Bodrum Gündem

Biden’ın da Putin’in de, Erdoğan’a “Gidici” Gözüyle Baktığı Kesinleşti!

Şu son 2-3 hafta içerisinde yaşadığımız gelişmeler, hem ABD Başkanı Biden’ın hem de Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gidici gözüyle baktığını kesinleştirdi.

Bunun göstergesinin ne olduğunu soranlara, “Çünkü Erdoğan hem ABD’de, hem de Rusya’da duvara çarptı” şeklinde cevap verebiliriz.

Dün (29 Eylül 2021) Erdoğan, Soçi’ye gitti ve 3 saat süreyle Putin ile görüştü. Eğer görüşmeler iyi sonuçlansaydı, görüşmenin ardından her zaman olduğu gibi ikisi de basının önüne çıkar, açıklamalarını yapar, ardından da medya mensuplarının sorularını cevaplandırırlardı.

ABD’ye dönelim. Birleşmiş Milletler toplantısı için ABD’ye giden Erdoğan’ın, Biden ile görüşmesi için Türk diplomatları adeta yırtındılar. Ama bu görüşme gerçekleşmedi.

Hatta Erdoğan BM’deki konuşmasında, ABD’ye de bir çiçek atarak, Ukranya üzerinden Rusya’ya da çakmıştı!

Ama Rusya’ya bu çakış pahalıya mal oldu ve üstelik iki tarafa da yaranamadı.

Eee, sen New York’tan kısa süre sonra, Rusya’ya gideceğini unutur, kimbilir hangi iş bilmez danışmanlarının gazıyla yüksek perdeden sallarsan, olacağı budur.

SONUÇLAR;

ABD TARAFI:

1- F-35 uçaklarımızın ve bu uçaklar için verdiğimiz milyar dolarların üstüne çöktü. Gerekçe Rusya’dan alınan S-400 füzeleri.

2- Aslında ortak üretim planlaması nedeniyle Türk uçak yan sanayiinin kazanacağı milyarlarca dolardan da olduk. Çünkü ABD, Türkiye’yi üretimde dışladı. Gerekçe: Rusya’dan alınan S-400’ler.

3- Erdoğan yeni S-400’ler alabiliriz diye açıklama yapınca da ABD’den daha yeni ağır bir tehdit geldi:

“Eğer bunu yaparsan daha önceki yaptırımların çok daha ağırını uygularız!”

ABD tarafında durumumuz bu. Tam bir rezillik.

RUSYA TARAFI:

1- Rusya İdlib’de askerlerimize yönelik saldırıların tam arkasında duruyor. Çünkü Erdoğan verdiği sözü tutmadı. O bölgeyi aşırı İslamcı teröristlerden temizlemedi.

2- Rusya, yaralı askerlerimizin havadan tahliyesini bile engelledi. Yani askerlerimiz oradaki bazı noktalarda tam korumasız ve Rusya’nın dolaylı tehditi ve dolaylı saldırıları altında.

3- ABD ile ilişkilerimize taş koymak için, BM toplantısı öncesinde, “Türkiye’ye yeni S-400 satacağız” dediler ve ortalığı da bulandırmayı başardılar.

4- Dün yapılan Soçi görüşmesinde Erdoğan’a tek bir taviz vermediler ki, görüşme sonrası ortak basın toplantısı yapılmadı.

SONUÇ

ABD de, Rusya da; Erdoğan’ın dış politika yanlışlarını görseler de, hiç bir döneminde Erdoğan’ı bu kadar dışlamadılar!

Türkiye’de seçim anketlerini sadece partiler ve Türk kuruluşları düzenlemiyor. ABD, Rusya, Çin,  Almanya, İngiltere ve Fransa da Türkiye’de anket yaptırıyorlar. Sonuçta kendi yaptırdıkları anketlerden de gördüler ki, Erdoğan ilk genel seçimde gidici.

İşte bu yüzden, Erdoğan’a karşı dışarıda bu kadar yüksek duvarlar kolaylıkla çekilebiliyor.

Tabii bu kadar tutarsız bir dış politika ve her açıdan kötü yönetilen bir Türkiye gerçeği, Erdoğan’ın dış politika gücünü de tamamen yitirmesine neden olan asıl gerekçelerdir.

30 Eylül Perşembe 2021-Fatih Güllâpoğlu

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.