Bodrum Gündem

4 K (Kemal)

Meclis açılmadan önce Ankara’daki siyasi havayı aktarmıştım. Açılış günü ve sonrasında da ilginç sahnelere tanıklık ettik. Meclis’in açılışının üzerinden bir hafta geçti. Tahmin ettiğimiz gibi, çok hareketli bir döneme girdik. Bu dönemin sonunda bir genel seçim de ufukta görünüyor gibi. 1 Ekim 2021 günü Meclis’in bahçesi adeta canlı yayın araçları ile istila edilmiş, çimenlerin üzerine atılan koltuklara oturan konuklar, soruları yanıtlıyordu. Milletvekilleri, canlı yayın araçları arasında, kendilerine uyan kanalları ve onların moderatörlerini arıyordu.

İçeride de durum aynıydı…

Meclis, adeta ikiye bölünmüştü. Eskiden olduğu gibi iktidar- muhalefet olarak değil, “Millet” ve “Cumhur” ittifakı diye ayrılmıştı. Cumhurbaşkanı gelmeden önce, basın locasından izlediğim sahne şöyleydi. Milletvekilleri, 2,5 aylık aradan sonra, genel kurul salonuna girdiklerinde muhaliflerin elini sıkmıyor selam bile vermiyordu. Doğruca kendi partisine ait sıralara yöneliyor, “ittifakdaş” arkadaşlarına sarılarak hasret gideriyordu. Meclis’i de bölme politikası başarıya ulaşmıştı. Bahçe de, genel kurul salonu da artık ikiye ayrılmıştı…

Saat tam 14.00 ü gösterirken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis’e geldi.

Atanmış bakanlar, salondan 5 metre yükseklikteki locada yerlerini almış, seçilmişlerin başkanı, Mustafa Şentop ve diğerlerini yukarıdan izliyordu.

Seçilmişlerin, atanmışların üzerinde olduğu günler çok gerilerde kalmıştı… Erdoğan salona girerken, çıkarken konuşurken CHP ve HDP’li vekiller ayağa kalkmadı.

MHP’nin durumu farklıydı. AKP ile ittifak yapmadan önce, ayağa kalkmıyor ve alkışlamıyorlardı. İttifaka dahil olduktan sonra ayağa kalkıyor ancak alkışlamıyordu. Son meclis açılışında ise Erdoğan salona girerken ayağa kalktılar ve alkışladılar. Ancak, Erdoğan salondan çıkarken alkışlamadılar. Çünkü, Erdoğan 28 sayfalık konuşmasında MHP ile ittifaktan tek söz dahi etmemişti.

Yeni yasama yılının açılışıyla birlikte, AKP ile MHP arasındaki soğukluk  dikkati çekmeye başladı. Millet ittifakı ise, “güçlendirilmiş parlamenter sistem” etrafında güçlendi ve sayıları altıya yükseldi. Terör örgütü ile aralarına mesafe koyamadığı için 6’lı ittifaka davet edilmeyen HDP ise dışarıdan desteğini sürdürüyor.

Gelelim CHP’ye…

CHP grubu yeni yasama yılına hızlı girdi. Kılıçdaroğlu, Meclis’in açıldığı gün, Merkez Yürütme Kurulu’nu topladı. Açılıştan sonra da Bolu/Abant’ta kampa girdi.

Türkiye’nin yeniden inşası için 4 K (Kemal) programı…

Abant kampından Türkiye’nin yeniden inşası için 4 K (Kemal) isimli, bir program çıktı.

AKP’nin iktidara gelirken dillendirdiği 3 Y gibi, CHP de  4 K (Kemal) isimli yeni bir program hazırladı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, TELE1’de sunuculuğunu yaptığım “Habere Doğru” programında açıkladı.

Engin Özkoç “K” harfinin ne anlama geldiğini söylemek istemedi. Ancak, ısrar edince “Kemal Kılıçdaroğlu” dedi.

CHP Genel Başkanı’nın adının baş harflerini taşıyan, 4 K (Kemal Kılıçdaroğlu) programı 4 temel ayak üzerine oturuyor.

Birinci Ayak: Adalet, demokrasi ve kuvvetler ayrılığı. Tarafsız, herkesi kucaklayan bir Cumhurbaşkanı, güçlendirilmiş bir parlamenter sistem, darbe yasalarından arınmış yeni bir Anayasa.

İkinci Ayak: Üretim. Üretimin önünü açacak önlemler. Türkiye üreterek var olabilir. Katma üretimi yüksek ürünler desteklenecek.

Üçüncü Ayak: Refahın adil paylaşımı. Refah, bir azınlık tarafından değil toplumun tüm kesimleri tarafından eşit ve adil bir şekilde paylaşılacak. Bunun mekanizması oluşturulacak. Zenginlikve refah 84 bin insan için değil 84 milyon insan olacak,..

Dördüncü Ayak: Çevresel konular  ekonomik ve mali sürdürülebilirlik sistemine oturtulacak. Yangın ve felaketlere hazırlıklı bir ülke olacağız. Dünyayla birlikte hareket edilecek. Dünyanın ve ülkenin geleceği için ekolojik dengenin var olması sağlanacak. Sosyal yardıma ihtiyacı olan insanlar  ve kadınlar için aile destekleri sigortası hayata geçirilecek. Yardımlar kredi kartına yüklenecek.Bu destek  çalışmak şartıyla verilecek. İş kur tarafından verilen 3 işi kabul etmeyenlere  ise yardım verilmesi kesilecek.

Bolu kampında milletvekillerine ve ailelerine iktidar sözü veren CHP lideri, bu sözü, adı ve soyadını taşıyan 4K (Kemal Kılıçdaroğlu)  formülü ile gerçekleştirecek.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.