Bodrum Gündem

Hep Birlikte Resim Sergisi sanatseverleri bekliyor

Hep Birlikte Resim Sergisi sanatseverleri bekliyor

Ressam Tamer Ertuna ‘Hep Birlikte’ Resim Sergisi 16-22 Ağustos 2021 tarihleri arasında Datça Liman Sanat Halerisi’nde sanatseverleri bekliyor.

Bodrum Gündem Haber

Sanatçı Tamer Ertuna ‘Hep Birlikte’ Resim Sergisi ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Son zamanlarda peş peşe gelen benzeri görülmemiş acılar yaşıyoruz. Hastalıklar, seller, yangınlar, depremler, kuraklıklar ve benzeri felaketler bizleri hazırlıksız yakalayıp çok büyük hasarlar veriyor. Canlarımızı kolayca kaybediyoruz. Yerlerini hiçbir zaman dolduramayacağımız, geçmişten bugüne gelen en değerli miraslarımızı yitiriyoruz.

Bu korkunç durum dünyamızın belki de hiç beklenmedik bir yerinde bile bir şekilde ortaya çıkabiliyor, sınır tanımadığını görüyoruz.

Son dönemlerde çıkan orman yangınları diğer felaketlerde olduğu gibi içimizi de yakıyor. Çaresiz kalmak duyarlı herkesi derinden üzüyor. Bir şeyler yapmalı derken bulunduğun yere çakılı kalmak insan için en acılı pozisyon oluyor.

Bu acılı süreçte görevini yapmayıp sorumluluklarını başkalarının üzerine atan yöneticilerle karşılaştık, aslında bu durumu çokta yadırgamadık. Ama bilinmelidir ki çok öfkelendik.

Şahit olduk üzerinde bulunan tüm canlılarla birlikte yanıp giden yok olan dağlara, ormanlara. Her şeyle birlikte koskoca dağlar yanıyordu. Dumanlar, alevler yükseliyordu çığlıklarla gözyaşlarıyla birlikte. Ve yine şahit olduk oralarda canını hiçe sayarak alevlerle kahramanca savaşan insanlar. Onlar kısıtlı imkânlarıyla korkusuzca ön saflardaydı.

Yanan bir kibriti, bir mumu çıplak bir elle söndürmek bile çok büyük bir acı verir hepimiz biliriz. O kahraman insanlar ne büyük acılar duymuşlardır tahmin bile edemeyiz. Keşke daha iyi donanımları olsaydı deyip durduğumu hatırlıyorum. Keşke daha işin başlarındayken hızlıca müdahale edilseydi dediğimi hatırlıyorum yine çok öfkeli.

Şimdi geriye getirilemeyecekler nesli tükenenler öylesine çok ki, sanki dünya başımıza yıkıldı.

Yanan hayvanları, bahçeleri, ağaçları, evleri, tarlaları, ahırları, geçmişleri için feryat eden insanlar gördük. Öyle konuşmalar duyduk ki içimizdeki yangınlar daha da coştu.

Şaşkınlığının içinde kurutmak için ipe geçirip dizdiği yanan bamyaları için ağlayan bir kadını bile gördük. O sözleri o kadar insaniydi ki, o kadar samimiydi ki yanan evinin bile sanki farkında değildi. Keşke o güzel insana ve onun durumunda ki insanlara daha güzel bir ev yapacağız denmese idi. Ve keşke yanan şeylerin sadece mal mülk olmadığını fark eden sorumlular, yetkililer olsa idi.

Yaralı hayvanların tedavi edildiği bir merkezde gördüğüm görüntüler de çok derinden etkilediler beni. Orada hiçbir canlı ayrımı yapmadan yaralarının sarılmaya çalışıldığını gördük.

Ben ve yürüyüş arkadaşlarım bilirler ‘patikalar sadece yol değildir’. Ne güçlü duygular yaşanır, hayaller kurulur onlarda konukken. Yanan dağlardaki hatıralarımızı unutmak mümkün olmayacak. Antik yolların gördüğü tahribatı düşünmek bile insanı kahrediyor.

Dünya insanoğlu tarafından yaratılıp daha da kuvvetlenen çok büyük bir girdabın içinde şekil değiştiriyor. Yaşantılarımız bu değişimi kaldırabilecek bir güçte değil. Kısaca yok olmaya doğru hızla gidiyoruz. Böylesine ayrımların, kötülüklerin olduğu bir yaşamda mutlu olabilmek gerçekten imkânsız.

Bizler çok değişmeli ve değiştirmeliyiz.

Çok güçlü olduğumuzu düşündüğümüz yaşadığımız gezegende bir virüs türünün bile neler yaptığını ve yapabileceğine tanık olduk. Aklımızı başımıza almamız gerekiyor.

Bu karmaşa içinde sanatçılara da büyük görevler düşmekte. Samimi olmalılar ve öyle de üretmeliler. Ben böyle düşünüp böyle yaşıyorum. Sanatın ulaştığı yürekler büyük ve güzel işler yapabilir, buna inanıyorum.

Bu sergiden gelecek (dilerim çok satışlı olur) geliri olası yangınlarda kullanılacak eksik malzemelerin alınabilmesi için Datça Belediye Başkanlığının emrine vermeye karar aldım. Çünkü doğayı çok seviyorum, Datça’yı çok seviyorum.

Doğaya olan sevgimi şiirlerimde de her zaman anlatmaktayım. Bunlardan bir tanesini de paylaşmak istiyorum;

Ben Dağlardaki Bir Ağacım

Ben dağlardaki bir ağacım
Kabukları derilerim olan
Ben dağlardaki bir ağacım
Yaprakları ümitlerim olan
Ben dağlardaki bir ağacım
Çiçekleri aşklarım olan
Ben dağlardaki bir ağacım
Meyveleri yazdığım şiirler olan
Ben dağlardaki bir ağacım
Kökleri yaptığım resimler olan
Ben dağlardaki bir ağacım
Gövdesi yakılmaya, kesilmeye en yakın olan.

Tamer Ertuna

Kaynak: Esmeri Alev Ekebaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.