Bodrum Gündem

Çam balı üreten arıcılara yönelik herhangi bir destek olacak mı?

Çam balı üreten arıcılara yönelik herhangi bir destek olacak mı?

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun’un, Muğla’da orman yangınları sonrasında büyük zarar gören arıcılık sektörü ve çam balı üretimi ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Bodrum Gündem Haber

Muğla’nın birçok ilçesinde, Temmuz ayının son günlerinden itibaren meydana gelen orman yangınları sebebiyle ortaya çıkan ağır doğa tahribatından en fazla etkilenen sektörlerden birisi arıcılık sektörü ve çam balı üretimi olduğunu ifade eden İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun Muğla ilimizde yaklaşık 1 milyon adet arı kovanı vardır ve 5500 civarında ailenin geçim kaynağı arıcılıktır. Muğla’da çam balı üretimi, yanmış olan basralı çamların bulunduğu ormanlık alanlardan elde edilmektedir. Muğla’nın ülkemizin çam balı üretimindeki payını dikkate aldığımızda, yangınların Muğla arıcılık sektöründe bıraktığı hasar il sınırlarını aşmış, Türkiye’nin çam balı üretimini tehdit eder hale gelmiştir. Özellikle Marmaris, Milas ve Köyceğiz ilçelerimizde çam balı üretiminin bu yıl ve gelecek yıllarda oldukça düşük seviyelerde kalacağı tahmin edilmektedir.” dedi.

Çam balı üretimi için her yıl Eylül ayından itibaren Muğla dışındaki illerden arıcılar Muğla’daki çam balı sahalarına gelmekte olduğunu ve ne yazık ki, Muğla’da meydana gelen orman yangınlarında çam balı üretim alanlarının büyük ölçüde zarar gördüğünü belirten Metin Ergun açıklamasına şu ifadeler ile devam etti; “Çam balı üretim sahalarındaki Basralı alanlarda Basra böceği popülasyonunda çok büyük bir azalma olmuş ve çam balı üretimi için arı konaklama sahaları oldukça daralmıştır. Muğla ilimizde bulunan arı konaklama yerleri, başta Marmaris ilçemiz olmak üzere diğer ilçelerimizde de yangın nedeniyle arı konaklatmaya artık müsait durumda değildir. Ayrıca basralı çamların yandığı bölgelerde bulunan köylerdeki vatandaşlarımızın tek geçim kaynağı çam balı üretimi olduğu için köylülerimize yönelik destekleyici tedbirlere ihtiyaç duyulmaktadır. Arı konaklama alanlarındaki ve çam balı üretim sahalarındaki daralma ve tek gelir kaynağı çam balı üretimi olan köylülerimizin desteklenmesine duyulan ihtiyaç nedeniyle ve Muğla’ya il dışından arı kovanlarının sokulmasının belli bir süre için kısıtlanması gerekmektedir.”

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun’un Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için verdiği soru önergesi şu şekilde;

1-Bakanlığınız, orman yangınları sonrasında Muğla’daki arıcılık sektörü ile alakalı olarak hasar tespit çalışması yapmış mıdır? Hasar tespit çalışmaları yapıldıysa elde edilen sonuçlar nelerdir?

2-Bakanlığınız, Muğla’da arıcılık faaliyetlerinden geçimini sağlayan vatandaşlarımızın Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankası’na olan borçlarının ertelenmesi ve yapılandırılması konusunda bir çalışma yürütmekte midir?

3-Bakanlığınız, Muğla’da çam balı üreten arıcılarımıza yönelik herhangi bir desteklemede bulunacak mıdır?

4-Muğla’daki arıcılar ve çam balı üreticileri, bu yıl veya önümüzdeki birkaç yıl için geçici olarak Muğla’ya il dışından arı kovanlarının sokulmasının kısıtlanmasını talep etmektedirler.  Bakanlığınızın böyle bir kısıtlama planı var mıdır, varsa ne zaman hayata geçirilecektir?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.