Bodrum Gündem

Sanayi Ağacı Heykeli’nin açılışı

Sanayi Ağacı Heykeli’nin açılışı

Elbruz Denge’nin tasarlamış olduğu Sanayi Ağacı Heykeli’nin açılışı Datça Belediyesi tarafından 3 Eylül 2021 Cuma günü saat 19.00’da Datça Sanayi Sitesi girişinde gerçekleştirilecek.

Bodrum Gündem Haber

Datça Sanayi Sitesinin karşısında yer alan atölyesi nedeniyle “Ben yan sanayiyim” diyen Elbruz Denge, yıllardır sanayi esnafı ile içli dışlı olduğunu, içinde hep onları temsil edecek bir heykel arayışının varlığından bahsetti. “Birkaç ay önce, bütün esnafı ‘Sanayi Ağacı’nda bir araya getirmek fikri doğdu içimde” diyen Denge şöyle devam ediyor: “Sanayi esnafımız; şahıslarına münhasır, yaşam biçimlerindeki özgürlüklerine düşkün, hem rekabet içinde hem de yan yana durabilen ve Datça’nın canlı kalabilmesi için çalışan usta emekçilerden oluşuyor. Bu emekçilerden, kendilerini temsil eden birer iş aleti topladım. Üzerlerine isimlerini işledim ve Sanayi Ağacının dallarına astım. Artık aramızda olmayan ustalarımızı da andım. Ağacın can suyunu her bir usta birer damlayla sağladı. Yapım sırasında ağaca kendilerine özgü damlalarını bırakan dostlarımı da dallar arasına yerleştirdiğim bir kuş yuvası ile selamlıyorum.”

Ağacı yapmaya başlarken Datça’yı, Datça sanayi esnafını bir arada temsil etmeyi, birlikte eylemeyi, emeği ve ustalığı selam vermeyi şiirselleştirmeye çalışırken geçtiğimiz Temmuz ayı ile birlikte heykelinin farklı bir anlam daha kazandığını ifade eden Denge, “Ağacı yapmaya başlarken ormanlarımız yerinde duruyordu. Tamamlandığında ise ormanlar yanmıştı. Bunu unutmayalım, dikkatle hatırlayalım diye Ağacın gövdesinin rengi bordo oldu. Köz kızılı, alevler, yanık ve is karalarını, vah ki temsil ediyor…” diyor.

Sanayi Ağacının yapım aşaması, dalları yerdeyken başladı. Ardından ayaklandırılan ağaç yerine taşındı ve yerleştirildi. Durduğu yerden meşhur silüeti olan dağımızla da ilişki kurdu. Meyveler bundan sonra takıldı. Hurda ve demirden oluşan 3 metrelik Ağacın bulunduğu Datça Sanayi Sitesi girişinin peyzaj düzenlemesi Datça Belediyesi tarafından yapıldı. Peyzaj tasarımında da emeği geçen Denge’nin “Datça Sanayi” yazısı için tasarladığı, Datça’yı kendince anlattığı harfler dikkat çekiyor.

Elbruz Denge Hakkında:

1969 Ankara doğumlu. 30 yıla yakın bir süredir Datça’da ikamet ediyor ve heykel yontuyor.

Datça Liman bölgesinde bulunan Knidos Aslanı, Demeter, Fok Balığı Badem heykelleri ile Kazım Yılmaz İlköğretim Okulu önündeki Berkin Elvan anıtı, Jandarma Kavşağında yerini alan Salyangoz ve Badem heykelleri, ayrıca Gülizar Evlerinin önündeki Nazar Taşı önemli meydan heykelleri arasında. Bazı eserleri ise çeşitli sitelerin bahçelerinde görülebilir. Pek çok heykelseverin koleksiyonunda da eserleri bulunuyor. Elbruz, Datça’daki heykeltıraşlık serüveninde 120’nin üzerinde eser ortaya koydu.

Kendini “Datçalı yerel sanatçı” olarak tanımlayan Elbruz, canlı âlemini bir bütün olarak gördüğünü ve pek çok heykelini hayvanların etkileyici yardımıyla yaptığını, canlıların birbirilerine ne kadar yakınsadığını ve birbirlerini ne kadar yansıttığını halen fark etmekte olduğunu söylüyor. İnsan dışında diğer canlıların da hislenebileceği heykeller besteleme niyetine devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.