Bodrum Gündem

Suç duyurusunda bulundular

Suç duyurusunda bulundular

CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, Muğla’daki yangınlarda kusuru bulunduğu gerekçesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bodrum Gündem Haber

CHP Muğla milletvekilleri Mürsel Alban ile Burak Erbay, ilçe yönetim kurulu üyeleri ve Bodrum Çevre Platformu avukatı Remzi Kazmaz ile birlikte adliyeye gelen Karahan, hazırladığı suç duyurusu belgelerini savcılığa sundu. Karahan, adliye önünde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Yangın söndürme çalışmalarında görev alan herkese ayrım yapmaksızın teşekkür ediyorum. Orada canı pahasına mücadele edenler varken bizlerin de sahada gördüğümüz, izlediğimiz görevini yapmayan kamu personelleri var. Havadan müdahalenin geciktiği, karadan müdahalenin de kamu personelleri tarafından, üst kademe yöneticiler tarafından yapılmadığını tespit ettik. Burada işin başında Orman Bakanı Pakdemirli vardır. Pakdemirli ve üst düzey kamu personelleri hakkında suç duyurusunda bulunduk. İklim krizi ile beraber tekrar orman yangınları olmasın, tekrar olma ihtimaline karşı aynı hatalar, aynı eksiklikler tekrar yaşanmasın, bir ders alınsın, görevini yapmayan personel hakkında gereken yapılsın. Adalete ve Bodrum yargısına güveniyoruz.”

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ise yangınlarla ilgili görevliler tarafından yeterli tedbirlerin alınıp alınmadığı sorusunu sorarak “Orman Genel Müdürlüğünün yeterli filosu var mıydı? Görevde ihmal var mıydı? Bu yangınlara neden zamanında müdahale edilemedi, yangınlar neden bu kadar hızlı büyüdü? Kıyıya paralel alanlar, yaşam alanlarını tehdit eden bölgeler neden hızlı yandı ve söndürülemedi? Ben Orman Bakanına soru önergesi sorduğumda gece görüşlü helikopterlerin, uçaklarının bulunmadığını, dünyada böyle bir teknolojinin bulunmadığını söyledi. Yangının 13’üncü günü gece görüşlü helikopterler nasıl geldi? Bunu merak ettik. Demek ki dünyada böyle bir teknoloji var, bakanın haberi yok. Bu süreci doğru yönetemedi.” şeklinde konuştu.

Ormanda Emniyet Şeritleri Neden Oluşturulmadı?

CHP Muğla milletvekili Burak Erbay da yangın öncesi alınan tedbirler ve yangın sırasındaki faaliyetlerde bir takım eksiklikler olduğunu ifade ederek “Eğer bir yangın 15 gün devam ediyorsa burada bir takım ihmaller bir takım sorumlu olması gereken kişiler var. Ormanlarda yangın şeritlerinin oluşturulması gerektiğini biliyoruz. Ama 15 gün yangın devam ederken herhangi bir yangın emniyet şeridinin olmadığını gördük. Eğer o şeritler oluşturulsaydı bu yangınlar bir yerde sonlanırdı. Aydın Bozdoğan’da başlayan yangın Muğla Kavaklıdere, ardından Menteşe ilçesine sıçradı. Demek ki bu emniyet şeritleri oluşturulmadı. İşte bu noktada bir takım kamu görevlilerini ihmali vardır. Başka ne var? Daha önceki yangınlarda gördüğümüz başka kolluk kuvvetleri, orman teşkilatı dışında, yorulduğunda devreye giren belki emniyet, belki asker, önceki yangınlarda gördüğümüz bu kolluk kuvvetlerini görmedik. Neden? Bunu sorguluyoruz. Burada bunu talep etmesi gereken yetkili kimdi, neden talep etmedi? Denizli’de, Kütahya’da, Hatay’da bunlar varken asker söndürme faaliyetinde olmasa bile soğutma faaliyetinde çalışıyorken neden Muğla yangınlarında çalışmadı? Deniz kenarına yakın bölgelerde yangınlar devam etti. Deniz Kuvvetleri’nin yangın söndürebilen savaş gemileri var, onlar neden veya neden birkaç gün Bodrum’da gözüktü. Hâlbuki Marmaris’te, Bodrum’da uzun süre deniz kenarında devam eden yangınlar vardı.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.