Bodrum Gündem

Yangınların Büyümesinin Önlenememesinin 9 Sorumlusu Var!

Muğla ve Antalya illerimizdeki başta Manavgat olmak üzere, Marmaris, Bodrum ve Milas’taki yangınların büyümesinin önlenememesinin bana göre 9 ana sorumlusu var.

Önce bu 9 sorumluyu sıralıyorum; sonra da gerekçelerini yazacağım:

1- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan.

2- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli.

3- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.

4- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar.

5- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu.

6- MİT Müsteşarı Hakan Fidan.

7- Antalya Valisi Ersin Yazıcı.

8- Muğla Valisi Orhan Tavlı.

9- AKP Muğla ve Antalya İl Başkanları ile Manavgat, Marmaris ve Bodrum ilçe başkanları.

NEDENLERİ

Neden mi bu zatlar yangının yayılmasını önleyememekten sorumlular?

İşte isim isim nedenleri:

1- CUMHURBAŞKANI TAYYİP ERDOĞAN

A- Öncelikle daha iki yıl öncesindeki yangın söndürme uçağı krizinden uyanıp, Türk Hava Kurumu’nun uçaklarının bakımı ve daha fazla uçak alımı için düğmeye basacaktın. Kendi yeterli uçak filomuzla bu yangınların bu kadar büyümesi önlenecekti. Çünkü tüm yetki sende, sen böyle istemiştin bütün yetkiler bende olsun diye. Ama bu yetkini kullanmadın Sayın Erdoğan. Siz vatanın yeşilini kurtaracak uçak filosu yerine, milyarlarca doları, lüks ve şatafat içerisindeki saraylara ve uhdenizdeki 13 uçaklık filoya harcadınız.

B- Tarımı da krize sokan Tarım ve Orman Bakanı’nın yeteneksizliği ve iş bilmezliği kaç yıldır söyleniyor. Ama kimseyi dinlemedin ve bu kişiyi görevinden alıp, yerine liyakate uygun bir bakan getirmedin sayın Erdoğan.

C- Yangınların arka arkaya çıkmasından uyanıp daha 24 saat dolmadan, İçişleri Bakanı’nın başkanlığında bir kriz masası kurdurup, yangın söndürme çalışmalarının darmadağınık yapılmasının önüne geçecektin. Ama demek ki, olayları önceden gören bir vizyona sahip değilmişsiniz ki, yapa yapa bölgede halka çay fırlatmakla meşgul oldunuz.

Üstelik abartılı koruma vs. Konvoyunuzla kısmen de olsa; koşuşturan insanlarımıza, görevli araçların ulaşımının gecikmesine engel oldunuz.

D- Bu topyekün bir mücadele savaşıdır deyip, daha işin başında emrinizdeki mülki idarecilerle CHP’li belediye başkanlarının koordineli çalışmasını sağlamak yerine, bunun gerekliliğini göz ardı ettiniz. Anayasamızın emrettiği tarafsız olma zorunluluğunuz ilkesini göz ardı ettiniz.

2- TARIM VE ORMAN BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ

A- Türk Hava Kurumu’nu ayaklandırıp, olan filomuzun bakımlarını yaptırmak ve en az 10-15 yeni uçakla güçlendirmek yerine, olan uçakları da atıl bıraktırdın.

B- Bölgedeki orman yangınlarının artışlarından uyanamayıp, ormanları geniş toprak yollarla ayırmak gibi hayati bir önlemi uygulamadın.

C- Bölgedeki ve yakın illerdeki devlete ve özel sektöre ait dozerlerden acil bir filo kurup, en azından bu dozerlerle yerleşim yerlerine yakın ağaçları söktürerek, yangınların evlere ve otellere ulaşmasını engelleyici bir çalışma yaptırmadın.

D- Daha işin başında, Milli Savunma Bakanlığı’ndan asker istemen gerekirken, son derece kısıtlı sayıda bir personel ile çalışarak, yangınların yaygınlaşmasına neden oldun. Ama zaten sıfır vizyona sahip olduğun için bunları yapma yeteneğine de sahip olmadığını bir kez daha kanıtladın.

3- İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU

A- Yangının yayılacağını anladığın an, AFAD’ı Türkiye çapında alarma geçirip, eğitimli personelin büyük bölümü bölgeye yığacaktın, kendin de koordinasyonun başına geçip, Manavgat’ta konuşlanacaktın. Yapmadın.

B- Yangınlar ardı ardına başladığı anda emniyet istihbarat ve jandarma istihbarat elemanlarını bölgeye yığacaktın. Yapmadın.

C- Jandarma sana bağlı. Daha işin başında, çok sayıda jandarma askerini takviye personel olarak oraya yığacaktın. Yapmadın.

D- Valilerine emir verip, partizanlığı bırakıp, CHP’li belediye başkanları ile koordineli çalışmalarını sağlayacaktın. Ama sende de o vizyon yok. Şimdi şimdi oralarda boy gösteriyorsun, ama iş işten geçtikten sonra!

4- MİLLİ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR

A- Sen bu ülkenin önce savunmasından sorumlusun. Yangınlar ardı ardına başlayınca şüphelenip, tüm ormanlık alanları kontrol altına almak için, gece görüşlüleri de dahil İHA’lardan bir yangın filosu oluşturup, bölgeyi havadan 24 saat kontrol altında tutacaktın. Bu sayede; hem varsa sabotajcılar tespit edilecek, hem de her yeni yangının anında ihbar edilmesini daha en başında sağlayacaktın. Yapmadın.

2- Tarım ve Orman Bakanı istemese bile, sen yangın söndürmeye yardım için, usta birliklerden asker takviyesi gönderecektin. Göndermedin.

3- Ordumuzun yangına müdahale ekipmanlarından bir filo oluşturup, bölgeye acilen intikal ettirecektin. Kurmay adamsın ama sende de vizyon yok. Bu nedenle bunu da yapmadın.

5- DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU

 

A- Sen Antalyalısın. O yüzden yangın bölgesine koştun gittin. Ama ortalıkta saksı gibi dolaşmaktan başka bir iş yapmadın.

 

B- Dışişleri bakanları normal şartlarda ufukları daha geniş insanlar olur. Eğer geniş ufuklu vizyon sahibi bir adam olsaydın, facianın göz göre göre, “Ben geliyorum” dediği anlarda, ilgili ülkelerin bakanları ile görüşüp yangın söndürme uçağı talep edecektin. Yapmadın.

 

Eğer gerekiyorsa Cumhurbaşkanı ile görüşüp durumun vahametini anlatıp bunu derhal uygulayacaktın. Ama orada olduğun halde daha başında bunu yapmadığın için sen de facianın genişlemesinin sorumlularından birisin.

6- MİT MÜSTEŞARI HAKAN FİDAN

A- PKK’nın yangın tehdidini bildiğin halde; bazı açgözlü iş adamlarının otel yapmak için yangın çıkarttıracak kadar aşağılık vatan düşmanı olduğunu bildiğin halde; bu mevsimde bölgeye istihbarat takviyesi yapmadın.

B- Yangınların bir bölümünün sabotaj olduğunu görmemek için çocuk olmak gerekir. Ama bu ihtimali daha önce görüp, üstelik zamanında, “Komşunun!” bile bu konuda sabıkası olduğu halde, gerekli çalışmaları yapmadın.

Eğer yaptıysan da; bu işlere koşturdukların, istihbarat operasyonu yerine, rakı-balık operasyonu yaptılar herhalde!

7 ve 8 – ANTALYA VALİSİ ERSİN YAZICI, MUĞLA VALİSİ ORHAN TAVLI

A- Sizlerin işi parti farkı gözetmeksizin, böyle durumlarda, daha işin en başında belediye başkanları muhalefetten de olsa acil kriz masası kurup, mücadeleyi tek elden organize etmektir. Sizler işin başında bunu yapmadınız.

B- Olayın ciddiyetini işin başında görüp; söndürme uçağı filoları genişletilmesi için önce bakanınıza baskı yapacakken, bunu yapmadınız.

9- AKP ANTALYA, MUĞLA İL BAŞKANLARI İLE MANAVGAT, MARMARİS, BODRUM, MİLAS İLÇE BAŞKANLARI

A- Sizler oralarda yaşayıp bu işlerin vahametini bilen kişiler olarak, ilk günlerde müdahalelerin zayıflığını görüp, kendi aranızda kriz masası kurup Cumhurbaşkanınız ve de aynı zamanda parti başkanınız olan Tayyip Erdoğan’a acil ek uçak ve asker takviyesi gibi hayati istekleri iletmediniz.

B- Daha işin başında, parti gömleklerinizi çıkartıp, valilerinize, “Bu mücadeleyi CHP’li belediye başkanları ile kolkola girerek koordinasyon içerisinde yapmalıyız” uyarısında bulunmadınız.

C- Bazı Bodrumlulardan aldığım bilgiye göre; bu AKP’li ilçe başkanlarından bazıları, milletvekillerinin peşinden koşmaktan başka bir halta yaramamışlar. Allah tüm o yörelerin halkını sizlerin yöneticiliğinden korusun!

ACZ İÇİNDE KALINMIŞTIR

Evet işte yukarıda okuduğunuz tüm bu vizyonsuzluk ve iş bilmezlikten dolayı; AKP Hükümeti ve parti yetkilileri; yangınların çıktığı en önemli ilk saatlerde, hatta ilk iki günde durumu kavrayamamışlar ve yangınların tam bir faciaya dönüşmesini acz içinde seyretmiştir.

Bunun nedenlerinin başında, Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere AKP Hükümeti’nin daha önce yaptığı vahim hatalar da gelmektedir.

İtibar ha? Hadi bakalım, o saraylar, o şatafatlar, o özel uçaklar; o güzelim doğayı, telef olan canlıları ve her şeyden önemlisi; yitirdiğimiz insanları geri getirsin bakalım!

Düşün artık bu ülkenin yakasından.

2 Ağustos 2021-Fatih Güllâpoğlu

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.