Bodrum Gündem

Maltepe’de 1. Ulugazi Yağlı Pehlivan Güreşleri 

Benim en çok sevdiğim spor güreştir. Hangi Türk neferini, köylüsünü isterseniz soyup meydana çıkartınız. Dik omuzları, iyi, kusursuz teşekkül etmiş adaleleri, keskin yüz çizgileri, yanık tatlı renkleri, kafa yapıları, insanın ruhuna itimat ve neşe veren bir eser olarak canlanır. Spor, yalnız beden iktidarının bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve zekâ, ahlâk da bu işe yardım eder. Zekâ ve ihatası (kavrayışı) kısa olan kuvvetliler; zekâ ve ihatası yerinde olan az kuvvetlilerle başa çıkamazlar. Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim.”

Mustafa Kemal ATATÜRK

***

Sonyazın böylesi özel ve güzel gününde, 19 Eylül 2021 Pazarında Maltepe sahil şeridi geniş alanındaki çayırlıkta, öğleyin başlayan etkinlik; şenlik havasında, coşku ortamında güneşi karanlığa gömdü ve saat 21.00’lere dek sürdü. Güreş alanı çevresinde konuşlandırılan çadırlarda merakla gelen insanlara yiyecek, içecek ve değişik ikramlar sunuldu.

Tam 83 yıl aradan sonra ilk kez Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün anısına, ‘1.Ulugazi Yağlı Pehlivan Güreşleri’ düzenlendi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, güreş sporunun Mustafa Kemal Atatürk‘ten bir yadigâr olduğunu anımsatarak önemli sözcüklerle vurgulamada bulundu:

Atatürk’ün güreşi çok sevdiği, kendisinin de çocukken köylerde yaşayan çoğu Türk çocuğunun yaptığı gibi güreş tuttuğu biliniyor. Bu nedenle 19 Eylül, Atatürk vefat edene kadar güreş müsabakalarının düzenlendiği gün olmuştur. Ulugazi Yağlı Güreşleri’ni bu nedenle 19 Eylül tarihinde düzenliyoruz. Türkler asırlar boyunca güreşe özel bir önem vermiş, güreşi bütün sporlardan üstün görmüşlerdir. Dünyada her ülkenin en başarılı olduğu ve hâkim kabul edildiği spor branşları vardır. Bu alanı güreş sporunun yeniden canlandığı meydan yapmak konusunda kararlıyız.” dedi.

Gaziler Günü’ne rastlayan bugünde ‘1.Ulugazi Yağlı Pehlivan Güreşleri’ Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’nda yapıldı. Karşılaşmalar, 8’i altın kemerli başpehlivan olmak üzere yaklaşık 500 pehlivanın katılımıyla gerçekleşti. Uğraş veren başpehlivanlar arasında Ali Gürbüz, Recep Kara, İsmail Balaban, Orhan Okulu, Mehmet Yeşil Yeşil, Fatih Atlı, Şaban Yılmaz ve Osman Aynur yer aldı.

10.Yıl Marşı’nın okunmasının ardından Türk bayrağı ile güreşçiler alanda tur attılar. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun konuşmasının ardından 64 başpehlivan için kura çekimi gerçekleşti.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ile kimi belediye başkanlarının da yerlerini aldığı etkinlikte; Ali Gürbüz, eşleşmede haksızlık yapıldığını belirterek güreşlerden çekildi. İsmail Balaban, sakatlık geçirdiğinden ayrılmak zorunda kaldı.

Günün geç vakitlere dek süren etkinliğin finalinde Mustafa Taş’ı yenen Hüseyin Gümüşalan, ‘1.Ulugazi Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin şampiyonu oldu! Dereceye girenlere ödüller verildi.

Çok güzel ve yerinde bir başlangıç! Emeği geçenleri kutluyor, eleştiriler önemsenerek gelecek yıldaki etkinlikte özenli davranılmasını diliyorum.

***

Ancak; güreş alanına Ekrem İmamoğlu ile görüşmek ve fotoğraf çektirmek ereğiyle engellemeleri aşarak giren kimileri, güreşin coşkusunu düşürdüler. İBB görevlilerinden olduğu anlaşılan elinde İBB yazılı kâğıt çanta taşıyan Mehmet Bey; düzensizliği engellemek uğruna yoğun çaba harcadı. Ne ki yalnız kaldı. Sürekli yer değiştirenler, sohbet edenler ve güreş alanında gezenler de güreşleri gölgelemede bulundular denebilir.

***

Alandan ayrılanların dilinde Atatürk’ün şu özel özdeyişi dolaştı: “Ben Sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim.”

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.