Bodrum Gündem

Tarih ve kültüre sahip çıkıyorlar

Tarih ve kültüre sahip çıkıyorlar
22.09.2021
0
A+
A-

Herakleia Antik kentinde Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın öncülüğünde başlatılan kazı çalışmalarına, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün onayı ile İMİ Koleji resmi sponsor oldu.

Bodrum Gündem Haber

2022 yılının sonuna kadar sürecek olan resmi sponsorluğun protokol imza töreni Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Milas Müzesi Müdürü Mehmet Çelebi, Herakleia kazısı Bilimsel Danışmanı Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, İMİ Koleji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nilüfer Çelik, İMİ Koleji Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Yılmaz ve Selçuk Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytekin Büyüközer’in katılımlarıyla Herakleia antik kentinde gerçekleşti.

Latmos Herakleia Antik kentinde kazı çalışmaları, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izinleri doğrultusunda, Milas Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer’in bilimsel sorumluluğunda devam edecek.

Kapıkırı Mahallesi’nde, olağanüstü jeolojik oluşumlarıyla antik dönemde kutsal kabul edilen Latmos (Beşparmak) Dağı ile bir zamanlar körfez olan ve Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlarla göle dönüşen Bafa Gölü gibi iki doğa harikası yer almaktadır. Söz konusu alan ilk kez prehistorik dönemde, MÖ 6. binde iskan görmüştür. MÖ 1. binde Anadolu’nun yerli halkı olan Karlar, Latmos kentini kurarak bu bölgede yerleşik yaşama geçmişlerdir. MÖ 300 civarında ise İskender’in komutanlarından olan Pleistarchos, Herakleia kentini kurarak Latmosluları bu kente yerleşmeye zorlamış, halk tarafından direnişle karşılaşınca da Latmos kentini yıktırarak, buradaki yapılara ait taşları Herakleia kentinin inşasında kullanmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.