Bodrum Gündem

Mumcular Barajı’nda su seviyesi yüzde 10’un altına düştü

Bodrum’un su ihtiyacını karşılayan 2 barajdan biri olan Mumcular Barajı’nda su seviyesi yüzde 10’un altına düştü.

Bodrum Gündem Haber

Bodrum’un su ihtiyacını karşılayan ve şu anda şu anda su alınmayan 13 Milyon metreküp kapasiteli Mumcular Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 10’un altına düştü. Bodrum’a su sağlayan Milas’taki 40 milyon metreküp kapasiteli Geyik Barajı’nda ise su seviyesinin yüzde 35 seviyelerinde olduğu öğrenildi.

Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya, barajlarda ve yeraltı sularındaki azalmanın boyutuna dikkat çekerek açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Ülkemiz genelinde ve dünyayı etkisine alan iklim değişikliğinin en acı sonuçlarından bir tanesini Bodrum’daki Mumcular Barajı’nda görüyoruz. Şu anda eski Bodrum – İzmir karayolunun üzerindeyiz. Burası normalde barajın yapımından sonra sular altında kalmış bir noktaydı ve yıllar sonra tekrar ne yazık ki gün yüzüne çıktı. Bu durum iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisini en acı şekilde gördüğümüz nokta. Bodrum Yarımadası genelinde yıllık 150 bin kişiye yetecek su kaynağı kaybedilmiş durumda. Bu kaynaklara alternatifler yaratılmak adına genel müdürlüğümüz çok yoğun bir çalışma yaratıyor. Bunun için hem DSİ’mizle hem kendi imkânlarımızla çalışmalar yürütüyoruz. Ancak bundan sonrasında iklim değişikliğinin hayatımızın bir parçası olduğunu kabul edip buna göre tüm önlemlerimizi almamız ve de ek su kaynaklarını Muğlamıza Bodrumumuza kazandırmamız gerekiyor.”

İklim değişikliğinin etkilerinden bir tanesinin de yağmur rejiminin çok değiştiğini belirten Tekkaya “Eskiden daha uzun sürelere  yaygın daha yavaş yağışlar alıyorken ve daha çok gün yağmur alıyorken artık çok daha kısa sürelerde daha az günlerde yağış alıyoruz. Bu yağışların hepsi de sağanak yağışlar halinde oluyor.  Sağanak yağışlar beraberinde taşkınları ve selleri  getirdiği gibi direkt yüzey akışına geçtiği için hiçbir şekilde yer altı su kaynaklarımızı beslemiyor. Bu aslında bir kısır döngü haline geldi.  Yarımadada ve Muğla’da yaşadığımız taşkınların sebeplerinden bir tanesi de bu. Meteoroloji ilçe müdürlüklerinden alınan bilgilere göre Fethiye’de 2020 yılında Mayıs ayında 14.7, Haziran 11.8, Temmuz’da 0,6, Ağustos’ta ise yağış olmadı. Aynı ilçede 2021 yılında ise Mayıs, Haziran, Ağustos ayında hiç yağış yaşanmaz iken Temmuz ayında ise metrekareye 0,1 kilogram yağış düştü. Bodrum ilçesinin 2020 yılı Temmuz ayında metrekareye 0,1, Ağustos ayında 11,2 kilogram yağış düştü. Ancak 2021 yılında ise Temmuz ve Ağustos aylarında hiç yağış olmadı. Türkiye’de Rize’den sonra en fazla yağış alan ikinci il konumundaki Muğla, son 30 yılda yağış miktarı yaşanan azalmalar nedeniyle Rize, Giresun ve Zonguldak’tan daha az yağış aldı. Türkiye’nin 2. Yağış alan ili artık Muğla değil” ” dedi.

Muğla genelinde 168 kuyuda suyun kesildiğini söyleyen Tekkaya’nın açıklaması “Ne yazık ki yer altı su seviyelerini aşağı inmesi sebebiyle sadece il genelinde 168 tane kuyumuzda su kesmiş durumda. Bu sadece Bodrum’a indirgediğimizde 36 tane kuyumuza denk geliyor. Bu da su arzının yetersizliğini beraberinde getiriyor. Artık su kullanma disiplinimizden tutun da her şeyde su kaynaklarının dünyamızdaki en kıt kaynaklardan olduğunu bilerek hareket etmek zorundayız” cümleleri ile sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.