Bodrum Gündem

Üniversitede çok sayıda akademisyen kadro problemi ile karşı karşıya

Üniversitede çok sayıda akademisyen kadro problemi ile karşı karşıya

Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde çok sayıda akademisyenin kadro problemi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Savran; “Yükseköğretim emekçilerine gelecek kaygısı yaşatılmamalı, doktorasını tamamlamış araştırma/öğretim görevlileri ek koşul aranmaksızın doktor öğretim üyesi kadrosuna atanmalıdır.” dedi.

Bodrum Gündem Haber

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi içindeki atama ve yükseltmelerde, bu üniversiteye emek veren ve liyakat gösteren idari ve akademik kadroların atanmasına öncelik verilmesi olduğunu belirten Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran Eğitim-Sen sendikası olarak konunun takipçisi olduklarını, üniversitenin temsil ettiği değerlerin içinin boşaltılmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.
Başkan Savran açıklamasına şu şekilde devam etti; “Evrensel bilgiye ulaşmak ve onu zenginleştirmek, bilginin dağılımını, aktarılmasını ve korunmasını sağlamak üniversitelerin kurumsallaşmasını ve yaygınlaşmasını sağlayan temel unsur olmuştur. Üniversiteler yeni bilimsel çalışmaların yapılmasının sağlanması, eğitici öğretici insanların yetiştirilmesi, toplumda bilgi arzı ve talebi yaratılması bilimsel bilginin yayılması duyurulması işlevlerini yerine getirmektedir. Kamu hizmeti olarak değerlendirilen bu işlevleri yerine getirmekte olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesindeki çok sayıda öğretim elemanımızın kadro problemiyle karşı karşıya olduğu gözlenmektedir.
Üniversitedeki akademik işlerin, eğitim öğretim faaliyetlerinin, bilimsel araştırma ve projelerin sağlıklı işleyişi öğretim elemanlarının tecrübesi ve devamlılığı ile mümkündür. Bu işleyişlerde sürekli yeni öğretim elemanı istihdamı yerine hâlihazırda işleyişe hâkim ve tecrübeli öğretim elemanlarının kalıcı olması Üniversite’nin ve Kamu’nun yararınadır.
Yükseköğretim Emekçilerine Gelecek Kaygısı Yaşatılmamalı…

Çok sayıda akademisyenin kadro problemiyle karşı karşıya kalması akademik faaliyetlere doğrudan etki etmekte, akademisyenlerin özlük hakları üzerinde sonuç doğurmaktadır. Ayrıca, akademisyenleri “puan toplayan” kişilere dönüştüren, akademik faaliyetleri de “faydacı” mantığa hapseden düzenlemeler üniversitelerimizin geleceğine de büyük darbeler indirmektedir. Akademik gereklere ve liyakate değil, rektörlüğün istek ve inisiyatifine göre işleyen bu süreç, akademinin ve akademisyenlerin baskı altında tutulmasının, üniversitelerde yandaş kadrolaşmanın bir aracı haline gelmiştir. Kadro sorunları bekletilmeden çözülmeli, kadrolar sürekli olmalı, yükseköğretim emekçilerine gelecek kaygısı yaşatılmamalı, Doktorasını tamamlamış araştırma/öğretim görevlileri ek koşul aranmaksızın doktor öğretim üyesi kadrosuna atanmalıdır.
Üniversitenin Değerlerinin İçinin Boşaltılmasına İzin Vermeyeceğiz…
Tüm karar ve denetim süreçlerinde üniversite bileşenlerinin tümü yer almalıdır. Karar ve denetim süreçlerinde kişilerin değil, kurulların egemenliğini esas alan eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik öz yönetim ve öz denetim modeli hayata geçirilmelidir.
50/d, 33/a, 35 vb. gibi maddelerle istihdam edilen araştırma görevlileri arasında görev ve haklar açısından yapılan her türlü ayrımcılığa son verilmeli, araştırma görevlileri iş güvencesine kavuşturulmalıdır.
Eşit işe eşit ücret verilerek, ders ve araştırma sürecinde eşit katkıların eşit değerlendirmesi yapılmalıdır. Ek göstergeler yoluyla hiyerarşik ücretlendirmeden vazgeçilmelidir.
Üniversitelerde unvanların norm kadroya eşitlenmesi uygulamasına son verilmeli, hak edilen akademik unvanların kadro derece karşılığı özlük haklarının tesis edilmeli, geriye dönük hak kayıpları giderilmelidir.
Üniversite, öğrencisi, öğretim üyesi, idari personeli ve emekçileriyle bir bütündür. Üniversite emekçilerinin ve öğrencilerin örgütlenme ve siyaset yapma hakları önündeki tüm engeller kaldırılmalı, tüm üniversite emekçilerine koşulsuz iş güvencesi sağlanmalı, toplu sözleşmeli, grevli sendika hakkını kullanmaları yönünde engelleyici değil, kolaylaştırıcı olunmalıdır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.