Bodrum Gündem

BODTO Başkanı Emlak Değer Tespitine İlişkin Uyardı

BODTO Başkanı Emlak Değer Tespitine İlişkin Uyardı

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum Belediyesi Takdir Komisyonu tarafından askıya çıkarılan 2022 emlak metrekare birim değerleri konusunda itiraz etmek isteyen tüm mükellefleri 7 Eylül 2021 mesai bitimine kadar Muğla Vergi Mahkemesine dilekçe verme konusunda uyardı.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum Belediyesi takdir Komisyonu tarafından askıya çıkarılan 2022 emlak metrekare birim fiyatlarının Yarımada genelinde yüksek artışlar gösterdiğini ve bu rakamların kesinleştikten sonra mükelleflerin gelir elde etmediği arsalarından ciddi bir emlak vergisi artışı ile karşı karşıya kalacağını kaydetti.

Mahmut Kocadon yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Bodrum çok kıymetli, hepimiz bunu biliyoruz. Ancak bu kıymeti bu şekilde değil üreterek, yenileyerek korumalı ve geliştirmeliyiz. Tüm Yarımada genelinde değerlendirme sonucunda gördük ki çok yüksek artışlar var. Bu rakamlar kesinleştikten sonra mükelleflerin gelir elde etmediği arsalarından ciddi bir emlak vergisi artışı ile karşı karşıya kalacağız. Bu de ödenemeyen borçlar demek. Daha iyi bir kamu maliyesi için doğru tespitlerin yapılması oldukça önemli.

Vergi Usul Kanunu kapsamında her dört yılda bir asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri yine aynı kanunun iç genelgesi ile kurulan Takdir komisyonlarında belirlenmektedir.” Dedi.

Başkan Kocadon açıklamasına şöyle devam etti;

“2021/1 Seri No’lu Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesine göre kurulmuş Takdir Komisyonunca 2022 döneminden itibaren emlak vergisine esas olmak üzere taşınmazlara ait asgari m2 birim tespiti kararı 01.07.2021 tarihinde Odamıza tebliğ edilerek askıya çıkartılmıştır.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda Bodrum Yarımada genelinde emlak vergisine esas metrekare birim değerlerinde bölgelere göre farklılar dahilinde önceki yıla göre 5 ile 10 kata varan artışlar ortaya çıkmıştır. 2022 yılı için belirlenen rakamlara ek olarak 2023-2024 ve 2025 yıllarında enflasyon oranında zamlar ile ödenecek rakamların boyutu önümüzdeki 4 yılda daha da artacaktır.

Üyelerimizden gelen itirazlar sonucu ve BODTO Yönetim Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda öncelikle Odamıza itiraz dilekçeleri kabul edildi. 74 adet itiraz dilekçesi kayda alındı. Bodrum Ticaret Odası hukuk danışmanı ile yapılan değerlendirme sonucunda, her bir mahalle için ayrı ayrı çok sayıda Takdir Komisyonu kararı mevcut olduğundan Odamız açısından tek bir dava açılamaması sebebiyle, Takdir Komisyonu metrekare birim değeri tespitine karşı, Muğla Vergi Mahkemesinde mbirim değerlerine itiraz mahiyetinde mal sahiplerince 30 gün içerisine dava açma hakkı tanındı. Bu sürenin adli tatil süreleri içerisine denk gelmesinden dolayı davalar bireysel olarak 07.09.2021 tarihine kadar açılabilecektir.

Üyelerimizin ve Bodrumluların sonraki dönemde mağdur olmamaları için bu yönde itirazlarını ivedilikle yapmalarını öneriyoruz.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.