Bodrum Gündem

Merkez Bankası Başkanı Da Millete Aptal Muamelesi Çekiyor

Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde, ekonomi bilimine ve piyasa gerçeklerine aykırı olarak, sarayın baskısı ile faiz oranını yüzde 1 indirerek, faizi enflasyon oranının altına çekmişti. Tabi bu da Amerikan Doları’nı 8.90’lara kadar fırlatmıştı.

Gerçek neden-sonuç ilişkisi bu iken, başkan Şahap Kavcıoğlu şimdi de, “Dolardaki yükselişin yarısından fazlası, Amerikan Merkez Bankası FED’in kararlarından kaynaklandığını” söyleyerek milleti de, ekonomi bilimcilerini de adeta aptal yerine koydu.

Aslında bu açıklaması ile kendisi komik duruma düştü!

Ama bunların suratlarında maşallah manda derisi gibi deri gerili olduğu için böylesine gerçek dışı söylemleri kullanabiliyorlar.

Bak Şahap, önce o profesör unvanını gerçekten bir kenara koyup koymamayı ciddi ciddi düşün. Bu biir.

Faizi enflasyonun altına çekersen, döviz kurları yükselir, bilimsel gerçeklik budur. Bu ikii.

Hele bir kur yükselişinde kesin çizgi çekip, “Bu yükselişin yarısından fazlası, FED kararlarından kaynaklanıyor” dersen, “Bu, pazardan aldığın soğan mı ki, yarısından fazlası diyerek gramla ölçebiliyorsun?” diye adamla dalga geçerler, bu üüç.

Kaldı ki diğer piyasalar, FED Başkanı Powell’ın hangi söylemlerde bulunacağını  çoktan öngörmüştü; piyasa deyimiyle satın almıştı. Bizdeki gibi bir dolar anomalisi de yaşamadılar. Çünkü o ülkelerin merkez bankaları, ekonomi bilimine aykırı hareket etmiyorlar. Bu da döört.

Yeme bizi Şahap!

28 Eylül 2021-Salı-Fatih Güllâpoğlu

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.