Bodrum Gündem

Emlak vergi yükünü vatandaşa kesen Takdir Komisyonu kararına dava açacağız

Emlak vergi yükünü vatandaşa kesen Takdir Komisyonu kararına dava açacağız

İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber, yaptığı yazılı basın açıklamasında “pandeminin etkisiyle geç başlayan turizm sezonunun bölgemiz yaz ortasında çıkan yangınlar sonucu erken bitmesi turizm gelirlerindeki aşırı azalma vs. sebeplerle geçimini sağlamakta zorlanan vatandaşın vergi yükünün fahiş bir oranda arttırılması Bodrumlu hemşerilerimizi bu vergileri ödeyemeyecek duruma getirecektir.” Dedi.

Bodrum Gündem Haber

Yaptığı yazılı basın açıklamasında “Belediye yönetiminde tecrübe, halkın ihtiyaçlarını doğru belirleme, bu ihtiyaçlar doğrultusunda çözüm odaklı çalışma ve kaynakların doğru yönetilmesi esastır” diyen İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber; “Belediyenin doğru yönetilememesinin oluşturduğu gider kalemlerinin faturasını emlak vergi yükünün arttırılması yoluyla vatandaşa kesen takdir komisyonu kararına karşı ayrı ayrı dava açacağımızı bildirir, vergi mükellefi olan tüm vatandaşlarımızı da dava açmaya davet ederiz” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber’in yaptığı yazılı basın açıklamasının detayları şöyle;

“27 Nisan 2021 tarihinde “Bodrum’da Emlak Vergisi Birim Fiyatları Güncelleniyor” başlıklı bir haber yayınlanmış ve bu haberde Belediyemiz Mali Hizmetler Müdürü’nün “Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 49’uncu maddesi gereğince ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından çıkartılan Emlak Vergisi Kanunu iç genelgesi 2021/1 genelgesi gereğince 4 yılda bir kurulan vergi tarhına esas teşkil etmesi için 4 yılda bir kurulan arsa metrekare takdir komisyonu toplantıları başladı. İlk olarak Karaova Bölgesi’nde bulunan 10 muhtarımızın katılımıyla bu toplantı gerçekleştirilecek. Bu neden önemli bir durumdur? Binaların metrekarelerinin üzerinden alınacak emlak vergisi, yine arsa üzerinden alınacak arsa vergilerinin belediye gelirinin içerisindeki payı çok yüksek. Bu nedenle orada yaşayan halkı da üzmemek adına, orada yaşayan halka da ekstra bir külfet getirmemek adına ince eleyip sık dokuyoruz” söylemlerine yer verilmiştir.

Haberde belirtilen çalışma üzerine açıklanan Emlak Vergisi hesabına dayanak arsa ve arazi metrekare birim fiyatlarına bakıldığında; geçen döneme nazaran fahiş oranda artış yapıldığı görülmektedir. Ülkemizde gelişen gelir dağılımındaki adaletsizlik, alım gücündeki düşüş, pandeminin etkisiyle geç başlayan turizm sezonunun bölgemiz yaz ortasında çıkan yangınlar sonucu erken bitmesi turizm gelirlerindeki aşırı azalma vs. sebeplerle geçimini sağlamakta zorlanan vatandaşın vergi yükünün fahiş bir oranda arttırılması Bodrumlu hemşerilerimizi bu vergileri ödeyemeyecek duruma getirecektir.

Bu “ince elenip sık dokunan çalışma” yapılırken muhtarların da katılımıyla tamamen vatandaştan yana bir tespit yapılacağı izlenimi verilmiştir. Komisyondan çıkan raporlara emlak rayiç değerlere baktığımızda tamamen yukarıdaki yaklaşımdan uzak,vatandaşlarımızın aleyhine bir durum söz konusudur.

Belediye yönetiminde tecrübe, halkın ihtiyaçlarını doğru belirleme, bu ihtiyaçlar doğrultusunda çözüm odaklı çalışma ve kaynakların doğru yönetilmesi esastır.

Zaten Hükümet tarafından sürekli çıkarılan ilave vergi yükleri altında ezilen, nefes alamaz hale gelen vatandaşın ödeme yükünü arttırmak yerine, belediye tarafından mal ve hizmet alımlarında doğrudan temin yerine ihale usulünün tercih edilmesi, reklam içerikli harcamalara ve zorunlu ihtiyaç fazlası araç kiralamalarına son verilmesi gibi bir takım tasarruf önlemlerinin alınması tercih edilmelidir.

Belediyenin doğru yönetilememesinin oluşturduğu gider kalemlerini faturasını emlak vergi yükünün arttırılması yoluyla vatandaşa kesen takdir komisyonu kararına karşı ayrı ayrı dava açacağımızı bildirir, vergi mükellefi olan tüm vatandaşlarımızı da dava açmaya davet ederiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.