Bodrum Gündem

Öğrenci & Öğretmen Aşkı –  Muhsin Durucan Bodrum Gündem yazıları

Öğrenci yaklaşır, / Öğretmeni kaçar, / Dolaylı da olsa, / Bohçasını açar…
Dedikten sonra asıl konumuza gelelim.

Yazımıza âşık öğrencisinin yoğun sevgisine öğretmeninin yanıtı da diyebiliriz. Bununla ilgili değişik söylentiler olabilir ya da gerçek & gerçek dışı olabilirliği, varsayımı için hoşgörünüze sığınarak okumanıza aktarmayı yeğledim…

Türk sanat müziği sanatçısı, besteci ve yorumcu Melahat Pars (1918-2005).  Konservatuarda öğretim görevlisidir. Son derecede güzel, alımlı, zarif, ince, nazik, olgun yaşlarda bir güfte ve beste sanatçısıdır. Bir erkek öğrencisi, duygularına yenik düşerek, hocası Melahat Pars’a âşık olur. Sanki rastlantıymış gibi her fırsatta karşısına çıkmayı huy edinir. Hoca merdivenlerden inerken, o merdivenlerden çıkarken hocasını süzer. Hocası bir yöne doğru yürürken, o karşı yönden hocasına doğru yürür. Bu tür rastlantılar o kadar sık tekrar etmeye başlayınca, Melahat Pars da durumu anlar, ancak görmezden gelir.

Bir gün merdivenlerden inerken, yukarıya çıkmakta olan öğrencisi, hocası Melahat Pars’ın önünde durur, boynunu büker, yüzüne derinden bakar ve sevecen bir sesle:

-Hocam ben size âşık oldum. Ne yapsam olmuyor. Sizi görmeden duramıyorum. Gece gündüz hayalimdesiniz. Duygularımı kontrol edemiyorum, perişanım, beni anlayınız lütfen! Der…

Melahat Pars’ın yüzü kızarır! Hafifçe gülümser, yana çekilir ve yoluna devam eder. Evine vardığında ilham gelir, sabaha kadar çalışır ve bir beste yapar. Ertesi gün sabah, kendisine duygularını söyleyen öğrencisinin de olduğu sınıfta öğrencilerine seslenir:

-Arkadaşlar, gece bir beste yaptım bakalım beğenecek misiniz? Diyerek udunu eline alır ve şu besteyi o kadınsı güzel sesiyle söylemeye başlar:

Ben gamlı hazan sense bahar dinle de vazgeç

Sen kendine kendin gibi bir taze bahar seç

Olmaz meleğim böyle bir aşk bende vakit geç

Sen kendine kendin gibi bir taze bahar seç!

Öğretmen, çaktırmadan âşık öğrencisine bir göz attığında, öğrencinin hüngür hüngür ağladığını görür!

***

Aşk budur. Daha açık anlatımla, aşırı ve tutarlı sevgi duymaktır! Kerem & Aslı, Leyla & Mecnun, Aragon & Elsa, Bedri Rahmi & Mari Gerekmezyan’ın tavan yapan o yüce aşkları hiç unutulur mu?

Ruhsal otoriterlerin belirttiğine göre; yaşamında aşksız kalan yarım insan demektir. Gençlik, bir akıl durumudur. Kalbi seven insan gençtir. Aşkın yaşı olmaz, ne ki kaliteli aşk olsun… Önemli olan her iki yüreğin aynı ritimde atmasıdır. Ya da yürek, güven ve sadakatin varlığını oransallıkla kanıtlamasıdır. Bu yol, kesinkes mutluluk yoludur. Şiirime dönüş yaparak yazımızı noktalamak isterim.

Can tanesi
Mırıldandığım ezgi, düzenlediğim şiir
Seni çok seviyorum, canımsın can tanesi
Aramızda yol oldu deniz duruşlu şehir
Seni çok seviyorum, canımsın can tanesi

Ürkekliği üstünden attığına sevindim
Yüreğime bir yürek kattığına sevindim
Acımızı sevinçle tattığına sevindim
Seni çok seviyorum, canımsın can tanesi

Umut çiçeklerinden gönül bağı kuranım
Sorunlar çıksa bile çözümler arayanım
Mutluluğu aşkımla sarıp kucaklayanım
Seni çok seviyorum, canımsın can tanesi

Sevgiyle beslenen can mutluluğu kurgular
Hiçbir zaman kesişmez, paraleldir duygular
Leb demeden leblebi, kaliteyi vurgular
Seni çok seviyorum, canımsın can tanesi

Çok renkli kadifeyi giy gönlümü doyursun
Durucanca, aşkını hislerini duyursun
Hoş gelsin aşk evime, sefa gelsin buyursun
Seni çok seviyorum, canımsın can tanesi.

*

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.