozan Konferansı görüşmelerini, Lozan Antlaşması’nın imzalanması ve Lozan ile ilgili yanlış bilinenleri anlatırken, Mustafa Kemal ve İsmet İnönü ilişkilerini de Karia Rotary üyeleri ve Dibeklihan dostları ile paylaştı. Bilgehan özellikle anneannesi Mevhibe hanım ile dedesi İsmet Paşa’nın mütevazi aile yaşamlarını da anlatırken, babası Gazeteci Metin Toker’in hapiste olduğu için doğumuna tanık olamadığı, Gülsün ismini de dedesi İsmet İnönü’nün verdiğini de söyledi.

Uzun yıllar Milletvekilliği de yapan Gazeteci Gülsün Bilgehan’ın “Lozan 98 yaşında” konulu konferansına; Uluslararası Rotary Geçmiş Dönem Direktörü Şafak Alpay, Rotary 2420.Bölge Federasyonu Başkanı Gülperi Gürpınar, Rotary 2430.Bölge Geçmiş Dönem Guvernörü Murat Öz, Rotary 2430.Bölge Geçmiş Dönem Guvernörü Nezih Bayındır, Yeniköy Rotary Kulübü Başkanı Banu Eraslan, Rotaryenler ve aileleri ve Dibeklihan müdavimleri katıldı.

Bir buçuk saat süren konferansın sonunda Karia Rotary Kulübü Başkanı Saide Kurt tarafından bu anlamlı gecenin anısına İnönü Vakfı Bursiyerleri için katkı sertifikasını ve Rotary Barış Ormanında Gülsün Bilgehan adına ekilmiş 10 adet fidan bağış sertifikasını takdim etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.