Bodrum Gündem

Bursa’da 6 Asırlık Çınar Ağacının Yarattığı Turizm

610 yaşındaki çınar ağacı Uludağ yolu üzerinde, Çekirge ile İnkaya Mahallesi sınırları arasında.

Çınar çok iyi korunmuş. Tam bir korumacılık örneği. Şemsiye gibi uzayıp giden dallarının altına destekler yerleştirilmiş. Ağaç dallarıyla birlikte çok geniş bir alanı kapsıyor.

İnkaya, Osmanlı’nın ilk yerleşim yeri ve bir Yörük köyü. Bursa’nın güney yamacı. Uludağ’ın etekleri. Osmangazi ilçesi sınırları içerisinde.

Buraya Arap turistler çok geliyormuş. Araplar, Bursa’dan gayrimenkul edinmişler. Yılda bir geldikleri zaman kendileri kalıyor, gelmedikleri zaman da Araplar’a kiraya veriyorlarmış.

610 yıllık çınar ağacının çevresinde bir alışveriş merkezi oluşmuş. Hediyelik, hatıralık eşyalar kadar köylülerin üretimleri sebze ve meyveler de satılıyor.

Tarihi bir ağaç; iyi korunarak çevresinde artı-değer yaratan, geçim sağlanmasına olanak yaratan bir doğal varlık haline gelmiş.

Her yerde böyle ağaçlar var ama kıymeti bilinmiyor; ya kesiliyor ya da yakılıyor… Koruma kültürü; her zaman toplum yararına olan bir durumdur. Bizde, rant uğruna ormanlar yok ediliyor,  yaşadığımız alanlar çölleştiriliyor.

Bursa’yı bize gezdiren Nail Kirmastali ve eşi Hanife Hanım’a çok teşekkür ediyoruz.

*

Not: Cumalıkızık izlenimlerini ayrıca yazacağım. Korumacılığın en güzel örneklerinden birisi de orası. Kınalıkar dizisinin çekildiği yer. Orada her evin altı bir işletme olmuş. Ev sahipleri bu şekilde geçimlerini sağlıyor.

Nevzat Çağlar Tüfekçi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.