Bodrum Gündem

3. Uluslararası Maltepe Tiyatro Şenliği

Tiyatro aşka benzer. İnsanı hazin hazin ağlatır. Ama verdiği acının gücünde bir başka tat bulunur. Tiyatro evrene benzer. İnsanı doya doya güldürür. Ama yansıttığı tuhaflıklar, gülerken ağlamak için istekler doğurur.

Namık Kemal

Dünya, büyük bir tiyatro sahnesi gibidir. Herkes bu sahnede rolünü oynar, rolü bitince de bu sahneyi terk eder.

William Shakespeare

‘Kültür ve sanatın yeni adresi’ sloganıyla yol alarak Maltepe Belediyesince düzenlenen ve Türk tiyatrosuna emek verenlerden Genco Erkal’ın da açılışını yaptığı 3. Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali, Maltepe Prof. T.S.K.M’de törenle başladı.

Kalabalık bir izleyici topluluğuna açılış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç:

İnsanı, insana, insanla ve insanca anlatma sanatıdır tiyatro. Bedenimizdeki rahatsızlıklardan kurtarmaz belki ama beyinlerin içindeki hastalıklardan, önyargılardan kurtulmak için en güzel ilaçtır. Kin yoktur, nefret yoktur, aşağılama, ötekileştirme hiç yoktur tiyatroda. İnsan vardır harcında. İnsanın sevgiyle ve dayanışmayla daha mutlu olacağına inanır Maltepe ve Maltepeliler. Bu nedenle tiyatroya ayrı bir önem verirler. Bu sevgi ve isteğin farkında olan Maltepe Belediyesi bir kez daha ‘Perde’ demek isteyenlerin adresi olacak. Türkan Saylan Kültür Merkezi 3. Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Ulusal ve uluslararası tiyatro sanatçıları, gruplar sanatın dil, din, renk, ırk ayrımı tanımadığını bir kez daha haykıracak sahneden. Birileri tiyatroları kapatmak, tiyatro sanatçılarını susturmak isterken Maltepe özgür düşüncenin ve tiyatronun kalbi olarak atmaya devam edecektir. Tiyatro daha güzel bir dünya için gereklidir.” Dedi.

Kılıç şunları da ekledi: “Tiyatro, belki bedenimizdeki hastalıklardan kurtulmamıza sebep olmayabilir ama beynimizin içindeki hastalıklardan ve önyargılardan kurtulmak için çok önemli bir araçtır. İyilik, dostluk, sevgi, barışı kendisine ilke edinen, bunları insanlara aşılamak için sahne alan dostlarımızın yanındayız. Acıdır ki, bugün ülkemizde birileri tiyatrolarımızı kapatıyor. Tiyatrolarımızın sesinin çıkmaması için birçok engeller koyuyor ama inanıyorum ki, bu festival kapsamında bir araya gelen değerli sanatçılarımız, özellikle Türkiye’deki dostlarımıza ve arkadaşlarımıza dünyanın birçok yerinde bu dalda mücadele eden kurum ve kuruluşlara bir nebze olsun nefes olacaktır, umut olacaktır.”

Basın temsilcileri, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli ve tiyatro severler hazır bulundular.

Takvime göre 14 yerli ve yabancı yapıtın yer alacağı oyun, konser, söyleşi ve atölyelerle renkli etkinliklerin düzenleneceği festivalde Özbekistan, Sırbistan, Azerbaycan, Ukrayna, İspanya, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Rusya Federasyonu’ndan tiyatro grupları sahne alacaklar. Oyunları yasaklanan Türk tiyatrosuna kalitesiyle emek veren Genco Erkal da Türk şiirinin unutulmaz adı Ahmed Arif’in ölümünün 30. yılı anısına  “Şahdamarım” adlı oyunla sahnede…

Başta Maltepe Belediye Başkan Ali Kılıç olmak üzere, Başkan Yrd Canan Döner ve Kültür Md Zeynep Hayman, yoğun çaba gösterdiler. Emeği geçenleri kutlar, su tür başarılarının sürmesini dilerim.

*

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.